Naturlig nok er mange lei av mat og vin nå i januar. Etter å ha proppet i oss svineribbe, lutefisk, pinnekjøtt, lammerull, akevitt og store, tunge viner gjennom hele julen, sier i allefall min kropp «nå holder det». All respekt for dem som tar en hvit uke og kanskje også en hvit måned fremover, men for andre holder det kanskje å skifte stil, både på mat og vin for å komme i vater igjen?
Forrige år skrev jeg om Kabinett som en løsning på dette og hvordan de leskende, lavaklkoholiske vinene kunne fungere som balsam for slitne kropper. Det tenker jeg også fungerer nå, men for å ikke bare repetere meg selv, har jeg i år valgt å gå for to digge naturviner.
Det er noe speiselt med munnfølelsen på viner med denne benevnelsen. Det at mosten har fått god kontakt med bunnfall (og skall når vi snakker om første vin ut), gjør at man har en fylde og forsiktig struktur som passer bra for slitne januarganer. Det at vinene er laget med så lite svovel som mulig, og uten kjemiske hjelpemidler hverken i vinmark eller i kjelleren, gir også et renere produkt en sliten kropp vil sette pris på, da det rett og slett føles annerledes å drikke disse vinene enn en konvensjonelt produsert vin. I tilleg roper de på mat som er på motsatt ende av skalaen i forhold til den kraftige, salte og fete maten vi har lullet i oss de siste ukene.
Tenk på vegetarretter med friske eller grillede grønnsaker, ristede nøtter, syrlig yoghurtdressing og deilige urter som thaibasilikum og koriander. Tenk på lyst kjøtt, tenk på hvit dampet fisk i en mild, men syrlig kokos- og currysaus. Tenk på dumplings, sopp, soya og sesamolje. Sånn, ble du litt mer klar for å restarte smaksløkene dine med disse rettene og ukens anbefaling? Begge vinene er dog kun tilgjengelige som bestillingsvare, så kanskje du passende nok får en hvit uke mens du venter på tekstmelingen fra polet som sier at de har fått inn vinen din?
Godt nytt mat- og vinår fra meg!
Drikk nå:
Bestillingsvare,
259,90,-
Si velkommen til en cloudy, ravfarget oransjevin som lukter appelsinskall, muskat og blomster. Den følger fint opp med mer sitrus på smak i tillegg til plommer og et hint av sort te. Vinen har en fin tanninstruktur og er ypperlig til umamifylte retter som soppdumplings i klar kyllingkraft eller til andre asiatiske retter uten mye chili.
Drikk nå:
Bestillingsvare,
249,90,-
Vinen har en dyp okerfarge, dufter gule plommer og ferske aprikoser. Den smaker nydelig av de samme fruktene i tillegg til røde norske epler, sitrus og kirsebær. Vær klar for en kompleks og fin vin med god struktur og gøy mineralitet. Den er laget på den berømte cavadruen Xarel-lo (rosada vel å merke), mer her har den altså fått litt skallkontakt som både gir struktur og farge.