Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Investor
    • Investor
    • Investorguiden
  • Nyheter
  • IN Live
  • IN Discord
  • Forum
  • Om oss
    • Om oss
    • Teamet
  • Presse
  • Bli medlem
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
IN Chat
Hjem Investor

Mat&Helse: -Derfor er søvn så viktig! (med helgens oppskrift)

Bente Josefsen av Bente Josefsen
12.11.2022
i Investor
Lesetid: 4 minutter
Mat&Helse: -Derfor er søvn så viktig! (med helgens oppskrift)

Bente Josefsen. Foto: Butterfly Media. Collage: Investornytt

Mange lever i en illusjon om at de trenger lite søvn. La oss se litt på hvorfor søvn er viktig, og hva det gjør med oss.

Vi har to hormoner som heter leptin og ghrelin som påvirker appetitten vår. Ghrelin har som funksjon å fortelle oss at vi er sultne, mens leptin skal fortelle oss at vi er mette. En ubalanse i disse hormonene vil lede til økt matinntak og kanskje også en vektøkning.

Dr. Eve Van Cauter ved University of Chicago har forsket mye på sammenhengen mellom søvn og appetitt. Hun forteller at så mange som en tredjedel av alle mennesker i den industrialiserte verden sover under fem til seks timer på hverdagene. Ved et av hennes forsøk testet hun en gruppe som sov åtte og en halv time om natten i fem netter, deretter sov den samme gruppen kun fire til fem timer per natt i fem netter. Medlemmene i gruppen var i utgangspunktet friske og normalvektige.

Bli medlem for å lese alt innhold på Investornytt! Klikk her for å se våre kampanjer

Hver dag ble sultfølelsen, matinntaket og nivået av leptin og ghrelin målt. Allerede det andre døgnet med for lite søvn kunne de registrere en kraftig økning i sultfølelse og økt appetitt. For lite søvn ledet til reduksjon av metthetshormonet leptin og økt mengde av det sultutløsende hormonet ghrelin. Dette resulterte i at deltakerne ikke følte seg forsynt med mat når de hadde underskudd på søvn. En kropp med søvnunderskudd vil rope at den er sulten, til tross for at den både blir tilført nok mat, og at kroppen har egne fettreserver.

Dr. Cauter gjennomførte samme type eksperiment med friske og veltrente mennesker, de fikk fire netter med åtte og en halv time søvn, og fire netter med fire og en halv time søvn. Den siste dagen fikk deltakerne tilgang til en buffet med mat i en periode på fire timer. Buffeten besto av vanlig mat og desserter. De kunne forsyne seg så mye de ville, og de spiste alene, slik at de ikke var påvirket av andre mennesker. Etter de fire nettene med for lite søvn heiv gruppen seg over desserten: Etter først å ha spist ca. 2000 kcal i form av vanlig mat, spiste de ytterligere ca. 300 kcal i form av søtsaker – som var mye mer sammenliknet med matinntaket som ble målt da de fikk nok søvn.

Mer fysen

Et annet funn som er gjort, viser at kroppens nivå av endocannabinoider øker ved søvnmangel. Endocannabinoider likner veldig på det narkotiske stoffet cannabis. På samme måte som cannabis øker endocannabinoider lysten til å småspise, og du blir rett og slett det vi kaller fysen. En rekke dyrestudier understøtter at cannabinoidreseptorer påvirker appetitten. Et forsøk på rotter viste at injeksjoner med endocannabinoider i det limbiske system i hjernen økte matinntaket. Endocannabinoider bidro til økt matinntak via påvirkning av både hypothalamus (i mellomhjernen) og belønningssystemet. Hypothalamus er involvert i regulering av appetitten, tørsten og kroppstemperaturen.

Er det tilfeldig hva slags mat vi vil crave etter når vi har underskudd på søvn? Nei, søvnmangel gjør ikke bare at man generelt spiser mer, man blir fysen på nettopp sukker og andre raffinerte karbohydrater som is, kaker, sjokolade, brød, pasta og potetgull. Dr. Cauters eksperiment viste at lysten på dette økte med 30–40 %, mens lysten på proteinrik mat kun økte med 10–15 %. Sannsynligheten for at du ryker på en sjokolade, er altså større enn at du spiser en ekstra stor biff.

Hvorfor er det slik? Skanning av hjernen kan påvise at hjerneaktiviteten hos samme person med nok søvn blir vesentlig endret ved søvnmangel. Neocortex, eller hjernebarken, som styrer våre kloke og kognitive beslutninger, blir svekket når du sover for lite. Så hvem styrer showet i hjernen din da? Reptilhjernen, eller hjernestammen, som sørger for overlevelse, altså den primitive delen av hjernen som også er den som primært styrer avhengighet.

En magisk pille

Hvis jeg fortalte deg at jeg hadde en magisk pille som ville styrke immunsystemet, halvere risikoen for å utvikle kreft, forebygge Alzheimers sykdom, hjerte- og karsykdommer, depresjon og angst, i tillegg til å bidra til å stabilisere blodsukkeret ditt og dempe cravings – ville du være interessert i denne pillen, og hva ville du vært villig til å betale?

Denne magiske pillen heter – søvn. Altså noe som er helt gratis.

Dette temaet er så stort at jeg har valgt å dele det opp i to artikler. Derfor kan du glede deg til å lære om mikrosøvn i neste uke, samt å få konkrete tips til bedre søvn. I mellomtiden vil jeg oppfordre deg til å ta din søvn på alvor, og dermed deg selv på alvor. 

Ukens oppskrift:

Stekt Aubergine i form

2 porsjoner

INGREDIENSER:

  • 1 aubergine
  • 1 ss salt
  • 1 ss smør
  • 2 kyllingbryst
  • 1 fennikel
  • 4 dl kokosmelk
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts malt sort pepper
  • 1/4 ts chiliflak
  • 1/5 rødløk
  • 100 g revet ost
  • 2 ss kokosmasse

FREMGANGSMÅTE:

Skjær auberginene i skiver som er ca. 1/2 cm tykke. Legg aubergineskivene på en tallerken. Strø over 1 ss salt og la ligge i 30 minutter. Skyll skivene med vann og tørk godt av dem.

Stek auberginesikvene i smør til de er gylne på begge sider. Legg skivene over på en tallerken. 

Stek kyllingbitene i den samme pannen som du brunet auberginene i. Stek til bitene er gylne. Tilsett fennikelbiter og stek 1 minutt. Tøm kokosmelken i pannen og la det koke i 2 minutter. Smak til med salt, pepper og chiliflak.

Legg auberginen, rødløkskivene og kyllingbitene lagvis i en ildfast form. Topp med revet ost og kokosmasse. Stek i ovnen ved 200 ℃ i ca. 15 minutter til osten er gyllen.

TIPS:

Server gjerne med en grønn salat og topp aubergineformen med spirer/ basilikum ved servering.

Bente Josefsen

Bente Josefsen

Mer fra Bente

Relatert Innlegg

Kronikk: -Vår søte utfordring (med oppskrift)
Investor

Ketose – hva er det?

07.01.2023
(+) Hva er og hvordan handler man obligasjoner?
Investor

(+) Hva er og hvordan handler man obligasjoner?

03.01.2023
Mat&Helse: -Vi tar sats inn i det nye året!
Investor

Mat&Helse: -Vi tar sats inn i det nye året!

31.12.2022
Neste innlegg

Flåmsbana stengt av flom

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Investor
    • Investor
    • Investorguiden
  • Nyheter
  • IN Live
  • IN Discord
  • Forum
  • Om oss
    • Om oss
    • Teamet
  • Presse
  • Bli medlem

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet gir du samtykke til at cookies brukes. Gå til retningslinjene våre for personvern og informasjonskapsler .
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?