Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 24.10.2021
Hva om du kunne investert i et selskap som kan tjene enorme summer på det grønne skiftet og som profitterer på konsekvensutredning for den nye og eksisterende industrien? Med stadig strengere miljøkrav vil dette skape enorme verdier for «first movers». Nettopp dette leter investorer med lykt og lupe for å posisjonere seg for i disse dager i Bergen (Deep Sea minerals 19-21. okt.) Selskapet Argeo presenterte torsdag 21.oktober med Anna Lim om hvordan kartlegging av havbunnsmineraler vil foregå og hvor langt faktisk Argeo er komt. Ifølge rapportene viste hun frem eksempel på operasjoner som viste eksempler på kartlegging som var vesentlig mer nøyaktig enn konkurrentene.
Av: Espen Teigland
12. januar 2021 besluttet regjeringen konsekvensutredning for å sette i gang en ny industri. Beslutningsstøtte er svært viktig, og det er nettopp her Argeo med sine autonome (droner) under vann med utallige sensorer og banebrytende software kan gi bestillere og myndighetene beslutningsstøtte. For det er ingen tvil havbunnen SKAL undersøkes så fort som mulig. Og dette vil Argeo de neste tiden tjene betydelig på.
Fremtidsrettet og miljøbesparende
Det er mange år siden undervannsroboter tok over jobben med inspeksjon og vedlikehold fra dykkere. Slike operasjoner innebærer likevel at godt bemannede fartøy med undervannsdroner går ut fra land i hvert enkelt tilfelle.
Disse operasjonene medfører store kostnader og betydelige klimagassutslipp.
Equinor ønsker derfor å forenkle og forbedre, og har med seg NTNU på laget. De ønsker i stedet å utplassere undervannsdroner som kan opereres fra land ved installasjonene – på Johan Sverdrup-feltet.
Droner under vann og i luften er noe av det mest spennende vi driver med, sier Anders Opedal, administrerende direktør i Equinor. Han besøkte nylig NTNUs laboratorium for anvendte undervannsroboter (AUR-Lab). Å få på plass undervannsdroner er et viktig steg for å modernisere norsk offshoreindustri. I tillegg er det her store muligheter for å spare både kostnader og miljø, dette sier Helge Rørvik, droneansvarlig hos Eqnr. Dette uttalte han til Investornytts samarbeidsaktør Gemini for noen dager siden.
Enorme areal – enorme kontrakter
Havbunnen utenfor norskekysten anslås til x1,6 fastlands Norge i areal. I all hovedsak er det tre næringer Argeo vil tjene på og alle i umiddelbar fremtid, ikke om 5 og 10 år. Men allerede i 2022.
Havbunnsmineraler
- Kartlegging/beslutningsstøtte vedr. havbunnsmineraler.
- Geofysiske og miljøvurderinger.
- Planlegging av operasjoner.
- Risikoanalyse.
Offshore Wind
- Kartlegging/før undersøkelser vedr. havvind installasjoner.
- Risikoanalyse av bunnforhold/herunder miljø inspeksjoner.
- Analyse og testing/ ankervurderinger.
- Sediment analyse/utslipp.
- Alt av kabel inspeksjon post/etter utbygging.
Olje & Gas – Subsea
- Kartlegging/beslutningsstøtte vedr. miljø og habitat studier.
- Inspisering og vedlikehold av Subsea installasjoner.
- Pipe og kabel inspeksjon.
- Område undersøkelser.
- Rutevalg beslutning for legging av rør/kabler.
Inspeksjon
- Brofester
- Oppdrett
- Anker
- Analyse av bunnforhold
Alle disiplinene har omfattende sensorer og man har også betydelige analyseverktøy der man lager beslutningsstøtte fra bestiller alt etter behov. Argeo har et analyseteam som lager omfattende risikoanalyser – kostnadseffektivt.
Unikt software
Det er software`en som gjør Arego spesielt. En unik AI (kunstig intelligens) bearbeider data fra sensorer automatisk og gjør det kostnadseffektiv å utarbeide rapporter til bestiller. Dette gjør Argeo til en svært konkurransedyktig aktør på pris og leveranse. Når man skal kartlegge enorme områder er man helt avhengig av (AI) for effektivisering samt være tidseffektiv og miljøvennlig. Der konsulenter fra andre selskap sitter og samler inn data – går dette av nær seg selv for Argeo.
Global aktør
Argeo tar sikte på å kunne levere tjenester over hele verden. Markedet frem til 2025 er regnet til 1,6 milliarder dollar. Bare markedet i Norge neste året er anslått over 3 milliard kroner i 2022 -23.
AUV pure play – Asset light
Selskapet har lett utstyr som er forholdsvis dyrt, dette gjør at dem er et asset light selskap som kan manøvrere og forflytte seg kostnadseffektiv fra områder/verdensdeler uten store transportkostnader. Det man ofte ser etter i slike nisje bransjer er om selskapet er en såkalla «first mover» innenfor sin bransje. Det er uten tvil at Argeo er en first mover. Det vil si at dem har relevant teknologi, har på plass faktiske AUV, gjennomførte pilotprosjekter og er tidlig ute i en vekstbransje.
Teledyne (dem som bygger Sea Raptor) for Argeo – utvikler en ny teknologi som skal øke rekkevidden på SR (Sea Raptor) til 1000km per dive/dykk det tilsvarte en arealdekning på ca. 400 kvadratmeter.
På konferansen var det kun Argeo som var pure-play AUV spiller. Dette kan gi betydelige fordeler for selskapet som posisjonerer seg og angivelig har kommet lengre enn konkurrentene. Det å være såkalt first mover – i et slikt eksplosivt voksende marked gjør dem svært aktuell for oppkjøp av andre aktører, da til langt høyere kurser enn dagens.
Utstyr/leveranse/teknologi
Leveranse av begge SR6K AUV’ene går i hht plan. Det har vært mindre leveranseutfordringer underveis, men disse har blitt adressert på et tidlig tidspunkt og løst. Leveranse for gjennomføring av acceptanse test i oktober for første AUV, og neste AUV i februar 2022.
SB1M opererer med omsetningsmål på 254 MNOK i 2022. Med marginer som de antar gir P/E 6. Dette er over hele selskapsverdien pt. Selskapet selv mener de vil oppnå en profittmargin på nær 35 % 3 år frem i tid.
Selskapet har i dag Kongsberg Hugin 1000 m. AUV og bestilt 2 stk >SeaRaptor som går ned til 6000 meters dybde. I tillegg har dem bestilt en HUGIN 3000 m.
Hvem er konkurrentene?
I dag er det en håndfull aktører som er direkte konkurrenter. Dette er Ocean Infinity, Reach Subsea, Oceaneering og Fugro, men disse er asset heavy og ikke asset light som Argeo.
IPO
Hele selskapet ble priset til 50 MNOK før når de hentet inn 175 i IPO. (Initial price offering) Det syntes å være meget konservativt vs hvordan jeg så at andre aktører ble priset når det ble hentet penger både på børs og i crowdfunding noen måneder før. For jeg fikk straks oppfatningen bl.a. etter prat i bransjen at bruk av droner kommer og når teamet så solid ut. Selskapet fikk også 12 millioner tildelt av innovasjon Norge i september 2022. Dem har altså da en cash/investeringsbase 187 millioner kr. Dette sier en kilde Investornytt har pratet med.
Aksjonærer
Siste tre ukene har noen aktører solgt aksjer til og under IPO kurs. Dette har gitt negativt kurspress siste ukene og aksjen er blitt tatt godt i mot rundt 8,50 på nedsalget. Aksjen har vært handlet på 10,60 på høyt volum i medio august i år. 25% opp fra dagens nivå. Dem som har solgt seg helt eller delvis ut ifølge aksjonærlister er.
- Urbanium AS
- F1 & F2 Funds
- Aars AS
- Minotaurus Energi AS
En av majoritetseierne er Christen Sveaas med sitt investeringselskap Kistefos AS. Han gjør erfaringsmessig en nøye og grundig vurdering i sine posisjoner og er kjent for å være hands on. Jeg anser det som en tryggehet for selskapet å ha med Kistefoss på laget.
Fri flyt/Topp 50
Topp 20 eier om lag 79% av utestående aksjer og topp 50 ca. 92 % av aksjene pt. Hvis selskapet leverer noe i nærheten av omsetningsmål for 2022 – vil denne aksjen for få en svært hyggelig kursutvikling.
Triggere
Jeg tror det er mye retail aksjonærer som begynner å forstå potensialet i selskapet, og at det erfaringsmessig vil kunne strømme på med nye aksjonærer her i lang tid fremover.
Jobber i pipeline for AUV kommer på løpende bånd nå og selskapet jobber aktivt med å sikre sin del av kontrakter. Selskapet er akutell for jobber både for Shell og Aker BP. Ifølge Spare Banken 1 Markets er det særlig en kontrakt 100+ dager i Indiahavet som er verd 17-20 millioner dollar DSME kontrakt.
Selskapet kjemper om en eller flere kontrakter der det kun er to reelle kandidater. Den ene kontrakten skal ha en verdi på 17-20 millioner dollar.
Arego har også tett kontakt med Ørsted, EQNR, C.Phillips og BP
Marked
Markedet for AUV er stort og er ventet som en av de aller største vekstnæringene knyttet til det grønne skiftet. Markedet globalt er regnet til 1,6 milliarder dollar frem til 2025. Det som er synd for Argeo som selskap er at det er høy sannsynlighet at blir slukt av en større aktør når dem får kontrakter og viser resultater. Det kan allerede komme i 2022. Det er særlig kostnadseffektiviteten som fremmer AUV foran dagens ROV. En AUV er 52% raskere enn en ROV på 1,000 km rør inspeksjon i tillegg mye mer miljøvennlig.
Omsetningsmål/hva er priset inn og ikke.
Investornytt har pratet med en kilde med kjennskap og verdivurdering av selskaper som spesialfelt. Vedkommende uttaler følgende.
Jeg tror alt blir lavere enn hva Argeo/meglerhus antar - og det må nesten markedet anta også. Hvis de klarer SB1Ms estimat (255mill 2022) er jeg forbauset hvis de ikke klarer minst 100% oppgang. Bare denne Digital Twin (som ikke er tatt inn i estimatene) er jo interessant: "Digital Ocean Space digital twin project • The Digital Ocean Space digital twin project is a Innovation Norway sponsored Joint Industry Project ( with a selection of quality industry leading pilot customers • The goal is to acquire data with AUVs over time and a create a digital twin of assets, which enables the clients to monitor its assets digitally during the lifespan 4 D monitoring) This could result in material recurring Software as a Service ( revenues for Argeo in the future We have not included any such revenues in our current forecasts" Der burde det også komme nyheter om pilotkunder som vi så første halvåret i Nordic Unmanned.
Pr. nå kan det se ut som det er betydelig mer oppside på kort sikt enn nedside. Man har en fin nedsidebeskyttelse i kontanter og investeringer.
Selskapet kjemper også om flere kontrakter noe som kan komme nyheter om når som helst.
Selskapet har guidet en omsetning på 904 millioner kroner i 2024. Om dette skulle slå til – mener analytikere at aksjen bør verdsettes til 88 kr med en EBIT margin på 35% – det er altså en ti gangeren fra dagens nivå. Dette er altså hva selskapet mener de kan levere om bare to år.
Hvis man drar paralleller til Nordic Unmanned som bedriver droner i luften – lå dem på 15-18 kr før pilotprosjekter og kontrakter ble annonsert. NUMND triplet seg i verdi etter å ha fått søkelyset på seg og levere konkrete avtaler.
Sparebanken 1 Markets har initiert dekning kursmål 18 kr nå. Det er over 110% opp til dette kursmålet. Det foreligger en meget grundig fundamental analyse av Tommy Johannesen hos Sparebanken 1 Markets – det anbefales å lese denne.
Oppkjøp
Som first mover er Argeo i svært delikat posisjon hvis dem leverer i nærheten av det dem tror på selv. Selskapet har p.t en markedsverdi som fremstår svært lav – det må nok ansees som en reel mulighet at selskapet diverre kan komme i spill før det får fullført sitt potensial.
Man går en meget spennende tid som Argeo investor.
Kilder:
Sparebanken 1 Markeds analyse av Argeo. Investornytt anbefaler å opprette er kundeforhold da dem har gjennomgående svært grundige analyser av selskaper dem velger å dekke. Analysen av Argeo av Tommy Johannesen – var intet mindre en et grundig stykke arbeid. Ta kontakt med selskapet for å få tilgang til analysen.
NTNU tester undervannsdroner for Equinor
Finansavisen.no
Espen Teigland
Den statsansatte familiefaren Espen Teigland har de siste 16 mnd knust markedet med en avkastning på hele 750%. Han er en hobbyinvestor med oljerelatert og seismikk som spesialfelt.