IN Live

IN Live oppdaterer deg med korte saker, mens det foregår. 

Full stans i togtrafikken

En feil på Bane Nors kommunikasjonssystem fører til stans i all togtrafikk i Norge natt til søndag.

– Det er noe arbeid på GSM-L-sentralen på vårt operasjonssenter som har gått galt, og vi jobber på spreng med å rette det opp, sier pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor til NTB litt etter klokken 4. Han vet ikke hvor lang tid det tar før feilen er utbedret.

Det er kun Nordlandsbanen som har passasjertrafikk natt til søndag, så det er foreløpig få passasjertog som er rammet.

(©NTB)

Nord-Korea med ny rakettest

Nord-Korea har prøveskutt en ballistisk kortdistanserakett mot havet utenfor landets østkyst, ifølge generalstaben i Sør-Korea.

Raketten ble skutt ut klokken 6.53 søndag morgen i Taechon-området i provinsen Nord-Pyongan, ifølge opplysningene som Sør-Koreas generalstab sitter på.

Raketten fløy østover rundt 600 kilometer med en høyde på rundt 60 kilometer over jordas overflate. Den høyeste hastigheten var på rundt 5 mach, som tilsvarer drøyt 6.000 kilometer i timen, ifølge Sør-Korea.

Japans forsvarsminister Yasukazu Hamada sier at raketten falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone.

– De gjentatte oppskytingene av ballistiske raketter fra Nord-Korea er fullstendig utilgivelig, og den bemerkelsesverdige forbedringen i landets missilteknologi er noe vi ikke kan se gjennom fingrene med, sier Hamada.

USA-besøk

Søndagens oppskyting fant sted dagen etter at sørkoreanske myndigheter opplyste at de hadde sett tegn til at Nord-Korea angivelig forberedte seg på en ny test av en ballistisk rakett som kan skytes ut fra ubåter.

Fredag ankom det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS Ronald Reagan havnebyen Busan i Sør-Korea. Fartøyet skal delta i en militærøvelse utenfor landets østkyst senere denne måneden. Neste uke kommer USAs visepresident Kamala Harris til Sør-Korea.

Brudd på FN-resolusjoner

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea å foreta tester av ballistiske raketter. Denne type raketter kan utstyres med kjernefysiske stridshoder.

Nord-Korea har testet atomvåpen seks ganger siden 2006.

Sørkoreanske og amerikanske tjenestemenn har i flere måneder advart om at Nord-Koreas leder Kim Jong-un forbereder gjennomføring av en ny atomtest.

(©NTB)

Paven oppfordrer til satsing på fornybar energi

Pave Frans oppfordrer til økt satsing på fornybar energi. I et møte med unge økonomer sier han at det er behov for en rask og besluttsom endring.

– Vi trenger en rask og besluttsom endring. Og jeg mener det: Jeg stoler på dere! Vennligst ikke overlat oss til oss selv, men vær rollemodeller for oss, sa paven lørdag på et møte som ble holdt i regi av The Economy of Francesco, lørdag.

The Economy of Francesco er en internasjonal bevegelse bestående av unge økonomer, entreprenører og beslutningstakere, et initiativ som paven startet i 2019. Målet er å skape en mer inkluderende og human økonomi.

Nå er det på tide å vise mot og vende seg bort fra fossile energikilder som olje, kull og gass, oppfordret paven på arrangementet i Assisi i den italienske regionen Umbria.

– Vi kan ikke vente på det neste internasjonale toppmøtet, som kanskje ikke resulterer i noe. Verden står i brann i dag. Det er i dag vi må endre på noe, og på alle nivåer, sa pave Frans.

Unge mennesker fra hele verden hadde samlet seg i Assisi, der helgenen Frans av Assisi ble født på 1200-tallet, for å diskutere fremtiden.

I talen la paven vekt på at fremtidige generasjoner kommer til å lide mest som følge av det som gjøres i dag.

– I dag må vi lære å ofre deler av livsstilen vår, en livsstil som ikke er bærekraftig. Hvis ikke, så kommer våre barn og barnebarn til å måtte betale for det. Og prislappen kommer til å bli for stor og for urettferdig, sa pave Frans.

(©NTB)

Fem unge bilfører ble fotgjengere i Innlandet

Politiet tok lappen fra to unge menn som kappkjørte på E6 ved Biristrand lørdag kveld. Ytterligere tre bilister mistet førerkortet andre steder i Innlandet.

Litt før midnatt ble de to unge bilistene – begge er i slutten av tenårene – målt til 128 kilometer i timen i 80-sonen nord for Gjøvik, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter.

Begge fikk førerkortet beslaglagt, og politiet har opprette en sak etter hendelsen.

En halvtimes tid tidligere ble en annen bilist stoppet av Utrykningspolitiet (UP) for å ha kjørt altfor fort litt lenger sør. Bilen ble målt til 142 kilometer i timen på riksvei 4 ved Dalsjordet nord for Gjøvik. Også her var det en ung mann i slutten av tenårene som mistet lappen.

Omtrent samtidig hadde UP kontroll på Rørosvegen – riksvei 30 – ved Os i Østerdalen. Her ble ytterligere to unge menn, denne gangen i 20-årene, fratatt retten til å kjøre bil etter å ha blitt målt i 96 og 113 kilometer i timen i en 60-sone.

(©NTB)

Sykehus-purringer kan gjøre syke enda sykere

Å få gebyr for å ikke møte til legetime kan gjøre kronisk syke enda sykere, mener Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom).

Ukom mener slike gebyrer rammer ujevnt og truer pasientsikkerheten, skriver NRK.

– I stor grad rammer det kronikere som kanskje ikke har evne eller funksjon til å møte til planlagte timer. Det rammer også de som ikke har evne til å styre personlig økonomi, og som da får store utgifter knyttet til helsehjelp, sier Ukom-direktør Pål Iden.

Dersom regninger og krav hoper seg opp, kan det skape enda større problemer for dem som allerede er syke.

– Det finnes en ganske stor gruppe pasienter som ikke klarer å betjene personlig økonomi. Dette er kanskje også gruppen som har størst behov for helsehjelp, og som gjerne faller utenfor systemene, sier Iden.

Han sier helseforetakene bør ta det som et signal om at pasienten trenger ekstra tiltak og oppfølgning, dersom man ikke møter til oppsatt time – ikke bare sende av gårde et gebyr.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse og omsorgsdepartementet sier de skal gå gjennom ordningen.

Ifølge NRK kan man få et gebyr på 1.125 kroner dersom man ikke møter opp til en time på sykehuset. Var timen poliklinisk innen psykiatri eller rusbehandling, er maksbeløpet 375 kroner. I tillegg øker beløpet dersom kravet går til inkasso.

(©NTB)

Signalfeil skaper forsinkelser på Sørlandsbanen

En signalfeil ved Gulskogen utenfor Drammen fører lørdag kveld til forsinkelser i togtrafikken på Sørlandsbanen.

Bane Nor opplyste om feilen på sine nettsider klokken 18.47

– Det er forsinkelser på grunn av signalfeil ved Gulskogen. Vi jobber med å rette feilen, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor.

Regiontogene Oslo – Bergen og Oslo – Stavanger, samt L12 er berørt.

(©NTB)

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 18 øre per kWh søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,006 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 23,1 øre.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Søndagens snittpris per kWh er 6,8 øre lavere enn lørdag og 35,5 øre lavere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og støtten regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Dersom snittprisen i Nord-Norge for hele september endte på 18,006 øre, ville det altså ikke blitt utbetalt strømstøtte.

Maksprisen søndag på 23,1 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 3,8 øre lavere enn lørdag og 35,5 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 39,5 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 16,4 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Makspris på 3,73 kroner per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Vest-, Sørøst- og Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 3,73 kroner per kilowattime (kWh).

Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

I Midt-Norge blir prisen 83,06 øre per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 23,1 øre.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område.

Ser man bort fra støtten men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 4,87 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil søndag ligge på 1,94 kroner per kWh. Det er 35,6 øre lavere enn på lørdag og 1,08 kroner høyere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm søndag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 3,017 kroner per kWh. Deretter kommer Midt-Norge med en døgnpris på 48,2 øre og Nord-Norge med en døgnpris på 18,006 øre.

Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 16,4 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 2,068 kroner og i Midt-Norge 30,8 øre.

Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,036 kroner per kWh og 22,2 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,22 kroner per kWh og 47,7 øre per kWh.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 48,2 øre per kWh søndag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 48,2 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 83,06 øre.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Søndagens snittpris per kWh er 21,6 øre lavere enn lørdag og 5,3 øre lavere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og støtten regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Dersom snittprisen i Midt-Norge for hele september endte på 48,2 øre, ville det altså ikke blitt utbetalt strømstøtte.

Maksprisen søndag på 83,06 øre per kWh er mellom klokken 1 og 2 på natten. Den er 2,7 øre høyere enn lørdag og 24,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 1,24 kroner.

Minsteprisen blir på 30,8 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 3,017 kroner per kWh søndag

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,017 kroner per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 3,73 kroner.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Søndagens snittpris per kWh er 49,9 øre lavere enn lørdag og 1,93 kroner høyere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

Maksprisen søndag på 3,73 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 30,08 øre lavere enn lørdag og 2,51 kroner høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,87 kroner.

Minsteprisen blir på 2,068 kroner per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Framtiden i våre hender advarer mot grønnvasking av fond

Selv om sparing i grønne fond kan være et godt tiltak for å være mer klimavennlig, advarer Framtiden i våre hender mot å bli lurt.

– Ved å plassere pengene våre grønt så signaliserer vi til bankene at vi er opptatt av klima og miljø, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender (FIVH) til NRK.

Hun påpeker imidlertid at ikke alt er klimavennlig selv om det er merket som grønt eller utgir seg for å være det. Grønn sparing er betegnelsen på ulike former for sparing i for eksempel grønne fond.

Grønnvasking skjer når selskaper bruker misledende markedsføring for å virke mer miljø- og klimavennlige enn det de egentlig er.

– Å velge svanemerkede fond kan være en god idé, da dette er kontrollert av en objektiv tredjepart og ikke bare høres grønt ut, sier Riise.

(©NTB)

Lysbakken lover regjeringen harde tak på skatt og strøm

Regjeringen skal forhandle med SV om både strømstøtte og statsbudsjett i høst. SV-leder Audun Lysbakken lover kamp.

– Jeg ser for meg at vi får litt å arbeide med, sa Lysbakken tørt i sin tale til SVs landsstyre lørdag.

Talen er SV-lederens første siden han gikk ut i pappapermisjon i april. Nå er han tilbake i den politiske manesjen.

I talen gikk Lysbakken blant annet løs på det han omtaler som en «stråmann», nemlig regjeringens gjentatte advarsel om at det ikke kan brukes mer oljepenger i statsbudsjettet.

– Det er ikke noe rop i Stortinget om å bruke mer oljepenger. Det vi har tatt til orde for, er målrettede kutt i ting som bidrar til å presse prisene oppover, som nye store motorveier og oljeinvesteringer, sa Lysbakken, som blant annet varsler fortsatt kamp mot oljefeltet Wisting.

– Oljenæringen er den eneste som fortsatt får koronastøtte, kommenterte han.

– For dyr medisin

Lysbakken advarer også regjeringen mot å tro at renteøkninger er eneste våpen mot høy inflasjon.

– Skråsikkerhet på at renteøkninger er eneste medisin, er ikke klokt. Det kan fort bli en for dyr medisin. Vi kan være på vei inn i en lavkonjunktur allerede neste år. Det kan føre inn i en ny krise, advarte Lysbakken.

SV ønsker seg mer statlig kontroll over både matpriser og strømpriser, og i talen tok Lysbakken til orde for å gi regjeringen i oppdrag å se hvordan norske strømpriser kan frikobles fra europeiske gasspriser, blant annet gjennom å etablere et prispunkt for strømmen som sendes gjennom utenlandskablene.

SV vil også øke skattene for de rikeste, og SV-lederen mener det haster med å få på plass en såkalt exitskatt for skatteflyktninger.

– Det finnes ingen unnskyldning for å flytte til Sveits for å spare skatt, sa Lysbakken med henvisning til blant andre Kjell Inge Røkke.

– De rike i Norge bør, kan og skal bidra mer til fellesskapet, slår han fast.

– Skjebnekrig

SV-lederen brukte også mye tid på Ukraina-krigen i sin tale. SV var splittet i spørsmålet om Norge burde sende våpenhjelp til Ukraina, men Lysbakken framholdt at han står på sitt om at det var riktig.

– Dette er en skjebnekrig i en skjebnetid. Den ukrainske frihetskampen er et oppgjør mellom diktatur og demokrati, framholdt han

– Vi må se kampen mot de nye autoritære høyrekreftene som den viktigste kampen. En russisk seier i Ukraina vil skape mer av det samme. De massegravene som nå avdekkes i frigjorte områder i Ukraina, viser hva slags «fred» Putin kan tilby.

Lysbakken mener også regjeringen må ta innover seg at de som nå prøver å komme seg ut av Russland, er folk som ikke ønsker å kjempe Putins krig. Han er bekymret for at stadig flere land stenger grensene for disse.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å finne måter å hindre at de som nekter å kjempe Putins krig, blir stengt inne i Russland, sier han.

(©NTB)

NRK bekrefter at de brøt regler fra kongehuset under dronning Elisabeths begravelse

NRK viste TV-bilder av en tydelig berørt kong Charles under begravelsen til dronning Elisabeth. Det var i strid med reglene fra kongehuset og BBC.

Kong Charles var tydelig berørt da «God save the King» ble sunget til slutt i dronning Elisabeths begravelsesseremoni mandag denne uken.

NRK viste TV-bilder av dette og brøt dermed med vilje svært omfattende regler fra det britiske kongehuset og BBC, skriver Journalisten.

– Ja, vi synes dette var fryktelig detaljert. Vi gjør selvstendige, etiske vurderinger. Vi hadde videoklipp av kong Charles da han viste følelser. Vi valgte å publisere dem fordi vi mente det var riktig, sier programredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

Reglene fra kongehuset og BBC tillot ikke at medlemmer av kongefamilien kunne vises i emosjonelt berørt tilstand.

– Disse reglene er fra en forgangen tid. De er gammeldagse. NRK må gjøre sine egne vurderinger av bildene opp mot en moderne medievirkelighet, sier Langfeldt.

Også TV 2 reagerer på restriksjonene i bildebruken og sier at de er problematiske.

(©NTB)

Færre unge sjåfører mister livet eller blir skadd i trafikken

De siste årene har det vært en kraftig nedgang i tallet på omkomne og skadde yngre sjåfører på norske veier, viser en rapport.

Tallet på 18 og 19 år gamle sjåfører som døde eller ble skadd var 38 prosent lavere i perioden 2018–2021 enn fem år tidligere (2013-2016), viser rapporten fra Statens vegvesen ifølge organisasjonen Ung i trafikken.

– Det er godt å se en reduksjon, vi kan ikke juble av den grunn. Ungdom er blitt flinkere, men her er det fortsatt mye å ta tak i, sier kommunikasjonsrådgiver Eivind Windingstad Stensrud i Ung i trafikken i en kort pressemelding.

– I fjor var hver fjerde trafikkdrepte under 25 år, til tross for at norske veier i 2021 var rekordtrygge. Det kan derfor tyde på at de yngste sjåførene fortsatt har størst risikovillighet, og dette er noe vi må fortsette arbeidet med, sier han.

I perioden 2013–2016 var risikoen for å dø eller bli skadd i trafikken fem til seks ganger så høy for 18 og 19 år gamle sjåfører som for bilførere i alderen 25–64 år, skriver organisasjonen.

Ung i trafikken er tilknyttet MA – Rusfri Trafikk, tidligere kjent som Motorførernes Avholdsforbund.

(©NTB)

Flere kyr blir skadd av søppel i naturen

I fjor ble fordøyelsesproblemet kvast registrert hos 1400 kuer, okser og kalver, sju prosent flere enn året før. Problemet skyldes skarpe gjenstander i foret.

Tallene kommer fram i Husdyrkontrollen for melkekyr, også kjent som Kukontrollen, skriver Nationen. Kvast fører til store lidelser hos dyrene.

– Det er ikke bare plast i havet som skaper trøbbel for dyr. Hvert år må mange storfe bøte med livet på grunn av søppel i naturen, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Selskapet får årlig inn meldinger om storfe som har dødd eller blitt avlivet etter at skarpe gjenstander har havnet i dyreforet. Hovedårsaken til at dette skjer er forsøpling langs veien, blant annet øl- og brusbokser.

– Havner de i slåmaskinen blir de malt til små biter i dyreforet som er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding i forkant og bruk av magneter for å fjerne metallbitene, tar dessverre ikke alt, forklarer Eklo.

– Kvernes metallbitene opp i dyreforet, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier han.

Selv om forsikringen dekker det økonomiske tapet, er det en mager trøst sammenlignet med lidelsene dyret blir utsatt for, understreker han.

(©NTB)

Ni nye sentre for fremragende forskning får milliard-tildeling

Forskningsrådet gir til sammen 1,4 milliarder kroner til ni nye sentre for fremragende forskning.

Sentrene skal gi oss grensesprengende forskning som både hjelper oss å løse de store samfunnsutfordringene som ligger foran oss, og gir oss nødvendig kunnskap for å løse de utfordringene vi enda ikke kjenner til, skriver Forskningsrådet.

Sentrene vil ledes av Universitetet i Tromsø, Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Hvert senter blir tildelt 155 millioner kroner.

Dette er de nye sentrene:

* Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet: Algoritmer i hjernebarken

* UiT – Norges arktiske universitet: Karbon under isen

* Universitetet i Oslo: Persontilpasset immunterapi, Hva gjør en planet beboelig?, Like muligheter til utdanning, Mer kunnskapsdrevet maskinlæring, Helse i livets første faser.

* Universitetet i Bergen: Rettferdig fordeling av helsetjenester, Digitale fortellinger.

– Dette er kunnskap samfunnet trenger, og jeg er helt sikker på at vi vil få viktige resultater fra disse sentrene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

(©NTB)

Vedum: Elavgiften skal halveres i første kvartal neste år

Elavgiften vil bli halvert i januar, februar og mars dersom regjeringens forslag blir vedtatt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Statens ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene vil komme på rundt 70 milliarder kroner, viser tall fra Energi Norge. I NRKs Dagsnytt 18
fredag sa Vedum at inntektene øker, men at utgiftene øker enda mer.

– Det kommer til å bli veldig tøffe prioriteringer i Stortinget i høst. Vi har aldri opplevd at vi har mindre handlingsrom enn året før, de siste 20–30 årene. Vi har alltid hatt mer handlingsrom, sier Vedum om statsbudsjettet som blir presentert 6. oktober.

Han sier pengene også går tilbake til forbrukerne, blant annet landets strømkunder.

– Vi må gi trygget for folk, og da må vi ha trygget for strømregningen. Derfor skal vi ha en bedre sikringsordning neste år enn den vi har i år.

– Elavgiften kommer til å bli halvert i januar, februar og mars dersom regjeringens forslag blir vedtatt, sier Vedum.

Elavgiften er i dag 15,41 øre per kilowattime. I årets første tre måneder var den redusert til 8,91 øre.

Regjeringen anslår at staten i år vil bruke 41 milliarder kroner på strømstøtte til husholdningene. Støtteordningen for næringslivet har en ramme på 3 milliarder kroner i år.

(©NTB)

Brann i bygning ved kornmølle på Flisa

Det brenner kraftig i en bygning på området til Fiskå Mølle på Flisa i Innlandet. Beboere i området oppfordres til å lukke vinduer og ventilasjon.

Politiet
opplyser at det brenner kraftig og oppfordrer beboere på Flisa som påvirkes av røyken, til å lukke vinduer og ventilasjon.

Bygget ligger på området til en kornmølle på stedet. Det skal ikke være personer i bygget. Det brenner ikke i selve siloen.

– Vi vet ikke så mye om spredningsfaren ennå, men ut fra beliggenheten til denne bygningen kan det trolig være fare for det, sier vaktleder Frode Aas ved 110-sentralen Innlandet til NRK.

Ifølge Østlendingen
huser bygget der brannen har startet, traktorproduksjonen. I bygget skal det være en murvegg mot resten av anlegget for å forhindre spredning.

(©NTB)

Equinor inngår langsiktig gassavtale med polsk selskap

Equinor har inngått en langsiktig gassavtale med polske PGNIG. Avtalen tilsvarer rundt 15 prosent av det typiske årlige gassforbruket i Polen.

Avtalen gjelder for ti år, med et volum på om lag 2,4 milliarder kubikkmeter gass per år. Gassen skal eksporteres gjennom den nye rørledningen Baltic Pipe.

– Volumene i avtalen gjenspeiler europeiske markedspriser og tilsvarer om lag 15 prosent av det årlige gassforbruket i Polen, skriver Equinor i en pressemelding
fredag.

Avtalen gjelder fra 1. januar 2023 til 1. januar 2033.

Baltic Pipe er en gassrørledning som knytter Polen til eksisterende gassrør mellom Norge og kontinentet. Baltic Pipe-prosjektet blir offisielt åpnet neste uke.

(©NTB)

Oslo Børs stupte – hovedindeksen ned over 4 prosent

Oslo Børs fikk det største børsfallet på én dag siden mars 2020. Hovedindeksen endte på 1.112,2 poeng, ned over 4 prosent.

Oslo Børs var nærmest i fritt fall fredag og stanset ikke før hovedindeksen sto på 1.112,2 poeng. Det er ned 4,04 prosent og er det største børsfallet på én dag siden mars 2020, skriver Dagens Næringsliv.

– Oslo Børs og globale markeder begynner å prise inn et mer realistisk scenario: At den kraftigste pengepolitiske innstrammingen i manns minne vil få konsekvenser de neste kvartalene, sier sjefstrateg Christian Lie i Formue til E24.

Det var stort sett røde tall hos de mest omsatte selskapene på Oslo Børs. Equinor falt 5 prosent, mens Aker BP var ned 7,9 prosent. Røde tall fikk også Yara International (-4,78), Frontline (-6,39), Norsk Hydro (-5.04) og Vår Energi (-7,17). Kun Nordic Semiconductor avsluttet i pluss (+1,6).

Også oljeprisen faller kraftig. Et fat nordsjøolje ble fredag ettermiddag omsatt for 85,89 dollar, en nedgang på 5,05 prosent.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?