IN Live

IN Live oppdaterer deg med korte saker, mens det foregår. 

Børsoppgang i Asia 

De toneangivende børsene i Asia gikk opp fra start onsdag. Dermed fulgte de veksten på Wall Street dagen før.

På Tokyo-børsen steg Nikkei-indeksen 0,97 prosent kort tid etter åpning onsdag. Den bredere Topix-indeksen gikk opp 0,84 prosent.

I Hongkong startet Hang Seng-indeksen med en oppgang på 0,35 prosent. Fastlands-Kinas børser fikk også en positiv start, med en oppgang på 0,07 prosent for Composite-indeksen på Shanghai-børsen, og en vekst på 0,11 prosent for Composite-indeksen på Shenzhen-børsen.

Den asiatiske oppgangen fulgte veksten på Wall Street tirsdag, der teknologitunge Nasdaq steg 2,8 prosent, Dow Jones gikk opp 1,3 prosent og S&P 500 endte dagen med en oppgang på 2 prosent.

Norge klatrer oppover på verstingliste for finansielt hemmelighold 

Norge har klatret 23 plasser oppover på en indeks som kartlegger i hvor stor grad land legger til rette for finansielt hemmelighold.

Norge er nå det 48. verste landet i verden for finansielt hemmelighold, ifølge Financial Secrecy Index (FSI). Norge er også verst av de nordiske landene, og får en hemmeligholdscore på 53,3 poeng av 100, skriver  E24.

Indeksen kartlegger i hvor stor grad land legger til rette for finansielt hemmelighold, og blir gitt ut annethvert år. Ifølge utgiver Tax Justice Network er dette verdens mest omfattende undersøkelse av finansiell åpenhet.

– Både vi og omverdenen har en forventning om at Norge er en liten, stabil og demokratisk økonomi, hvor ting er på stell. Så det er en stor kontrast når det da viser seg at vi ikke bare mangler vesentlige registre, men også ligger langt bak land vi liker å sammenligne oss med, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge.

Norges versting-hopp skyldes i hovedsak at et register over reelle eiere av selskaper enda ikke er på plass, ifølge Jacobsen.

Sri Lanka er tomme for bensin, ifølge statsministeren 

NTB

Kriserammede Sri Lanka har gått tomme for bensin fordi landet ikke har råd til å finansiere nødvendig import, ifølge landets nye statsminister.

– Vi er tomme for bensin. For øyeblikket har vi bare nok bensin lagret for én enkelt dag, sa statsminister Ranil Wickremesinghe i en tale til folket mandag. 

Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.

Statsministeren advarte i talen om at landet kan stå overfor mer motgang de neste månedene. 

Wickremesinghe ble innsatt som ny statsminister forrige torsdag, få dager etter at forgjengeren trakk seg som følge av store protester og opptøyer i landet.

Bombetrussel mot SAS-fly i Stockholm

NTB

Deler av en terminal på Arlanda flyplass i Stockholm er tømt for folk etter en bombetrussel mot et SAS-fly som skulle til Helsingfors i Finland.

Flyet og deler av terminal 5 er tømt for folk, ifølge Aftonbladet. Bombetrusselen skal ha kommet inn i 11.30-tiden.

– Flyet hadde landet og skulle ta imot passasjerer, ifølge en talsperson for politiet.

Flyet skal undersøkes nøye før det kan tas i bruk igjen. SAS opplyser at passasjerene er sendt med et annet fly.

Trøbbel hos Nets skaper problemer med kortbetaling i hele Norge

NTB

Kortterminaler over hele landet er nede mandag ettermiddag. Nets bekrefter at de har driftsproblemer. Rundt 130.000 terminaler kan være berørt av feilen.

– Vi ser at det er driftsforstyrrelser akkurat nå, og vi jobber inngående med å løse det raskest mulig. Vi beklager overfor kundene, sier presseansvarlig Peter Glüsing i Nets til E24.

Danske Nets er blant de største leverandørene av bankterminaler i Norge.

På nettsidene sine skriver Nets klokken 12.45 at «En pågående hendelse forårsaker mislykkede transaksjoner for nettransaksjoner og terminaler i Norge. Vi undersøker saken».

Det kan dreie seg om feil ved så mange som 130.000 kortterminaler, sier Pål Andre Fredriksen, administrerende direktør i betalingsterminalleverandøren Verifone, til VG.

– Jeg har jobbet her i denne bransjen i 15 år, det er første gang jeg opplever noe lignende. Det er klart at dette er definitivt en feil dag å gå ned på, sier han, og sikter til 17. mai-feiringen tirsdag.

Vinmonopolet bekrefter overfor VG at de har problemer med kortterminalene over hele landet, sier pressevakt Haldor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

– Flere apotek og dagligvarekjeder opplever det samme, sier han.

NRK skriver at også Rema 1000 og Coop har problemer med kortbetaling mandag.

EU ser mørke skyer i norsk økonomi

Usikkerhet i boligmarkedet og høy gjeldsgrad i husholdningene gjør EU-kommisjonen bekymret for den økonomiske stabiliteten i Norge.

I sin nye vårprognose for den økonomiske utviklingen i Europa spår EU-kommisjonen en økonomisk vekst på 3,4 prosent i Norge i 2022. Samtidig anslås inflasjonen i Norge til 3,2 prosent.

EU-kommisjonens anslag ligger dermed tett på hovedtallene i revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram i forrige uke. Der anslås BNP-veksten i 2022 til 3,5 prosent, mens inflasjonen anslås til 3,4 prosent.

Men nedsiderisikoen er betydelig, advarer EU-kommisjonen.

«Usikkerhet i eiendomsmarkedet og høye nivåer på husholdningsgjelden skaper bekymring for den økonomiske stabiliteten», skriver EU-kommisjonen, som likevel påpeker at Norges Banks betydelige kapital demper denne risikoen.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?