I det nyttårsrakettene fyres opp og lyser opp himmelen, så lukker vi kapittelet for året som har gått og venter i spenning på det nye.
Mange har nyttårsforsetter og atter andre har gitt opp hele prosjektet med nye og bedre forsetter. Er du en av dem som gang på gang har lovet deg selv et nytt og bedre liv, men så ender du like fort opp der du var?
Ja, hva skal egentlig til for å klare å endre oss, er det i det hele tatt mulig?
Si du hvert år har lovet deg selv å begynne med trening. Et klassisk nyttårsforsett for mange. Men så har du erfart hvert år at treningensinnsatsen stuper i takt med at januar går over til februar. Det er jo like irriterende og frustrerende hver gang.
Hvilke endringer har du fått til i livet?
For å snu litt på det hele, la oss finne noen lysglimt av håp om at vi kan forandre oss. Hvis du tenker etter, så har du mest sannsynlig endret deg på mange områder i livet. Flere rutiner og vaner er byttet ut.
Jeg tror årsaken til at vi kan tro at det er vanskelig å endre oss, er fordi vi kun ser de områdene vi sliter med å forandre, og overser de vi har endret.
Si du har begynt på en ny jobb. Da har du endret mange vaner. Ja, for det ville jo vært upraktisk å kjøre den gamle ruten til jobb, eller ta den samme bussen om du skal til en ny destinasjon. Hver gang du inngår en ny relasjon, vil du endre noen vaner og væremåter. Har du fått barn, har du egentlig endret det meste i livet. Kanskje har du også en annen standard hjemme nå, enn da du akkurat flyttet hjemmefra. Kan tenke har du fått en ny hobby.
Er du på ferie og leier deg en bil, må du endre adferdsmønster. Går du fra bil med automatgir hjemme til manuelt gir på ferie, så føles det kanskje uvant første døgnet, men så blir du fort vant til den nye bilen.
Min oppfordring til deg er å skrive en liste over endringer du faktisk har fått til i livet. Det kan være svært effektivt som motivasjon og kan gi håp. Noen endringer er rett og slett mer krevende for oss enn andre.
Det er gjerne de forandringene som krever mest av oss, som vil utgjøre den største forskjellen og gi oss den beste belønningen.
Kunsten å endre mikrovaner
Hvis du er en av de som har gått på nyttårsforsett-trynet så mange ganger at du ikke vet om du er motivert til å prøve igjen? Hva med å gjøre det hele på en helt annen måte denne gangen.
Om trening er ditt nyttårsforsett, hva med i stedet for å skulle stå opp kl. 5 hver morgen, eller trene 5 ganger i uka, begynne helt i det små? Hva er så små mikrosteg du kan ta, at du rett og slett ikke kan feile? Om du i dag vet at du er altfor inaktiv, vil all bevegelse være en god start og gjøre en forskjell. Dessuten en måte å bygge en ny mikrovane. Tenk at du kan bygge nye vaner som en trapp, hvor du tar det trinn for trinn. I stedet for at du skal hoppe rett fra der du er i dag, til en drømmetilværelse som du aldri før har klart å opprettholde over tid.
En måte å bygge nye treningsvaner kan være at du i uke én går en daglig tur på 10 minutter. I uke to går du en daglig tur i 15 minutter. Så legger du på fem minutter hver uke. Deretter vil kanskje lysten til å trene melde seg. Da kan du legge inn en intervalløkt på turene dine. Ta tre drag av 30 sekunder hvor du får opp pulsen skikkelig. Deretter kan du øke med 10 sekunder hver uke. Er terskelen for å løpe ute for stor for deg, spesielt nå om vinteren, kan du løpe i noen trapper om du har dette.
Ønsker du å spise sunnere, at det er ditt nyttårsforsett, ja da kan det å endre et av dagens måltider være en god start. Hva med å spise en annen frokost om du spiser frokost. Eller lage med deg lunsj du tar med på jobben. Alternativt ha en dag i uka du bestemmer deg for at alle måltider skal bestå av sunn mat.
Undervurder ikke kraften av små mikrosteg. I løpet av et helt år kan det lede deg til en helt ny destianasjon. Dette blir som en rentes rente-effekt, bare på din helse og velvære.
Vil du ha inspirasjon i det nye året? Da kommer et lite tips og egenreklame her.
Jeg er nå aktuell med boken – Spis Dette; 90 hverdagsfavoritter uten sukker og ultraprosesserte ingredienser.
I boken finner du oppskrifter på frokost, lunsj, middag, drikke og snacks. Alle velsmakende oppskrifter som gir deg stabilt blodsukker. Noe som er bra for helsen din.
Link til boken:
https://www.ark.no/produkt/boker/hobbyboker-og-fritid/spis-dette-9788234718229
Ukens oppskrift:
I ukens oppskrift byr jeg på en av rettene fra boken. Ingen grunn til å plukke opp en frossen fiskegrateng, når du enkelt kan lage denne fantastiske varianten selv.
Fiskegrateng
600 g valgfri hvit fiskefilet (f.eks. torsk eller sei)
3 dl kremfløte
125 g Snøfrisk naturell
100 g revet ost 1 blomkål
1 purreløk
1⁄4 ts muskatnøtt salt
pepper
2 egg
TOPPING:
100 g mandler 100 g revet ost
FREMGANGSMÅTE:
Varm opp Snøfrisk, kremfløte, revet ost, muskatnøtt, salt og pepper i en kjele. La småkoke og tykne på lav varme i et par minutter. Ta kjelen til side og avkjøl et par minutter. Bland så inn to eggeplommer (spar på eggehvitene, de skal også brukes).
Stivpisk eggehvitene med en liten klype salt i.
Skjær fisken i passe store stykker og tilsett i ostesausen. Bland den stivpiskede eggehviten forsiktig inn.
Kutt opp blomkålhodet i små buketter og purreløk i strimler. Tilsett dette i røren og hell den i en ildfast form.
Hakk mandlene enten med en kniv, foodprosessor eller stavmikser, gjerne i litt grove biter. Strø mandlene og revet ost på som topping på gratengen.
Stekes på 210 grader i ca. 30 minutter. Serveres med en grønn salat.