IN Live

IN Live oppdaterer deg med korte saker, mens det foregår. 

I år kan det bli nye stjerner til norske restauranter

27.05.2024 06:13

Mandag skal de nordiske Michelin-stjernene deles ut. Kjøkkensjef Sven Erik Renaa tror det blir tre-fire nye på lista over norske restauranter med én stjerne.

– Jeg tror det garantert blir tre-fire nye stjerner til Norge i år. Og så tror jeg ikke det blir så mye som endrer seg når det gjelder de restaurantene som allerede har fått tildelt Michelin-stjerner. Inkludert oss, der tror jeg det blir status quo, sier kokk Sven Erik Renaa til NTB.

Han er grunnlegger og kokk i restaurantimperiet Renaa, der flaggskipet Re-naa har hatt to stjerner i Michelin-guiden siden 2020. Mandag presenteres tiende utgave av «Michelin Guide Nordic Countries». Det skjer på Savoy Theatre i Finlands hovedstad, og alle nåværende stjerneholdere er invitert.

– I tillegg er det invitert noen som kan bli innlemmet for første gang eller få en eller annen oppmerksomhet, sier Renaa, som vil være til stede med kona Torill.

Tøffe tider

Til sammen har nå 20 norske restauranter fått tildelt Michelin-stjerner, etter at seks ny fikk stjerne i fjor. Tross tøffe økonomiske tider, med kostnadsøkninger i form av økte råvare- og strømpriser, leie- og lønnskostnader, tror altså Renaa Norge vil markere seg igjen.

– Michelin virker som de har sluppet opp litt slik at flere får den første, ene stjerna, sier han.

Det er fremdeles kun hans restaurant som har to stjerner i Norge, mens kun Maaemo i Oslo har tre stjerner.

Å holde på utmerkelsene har sin pris, og Renaa sier at de også har følt på det, tross godt besøk.

– Jeg tror ikke det er mange som kan skilte med noe toppår i år. For oss er det helt sentralt å kjøre på, alltid levere det beste av det beste. Man kan ikke senke på kvaliteten fordi det er litt dårligere tider. Det ville vært fallitt, sier han.

Tok noen grep

På lista over norske Michelin-restauranter fra i fjor er det minst to som har måtte ta konsekvensen av den økonomiske situasjonen. Schlägergården Restaurant på Lilleaker i Oslo stengte i februar.

Europas første undervannsrestaurant Under i Lindesnes kommune, la ned driften og sa opp alle ansatte i desember, etter krav fra Arbeidstilsynet om å stoppe ulovlig helgearbeid, samt at restaurantgjestene sviktet.

– Det var en nødvendighet for å finne en ny vei videre. Så vi frislapp de ansatte og har bygget opp et nytt team. Så har vi funnet en ny måte å drive på og justert ned kostnadene, slik at vi nå kan gått fra 3000 til 1950 kroner per kuvert, sier eier og daglig leder Stig Ubostad.

Han håper Under vil få beholde stjernen de har hatt siden 2020, også etter omleggingen.

– Etter vår objektive vurdering leverer vi på et Michelin-nivå. Men så har vi bare hatt åpent i to måneder i år, så det kan være for lite, man vet aldri, sier Ubostad, som også har et lite håp om å få en grønn stjerne – utmerkelsen for bærekraftig drift.

Turismen hjelper

Restaurantene NTB har vært i kontakt med, er alle enige om at den svake norske krona og prisveksten har vært en utfordring, men samtidig har det gjort Norge mer attraktivt for turister. Både fra Norge og utlandet.

– Før i tida var juli og august dårlige måneder, mens sommersesongen nå er mye bedre, sier Renaa.

Også Ubostad får fylt opp sine lokaler for tiden.

À L’aise var en av restaurantene som i fjor fikk sin første stjerne i guiden. De fikk også prisen for beste service.

– Det har vært et helt fantastisk år, særlig de første sju månedene etter tildelingen, med stor pågang av gjester, sier kjøkkensjef Ulrik Jepsen.

Samtidig har de måttet tenke kreativt og utenfor boksen for å klare å kutte utgifter.

– Vi har skåret ned personell til beinet. Så har vi har lett med lupe og byttet ut noen råvarer, uten at det har gått på bekostning av kvaliteten, sier han.

Sikter mot én til

Sammen med daglig leder – kona Mia Kondrup- skal Jepsen også til Helsingfors for å overvære tildelingen mandag.

Han er ganske sikker på at de blir stående med den ene stjerna også etter årets tildeling, men legger ikke skjul på at målet er å få én til. Men å tro at det skal skje nå, er naivt.

– Vi kan ikke sette noen tidshorisont på dette, men vi arbeider for å bli bedre hvert eneste år, sier Jepsen.

Tross suksessen har også À l’aise merket utfordringene med økte kostnader og påfølgende økte lønnsutgifter. Jepsen sier det handler om å tenke kreativt og utenfor boksen for å klare å kutte utgifter.

– Vi har vi har lett med lupe og byttet ut noen råvarer, uten at det har gått på bekostning av kvaliteten, sier han.

(©NTB)

Flyplassmeklingen fortsetter inn i morgentimene

27.05.2024 06:13

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom ikke til enighet innen fristen i meklingen i Flyoverenskomsten. Ved 6-tiden pågikk meklingen fortsatt.

Ved midnatt gikk meklingsfristen ut for en lønnsavtale mellom Fellesforbundet og NHO luftfart.

Partene var enige om å fortsette meklingen på overtid og ved 6-tiden mandag morgen satt partene fortsatt hos riksmekleren.

Riksmekler Carl Petter Martinsen opplyser til NRK at det har vært progresjon, men at det fortsatt er mye som gjenstår.

– Helheten i oppgjøret er sentralt for begge parter, skriver Martinsen i en melding.

Om det ikke blir en avtale med motparten NHO Luftfart, går til sammen 447 medlemmer i Fellesforbundet ut i streik ved Oslo lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland.

(©NTB)

Nord-Korea: Vil skyte opp satellitt innen 3. juni

27.05.2024 04:28

Japan har blitt informert om at Nord-Korea planlegger å skyte opp en satellitt en gang før 3. juni i år. Det antas å være landets andre spionsatellitt.

Japansk kystvakt opplyser at den er varslet av Nord-Korea om oppskytningen. Det er Japans kystvakt som koordinerer og distribuerer maritim sikkerhetsinformasjon øst i Asia.

Varselet gjelder farvannet mellom Koreahalvøya og Kina, til øst for den filippinske øya Luzon fra mandag til og med midnatt 3. juni.

Sannsynligvis er det snakk om Nord-Koreas forsøk på å skyte opp andre militære spionsatellitt. Fredag opplyste det sørkoreanske forsvaret at de så tegn på det som ble antatt å være forberedelser oppskytningen fra et anlegg i Tongchangri, nordvest i landet.

Den første militære satellitten til denne bruken ble skutt opp i november i fjor. Nord-Koreas leder Kim Jong-un rundt årsskiftet at landet skal skyte opp ytterligere tre spionsatellitter i løpet av 2024.

(©NTB)

NRK: Flyplassmeklingen ikke i mål – fortsetter på overtid

26.05.2024 23:58

NHO Luftfart og Fellesforbundet kom ikke til enighet innen fristen i meklingen i Flyoverenskomsten. Meklingen fortsetter på overtid utover natten.

Det opplyser riksmekler Carl Petter Martinsen til NRK kort tid før fristen går ut ved midnatt.

Ved 22-tiden kom signaler på at det fort kunne gå den veien.

– Det er opptil flere uavklarte spørsmål. Samlet sett er det langt fram til vi er i mål, sa mekler Carl Petter Martinsen til NTB ved 22-tiden.

Dersom det blir brudd, vil flyplassene i Oslo og Bergen bli rammet av streik fra mandag.

Om det ikke blir en avtale med motparten i NHO Luftfart, går til sammen 447 medlemmer ut i streik ved Oslo lufthavn Gardermoen og Bergen lufthavn Flesland.

Fellesforbundet organiserer ulike yrkesgrupper på flyplassene, blant annet flyteknikere, inspektører, planleggere, stuere og rengjøringspersonell, skriver Fri Fagbevegelse.

Ti omkom i kollisjon sør i Tyrkia

26.05.2024 21:13

Ti mennesker mistet livet og 39 ble skadet da en buss kolliderte med tre andre kjøretøy på en motorvei sør i Tyrkia, opplyser landets innenriksminister

Bussen var på vei til Istanbul fra Diyarbakir da ulykken skjedde i distriktet Tarsus søndag. Bussen kjørte inn i en lastebil og to andre kjøretøyer i nærheten av middelhavsbyen Mersin, opplyser innenriksminister Ali Yerlikaya i sosiale medier.

En etterforskning av ulykken er igangsatt.

(©NTB)

Stor stein stenger veibanen på E14 i Stjørdal

26.05.2024 20:13

En stor stein på et tonn har rast ned i veibanen i Stjørdal. Veien er stengt grunnet fare for ytterligere ras.

– Politiet er på vei og vi foretar varslinger, skriver politiet i Trøndelag.

(©NTB)

Sørlandsbanen åpner trolig neste søndag

26.05.2024 19:28

Arbeidet med å reparere sporet på Sørlandsbanen har vært mer omfattende enn først antatt. Strekningen åpner trolig neste søndag.

Sporet ble skadet på strekningen mellom Vegårshei og Gjerstad da et godstog sporet av mandag som ble fulgt av enda en avsporing på samme strekning noen dager senere.

– Arbeidet etter avsporingen er mer omfattende enn først antatt og sporet mellom Vegårshei og Gjerstad vil være stengt den kommende uka. Foreløpig prognose for åpning av strekningen er søndag 2. juni, skriver togselskapet Go-Ahead.

Årsaken til avsporingen var brudd i én av akslingene på ett av godstogets lokomotiv. Dette førte til skader på sporet over en strekning på over 11,5 kilometer. Foreløpig er det avdekket at rundt 18.000 sviller er skadet og må byttes, ifølge togselskapet.

– Det er ikke gøy å sette seg på en buss, når du egentlig hadde planlagt en behagelig togtur. Men det er helt avgjørende at skadene blir utbedret før det er mulig å kjøre tog, og vi vet at Bane Nor gjør alt de kan for at sporet kan gjenåpnes så snart som mulig, sier driftsdirektør Erlend Nyheim.

Det er satt inn buss for tog mellom Kristiansand og Gjerstad inntil strekningen kan settes i drift igjen.

(©NTB)

Italia avviser Stoltenbergs anmodning om å la Ukraina bruke Nato-våpen i Russland

26.05.2024 19:13

Natos generalsekretær mener det er dags for å oppheve forbudet mot å bruke våpen gitt til Ukraina mot militære mål i Russland. Anmodingen avvises av Italia.

Italias statsminister Giorgia Meloni sa søndag at hun er sterk imot at våpen som Nato-landene har levert til Ukraina, skal brukes i Russland.

Melonis uttalelser er et svar på at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i et intervju med The Economist lørdag sa at «tiden er inne for at allierte vurderer hvorvidt de skal oppheve noen av begrensningene de har lagt på bruken av våpnene de har donert til Ukraina».

– Jeg skjønner ikke hvorfor Stoltenberg sier slike ting. Jeg synes vi skal være veldig forsiktige, sa Meloni på italiensk TV søndag.

– Jeg mener Nato må fortsette å være sterke og ikke gi signaler om at vi gir etter, la hun til.

Nato-sjefen viste spesifikt til de pågående kampene i Kharkiv, nær grensen. Han mener forbudet gjør det vanskelig for Ukraina å forsvare seg når de nektes muligheten til å bruke våpnene mot russiske militærmål over grensen.


Tidligere statsråd fant ukjent og naken mann på eget hotellrom

26.05.2024 17:13

Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) fikk en merkelig avslutning på ferien i Liverpool da hun fant en naken, fremmed mann på hotellrommet sitt.

– Om du skal til Liverpool, bør du aldri bo på dette hotellet, sier Berg-Hansen til TV 2.

Hun var i den britiske fotballbyen på ferie sammen med kjæresten og venner da hun lørdag kveld oppdaget at nøkkelkortet til hotellrommet ikke fungerte.

I resepsjonen fikk Berg-Hansen er nytt kort som hun og kjæresten kom seg inn på rommet med.

– Det første jeg så var en naken, fremmed mann som lå i senga mi. Da ble jeg ganske så hysterisk, sier 61-åringen.

Fra hotellet fikk paret en beklagelse og tilbud om nytt rom, men til TV 2 forteller den tidligere statsråden at det kommer til å ta lang tid før hun vurderer å bo alene på hotell etter denne hendelsen.

Kanalen har vært i kontakt med ansatte ved hotellet, som ikke ønsker å kommentere saken.

(©NTB)

Tolv skadet under turbulens på fly fra Doha til Dublin

26.05.2024 15:28

Seks passasjerer og seks kabinansatte på et fly fra Doha til Dublin ble skadet under flygningen på grunn av turbulens.

Nødetatene var på plass på flyplassen i Dublin da flyet landet like før klokken 13 søndag, melder Sky News.

Flyplassen opplyser at flyet Qatar Airways flight QR107 fra Doha landet trygt som planlagt på Dublin Airport.

Tidligere denne uken døde en britisk mann på en flygning med Singapore Airlines etter ekstrem turbulens.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?
Verified by MonsterInsights