Diversifisering av investeringer og inntektskilder er en av de vanligste måtene å sikre porteføljen på. Etter litt over 2 år på aksjemarkedet har jeg derfor valgt å begynne med en annen form for investering. Nemlig, lånebasert crowdfunding i eiendom.
Hva er Crowdfunding?
La oss starte helt fra begynnelsen og titte litt på hva som menes med konseptet «crowdfunding». Beskrivelsen ligger vel litt i oversettelsen, crowd – folk, og, funding – finansiering, eller bare «folkefinansiering». Enkelt og greit mange folk som går sammen for å investere i et selskap eller prosjekt.


Det finnes forskjellige typer crowdfunding; Donasjonsbasert, belønningsbasert, egenkapitalbasert (også kalt aksjebasert) eller lånebasert. I denne artikklen skal vi gå mer i dybden på lånebasert crowdfunding av eiendom, via eksempel av en aktør som tilbyr denne tjenesten.
Aktører i Norge
Meg bekjent finnes det 4 aktører i Norge som per i dag driver med lånebasert crowdfunding av eiendom. Kameo, Oblinor, Fundingpartner og Monio.


Selv valgte jeg Monio etter tips fra @slikblirdurik på instagram. Hun er meget dyktig, hadde testet ut mange forskjellige og var mest fornøyd med Monio. Hvorfor skulle jeg da bruke masse tid og energi på å prøve ut forksjellige platformer for å finne en å bruke. Det koster for mye tid, tid er penger, jeg vil spare penger, så var en veldig enkel og grei avgjørelse.
Lånebasert Crowdfunding av Eiendom via Monio
Enkelt forklart fungerer det slik at Monio setter meg som kunde, i kontakt med bedrifter som vil låne penger til eiendomsprosjekter. Jeg låner bedriften penger i et forhåndsbestemt antall måneder (6-36) og de utbetaler renter hver måned i tillegg til full tilbakebetaling av lånet når perioden er utløpt (hvis alt går som planlagt).


Alternativet for bedriften, er å søke finansiering hos en bank der foretningsmodellen ikke er veldig godt tilrettelagt for denne kundegruppen. Bedriften må som regel stille med sikkerhet i egen eiendom, prosessen er treg og det er stor risiko for avslag. Resultatet er at bediftene vokser mye saktere eller ikke vokser i det hele tatt.
Derfor er det litt vinn-vinn situasjon. Bedriften mottar kontanter fort til de byggeprosjektene de har, jeg mottar mye høyere renter på disse kronene i sammenligning med å ha kontanter stående i banken.
Høy risiko
MEN, det skal nevnes at slike prosjekter har selvfølgelig mye høyere risiko enn å ha penger i banken. Det er jo selvfølegelig en årsak til at bedriften ikke får et lavrente lån i banken, så man burde alltid være noe skeptisk og forstå hvilken risiko man tar. Man kan argumentere at det er høyere risiko enn å plassere pengene i aksjer og fond. Dette kommer an på hvilke aksjer og fond selvfølgelig. Derfor er det viktig å ta noen forhåndsregler når du velger denne investeringsformen:
- Ha stor nok buffer oppspart og sørg for at du ikke trenger disse pengene de neste 6-36 månedene
- Ha en diversifisert portefølje fra før, for eksempel en blanding av aksjer, fond, egen eiendom og krypto
- Fordel pengene ut over mange prosjekter. I tilfelle et prosjekt skulle gå til inkasso, er du mindre utsatt for å miste alt. Moino anbefaler å spre investeringen i minimum 10 prosjekter. Selv lager jeg spredning over tid, med 2 nye prosjekter hver måned, 2-3000 kr i hvert prosjekt (minstebeløp hos monio er 1000 kr per prosjekt).
- Du må være forberedt på å i værste tilfelle miste deler eller hele investeringen din. Dersom det kommer en boligboble, utbygger ikke kan ferdigstille eller ikke får solgt, og selskapet går konkurs. Per i dag har Monio mindre enn 0,3% konstantert tap. Det er en risiko jeg personlig kan leve fint med, men dette er opp til hver og én å bedømme ut i fra sin egen økonomiske situasjon.
Veien videre
Selv har jeg akkurat begynt med denne type investering. Målet er å dele erfaringer med dere leserene underveis i prosessen, ved å lage en serie artikler om dette temaet. I neste artikkel skal jeg gå dypere inn i hvordan Crowdfunding fungerer i praksis hos aktøren; Monio.

