Bonanza tilstander i Akobo.
Akobo Minerals har brukt tiden i Etiopia godt. I løpet av tolv år i landet som ligger nordøst i Afrika, har selskapet lagt stein for stein, og bygget et solid fundament med attraktive letelisenser og ansatte plukket fra landets øverste hylle. Å bygge relasjoner med regjering og lokalbefolkning har vært en viktig og tidkrevende oppgave som har betalt seg i form av tillit. Åpenhet og en ansvarsfull tilnærming har skapt et godt samarbeidsklima og gitt lange lisensperioder i både lete- og gruvesegmentet. Siden noteringen på Euronext Growth sommeren 2021 har milepælene kommet som perler på en snor for Akobo Minerals. Segelegruven har gang på gang overgått estimatene og siste kjerneprøver tatt fra gruven viser til gullgehalt i verdensklasse. Få gullgruver i verden har en gulltetthet per tonn masse som det som er påvist i Segele. Gullgruver verden over opererer normalt med en snitt på fem til åtte gram gull per tonn masse og over åtte gram anses som veldig høy konsentrasjon av gull. Segelegruvens siste estimater viser en gulltetthet på 40(!) gram per tonn masse, dette blir av The Worlds Gold Council klassifisert som Bonanza grade og forekommer svært sjeldent.
Segelegruven er en såkalt underground mine og vil bli driftet på enkel, tradisjonelt vis med en gruvegang på tre ganger tre meter, jernbaneskinner og tippvogner. Selskapet forventer positiv kontantstrøm allerede Q1 2023, som videre kan finansiere nye leteoppdrag og utbytte til aksjonærene. Investornytt ønsket å vite mer om det spennende selskapet og øke kunnskapen vår i det fascinerende feltet gullutvinning, så vi kontaktet den personen som kjenner bransjen og selskapet best.
Få ledere kan si at de sitter på en gullgruve – bokstavelig talt. Det kan Jørgen Evjen, CEO i Akobo Minerals, og det helt uten å begynne å flakke med øynene. Investornytt plukket opp telefonen og ringte til Etiopias hovedstad, Addis Abeba for å snakke med Jørgen om gulleventyret og hvordan det er å drive gruveselskap i ett fremmed land.
-Normalt har en gruve veldig god lønnsomhet på et snitt gehalt mellom 5- 8 gram gull per tonn masse. Anslagene for Segelegruven viser et snitt på over 40 gram per tonn for store deler av den påviste ressursen. Enkelte kjerneprøver har vist resultater på godt over 10.000 gram per tonn.
-Akobo Minerals CEO, Jørgen Evjen om kjerneprøveestimatene fra Segelegruven.
-Segelegruven leverer virkelig gode prøveresultater og når vi hører ord som, Bonanza og verdensklasse så trenger man ikke å være i gruvebransjen for å skjønne at dette er strålende resultater fra kjerneboringen.
-Det er litt sånn at jeg må klype meg i armen noen ganger. Det å få være en del av dette eventyret er rett og slett utrolig spennende. Resultatene fra Segelegruven har overgått forventningene gang på gang og de siste prøvene viste resultater som få, om noen, gruver i verden kan vise til.
-Selv om prøveresultatene fra kjerneboringen er lovende så skal jo gullet utvinnes. Det er vel en kostbar og resurskrevende oppgave?
-Utvinning er ressurskrevende, men samtidig en relativt standard operasjon rent teknisk, og det er konsentrasjonen av gull per tonn masse som er den viktigste enkeltstående faktoren for lønnsomhet. Gullpris er gitt, og relativt stabil, så da handler det om kostnaden ved å ta opp masse og skille gull fra masse. Vi har en anslått break-even kost på 250 USD per unse og med en gullpris på rundt 1800 USD per unse så blir regnestykket med positivt fortegn. Prøvene fra gruven viser at vi treffer gullet i en ganske tidlig fase noe som da vil gi god kontantstrøm tidlig etter oppstart.
-Hvordan skal denne kontantstrømmen fordeles?
-Vi har letelisens på ett 180 Km2 stort område med enormt potensiale, så deler av kontantstrømmen vil finansiere videre leteoperasjoner med flere egeneide rigger. Det gir oss også mulighet for å betale utbytte til aksjonærene våre.
-Dere har vært i Etiopia i tolv år og for oss utenifra som ser inn er det spesielt det siste året at ting virkelig har begynt å falle på plass. Hvor langt unna er dere for å kunne starte produksjonen?
-Vi har jobbet utrettelig med å danne relasjoner og få på plass de lisensene vi trenger. Det usynlige arbeidet vi gjør i kulissene tar ofte veldig lang tid. Nå begynner det arbeidet å betale seg. Vi har nettopp gjennomført en av de største milepælene i selskapet, og det var bestilling av prosessering anlegg. Det er forventet at det skal være i drift i løpet av første kvartal 2023.
Volumet og potensialet er enormt. Arbeidsområdet for gruven er hundre ganger femti meter og det er masse potensielle mål i nærliggende områder innenfor lisensområdet vårt. Gruvesjakten har en åpning på kun 3x3 meter.
CEO Jørgen Evjen er begeistret over fremtidsutsiktene til det massive området som inngår i letelisensen til Akobo Minerals.
-Det er mange triggerpunkter for positive kursbevegelser i selskapets aksjer, og mye av lisensrisikoen er tatt ut i form av lange lisensperioder. Hva er den største nedsiderisikoen for aksjonærene i selskapet?
-Det er alltid forhold vi ikke kan kontrollere som kan påvirke aksjekursen, men det er tre viktige forhold som vil påvirke vår cashflow – gullpris, at gullanslagene stemmer og at produksjonen går som forventet. Vi er ganske trygge på alle tre forhold. Siste to årene har gullprisen variert i intervallet 1700 til 2000 dollar per unse, med et gjennomsnitt på rundt 1850 dollar. Våre regnestykker ligger som sagt på 1800 USD per unse. Andre forhold vi ikke kan garantere for er om våre analyser vil avvike fra det vi faktisk får ut av gull. Det kan både bli mer eller mindre, men vi har vært opptatt av å rapportere realistisk og med objektiv tre-parts verifisering. Så har du de praktiske forholdene rundt oppsett og drift av gruven, og at vi evner å få ut den effektivitet vi har beregnet på tid og kapasitet. Vi har med de beste folka og masse erfaring og føler vi oss trygge her også.
-Gruvedrift og utvinning av naturressurser har historisk sett hatt et frynsete rykte, men Akobo Minerals har allerede blitt anerkjent for sitt ESG-arbeid i Etiopia. Hvordan styrker det dere som selskap?
-For oss er det veldig viktig å knytte gode relasjoner til lokalbefolkningen. Akobo Minerals er det første internasjonale lete- og gruveselskapet i Etiopia og det setter oss i en utmerket posisjon til å skape en god kultur i landet med tanke på forholdet mellom den lokale befolkningen og utenlandske selskap. Dette gjør vi gjennom vårt ESG-arbeid. Vi har ansatt Dr. Cathryn MacCallum for å lede denne avdelingen og våre mål er å forlate Etiopia i bedre stand enn da vi ankom landet. Cathryn er den største profilen på dette feltet i bransjen og nyter stor respekt globalt. Hennes tilnærming er at, et godt ESG arbeid også er godt for business. Dette ser vi effekten av allerede.
-Nylig ble Akobo Minerals belønnet for sitt ESG-arbeid da vi ble nominert i kategorien Beste ESG selskap i gruveindustrien 2021, av Mines and Money London. Dette har blitt lagt merke til av internasjonale investorer og resten av industrien. Det skal stimuleres til jordbruk, opplæring av lokalbefolkningen og fokus på helse, miljø og sikkerhet. På den måten bygges et bærekraftig økosystem, med yrende dyreliv og et rikt planteliv. Regionen skal fortsette å blomstre lenge etter at vi har forlatt området.
-Hvordan er tilgjengeligheten til det rurale gruveområdet fra hovedstaden Addis Abeba?
-Tidligere var det en lang, krevende tur med bil på en humpete grusvei som begynte meteren etter vi kom ut fra hovedstaden. Turen på over 700 kilometer tok flere dager med bil, men nå er reisetiden dramatisk redusert med bedre veier og en ny flystripe som vi har finansiert og laget. Flystripen ble åpnet tidligere i år og gjør området mer tilgjengelig, den åpner også opp for å kunne fly inn proviant og medisiner til menneskene som har tilhold i regionen.
-Hva vil du si er styrkene til Akobo Minerals som selskap?
-Det korte svaret er at vi har de beste folka her nede. Vi har gode og ryddige relasjoner med lokalsamfunn og regjering, og at vi sitter på lisenser på et stort område med mye gull. Samlet danner dette grunnlag for en lønnsom utvikling i mange år.
-Segelegruven bare er begynnelsen. Etiopia er ett ressursrikt land og naturressursene er ikke bare gull. Det er andre råvarer som kobber, nikkel og andre edle metaller som gir området et enormt potensiale.
Vårt aktive arbeid med ESG vil gjøre en forskjell her nede. Det skaper masse god energi rundt oss og med oss, og vi merker at det gjøre oss til en ønsket aktør i Etiopia.
Med ansettelsen av velrennomerte Dr. MacCallum viser Akobo Minerals at de tar ESG-arbeidet på alvor.
Selskapets kjerneprøver fra Segelegruven har vist fantastiske resultater og infrastrukturen i området bedrer seg etter hvert som aktiviteten øker. Det er tilgang på internett og mobil i området, foreløpig med noe ustabile linjer. Men konkurrerende teleselskaper er under etablering i Etiopia noe som vil være bra for landet og bra for Akobo Minerals.
Jørgen Evjen er forsiktige med å kalle det Klondiketilstander i regionen, men med gullproduksjonen like rundt hjørnet er det mange, spente, lokale øyne som er rettet mot Akobo Minerals. Når det glitrende grunnstoffet blir fraktet ut av gruvetunnelen og videre til prosesseringsanlegget vil Etiopia som land sammen med aksjonærene i Akobo Minerals nyte godt av det.