Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Investor
    • Investor
    • Investorguiden
  • Nyheter
  • IN Live
  • IN Discord
  • Forum
  • Om oss
    • Om oss
    • Teamet
  • Presse
  • Bli medlem
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
IN Chat
Hjem Investor

Mat&Helse: -Og jul med din glede!

Bente Josefsen av Bente Josefsen
24.12.2022
i Investor
Lesetid: 4 minutter
Mat&Helse: -Og jul med din glede!

Bente Josefsen. Foto: Butterfly Media. Collage: Investornytt

Det er julaften når denne kronikken publiseres og julen forbindes av mange med ulike tradisjoner rundt mat og hva vi spiser.

Stadig snakkes det om all den fete maten vi må være forsiktige med, samtidig som vi også hører at vi må kunne kose oss. Jul er det jo bare en gang i året.

De siste 13 årene har jeg ikke hatt behov for å «skjerpe» meg etter nyttår, selv om jeg har kost meg med masse god julemat. Ingen vektoppgang eller opplevelse av at kroppen er stappet og daff etter julen. Hva kan det komme av?

Kan ribbe og pinnekjøtt være rene helsekosten?

Hva er det vi spiser i julen egentlig?

I Norge har vi ulike tradisjoner, men en gjenganger er ribbe eller pinnekjøtt, noen spiser også fisk. Til dette spiser vi ofte grønnsaker og poteter, samt annet tilbehør som tyttebærsyltetøy og sennep etter egen smak og tradisjon.

Etter middagen kommer ofte desserten frem. Deretter følger ofte julekaker, julegodteri og kanskje noe alkohol.

Når du etter endt jul ender opp med å ha lagt på deg og føle deg dvask og uopplagt, hvilken av disse komponentene tror du egentlig har skylden i dette? Er det egentlig ribben eller pinnekjøttet som er problemet?

Evolusjonsmessig har vi mennesker spist animalsk mat så sant dette har vært tilgjengelig for oss. Urmenneskene hverken skar bort fettet eller telte kalorier. Snarer tvert imot, det var stor rift om de feteste stykkene da disse har mest smak og metter best.

Hva med kakene, julegodteriet, potetgullet og alkoholen, er vi evolusjonsmessig tilpasset dette? Nei skumnisser og julemarsipan var nok ikke engang i fantasien til urmenneskene.

Spiser du mest ribbe og pinnekjøtt i julen, og mindre av det sukkerholdige, vil jeg garantere deg at du hverken har lagt på deg i løpet av julen eller føler deg slapp og sliten på bakgrunn av hva du har spist. Det er ikke her problemet ligger.

Vil du prøve ut en annerledes jul? Mine tips til deg!

Nyt julematen med god samvittighet. Har du lyst til å teste ut noe interessant, kan du ta bort poteten om du pleier å spise dette. Spis heller mer grønnsaker som broccoli og blomkål. Legg så merke til hva som skjer med deg etter du har spist. Pleier du normalt å bli trøtt og døsig etter måltider? Legg merke til om dette blir annerledes nå.

Ha et bevisst forhold til hvor mye sukker du spiser i julen. Da med forutsetning at du er i stand til å regulere inntaket når du først er i gang. Sliter du med at du stadig overspiser sukker, at det er som om du mangler en stoppknapp i hjernen? Les da denne kronikken jeg har skrevet.

Bente Josefsen. Foto: Butterfly Media.

Drikker du alkohol, vil du få i deg mindre sukker om du velger tørre viner og foretrekker du øl, inneholder lite øl mindre sukker.

Jeg vil legge ved en oppskrift til deg på en sukkerfri dessert du kan forsøke i julen.

I tillegg er det lurt å gå en tur ut hver dag. Visste du at å gå så lite som fem minutter etter hvert måltid bedrer blodsukkerreguleringen din? Gå gjerne mens det er dagslys, det er også bra for den mentale helsen din.

Pass på å hvile ut litt i julen om du har mulighet til dette. Det vil komme godt med i det nye året. Fyll forøvrig julen med lystbetonte aktiviteter. Om det er å gå på ski, spille et brettspill eller se en morsom julefilm, velg det som passer for deg. Vi mennesker trenger også å gjøre lystbetonte aktiviteter hvor vi ikke skal prestere.

I neste uke, på nyttårsaften, vil jeg gi deg en dose med inspirasjon inn i det nye året.

Med dette ønsker jeg deg en riktig fin og frisk jul. Håper du har hatt gleden av å følge mine kronikker i spalten mat og helse i høst.

Ukens oppskrift:

SUKKERFRI RISKREM

1 porsjon

Enklere enn dette blir det ikke. Kan lages kvelden før eller du lager den raskt om morgenen.

INGREDIENSER:

  • 150 g original cottage cheese
  • 1 dl kremfløte
  • 1 liten neve blåbær
  • 1 liten neve bringebær
  • 1 liten neve nøtter av ønsket sort, f.eks. valnøtter

FREMGANGSMÅTE:

Pisk fløten til krem. Bland cottage cheese og kremen. Ha blandingen over i en bolle. Legg over ønskede bær og nøtter.

Er du glad i kanel, kan du drysse litt over.

TIPS:

Har du f.eks. Philadelfiaost i huset, kan du erstatte 50 gram av cottage cheesen med Philadelfia ost. Dette gir en litt annerledes smaksopplevelse.

Bente Josefsen

Bente Josefsen

Mer fra Bente

Relatert Innlegg

Dette bør du tenke på før du kjøper luksusklokke brukt
Investor

Episode 4 av Luksurfellen!

12.03.2023
Mat&Helse: -Det er jo bare en bolle
Investor

Mat&Helse: -Det er jo bare en bolle

04.03.2023
Red Wine Pouring Into Wine Glass
Investor

(+) To digge viner fra kvinnelige vinmakere

03.03.2023
Neste innlegg

Lula lover full stans i avskoging

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Investor
    • Investor
    • Investorguiden
  • Nyheter
  • IN Live
  • IN Discord
  • Forum
  • Om oss
    • Om oss
    • Teamet
  • Presse
  • Bli medlem

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet gir du samtykke til at cookies brukes. Gå til retningslinjene våre for personvern og informasjonskapsler .
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?