I denne artikkelen skal jeg gå noe mer i dybden om hvordan Crowdfunding hos Monio fungerer i praksis. Uten å ha prøvd ut flere aktører regner jeg med at det fungerer ganske likt hos de andre aktørene. Men som nevnt i Introduksjon til Crowdfunding (del 1), valgte jeg Monio fordi @slikblirdurik anbefalte den på instagram etter å ha prøvd mange forskjellige aktører.
Fremgangsmåte:
1. Registrer deg som investor hos Monio.no.
Her kan du velge å registrere deg som privatperson eller gjennom et AS. Når du registrerer deg som investor vil du få en sparekonto hos Monio, via Sparebank 1. Du trenger bankID og norsk telefonnummer for å gjennomføre denne registreringen. Du vil måtte svare på en rekke spørsmål, om hvitvasking, bostedsland, om du låner ut på vegne av andre etc. Spørsmålene tar 3-5 minutter å svare på.
2. Logg deg inn.
Når du har opprettet konto, får du en epost så fort kontoen er klar. For min del tok dette ca. 5 minutter, men jeg har hørt flere andre si at det tar lengre tid for dem. Det kan være det tar litt tid med kredittsjekk. Når kontoen er klar kan du logge deg inn og se hvilket kontonummer sparekontoen din har.
3. Overfør penger til sparekontoen.
Når kontoen endelig er opprettet kan du overføre det beløpet du ønsker å investere/låne ut. Jeg overførte fra Nordea (Nordisk bank) på kveldstid en ukedag og pengene var inne på konto morgenen etter.
4. Velg mellom et utvalg av prosjekter.
I min korte erfaringstid (ca. 3 uker hos Monio), har jeg funnet ut at de som regel legger ut 3-6 prosjekter i måneden. Du kan velge blant disse, eller vente til det kommer nye prosjekter. Jeg har erfart at prosjektene blir fulltegnet ganske fort og det hender derfor noen ganger at det ikke er noen prosjekter tilgjengelig. Dette er tilfellet i illustrasjonen under. To prosjekter som ikke har begynt og alle de andre er fulltegnet. Man kan velge å motta epost i forkant av nye prosjekter slik at man kan sitte klar når prosjektet åpner. Dette kan anbefales.
5. Velg hvor mye du vil investere/låne ut til prosjektet.
Som investor kan du investere fra kr 1000 i et lån og opp til 20% av den totale lånesummen. Jeg har foreløpig valgt å investere 5000 kr totalt i måneden fordelt på 2 prosjekter hver gang. Så 2000 kr til ett prosjekt og 3000 kr til det andre. Dette er for å spre pengene og derfor fordele risiko over mange prosjekter. Som jeg skrev i forrige artikkel Introduksjon til Crowdfunding (del 1), anbefaler Monio å fordele investeringen utover minimum 10 prosjekter.
6. Lånet blir utbetalt til prosjekt driver.
Selv om du velger å låne ut penger den 15 desember, blir ikke lånet utbetalt til eiendomsutviklerene før treningstiden er over. Teknisk sett kan du velge prosjekter uten å ha penger på sparekontoen din. Men du må sørge for å ha pengene på konto innen den dagen pengene blir utbetalt. Du vil motta en e-post når pengene har blitt trukket fra din sparekonto og utbetalt til eiendomsutvikleren. Dette vil vises i oversikten din hos Monio. Eksempel: for øyeblikket har jeg 3 lån som har blitt utbetalt og ett som fortsatt er under tegning.
7. Motta renter.
Du mottar renter 1 gang i måneden per prosjekt. Monio har laget en enkel og grei oversikt hvor du kan se den totale tilbakebetalingsplanen for alle prosjektene dine.
Dersom du klikker på «oversikt» kan du se utbetalingene fra de spesifikke prosjektene dine. Her er en oversikt over mine utbetalinger. Det eneste jeg føler mangler i denne oversikten er at jeg ikke kan se hvilket prosjekt som betaler ut hvilke beløp. Har sendt mail til Monio med tilbakemelding på dette.
8. Betale skatt
Avkastningen du får på dine utlån er skattbare renteinntekter. Siden administrasjonsgebyret som du betaler for hver termin er en fradragsberettiget kostnad, så er det netto renteinntekter (renteinntekt minus betalte gebyrer) som skal rapporteres. Dette ble skattlagt med 22% i 2019 og 2020. Monio innrapporterer dine utlån og renteinntekter til skattemyndighetene i begynnelsen av hvert år. Årsrapporten som viser dine utlån og renteinntekter vil også være tilgjengelig på din profil på monio.no innen 15. februar hvert år. Men du må selv gå inn i skattemeldingen å sjekke at alt har blitt ført riktig. En mer utdypende beskrivelse finner du på Monio sine hjemmesider.
Veien videre
Som en «hobby» investor, som investerer relativt små summer, kan det være vanskelig å se potensialet i denne form for investering. Spesielt i starten, når man ser at en investering på 2000 kr «bare» gir en avkastning på ca. 200 kr fordelt over 12 måneder, altså 16,7 kr i måneden, før skatt. Dette høres ikke særlig lukrativt ut, men er mer lukrativt enn man kanskje skulle trodd. I neste artikkel skal jeg derfor gå litt dypere i matematikken bak denne type investering og hva slags potensielle inntjeninger investeringene kan gi over lang tid. To be continued..