Det er julaften når denne kronikken publiseres og julen forbindes av mange med ulike tradisjoner rundt mat og hva vi spiser.
Stadig snakkes det om all den fete maten vi må være forsiktige med, samtidig som vi også hører at vi må kunne kose oss. Jul er det jo bare en gang i året.
De siste 13 årene har jeg ikke hatt behov for å «skjerpe» meg etter nyttår, selv om jeg har kost meg med masse god julemat. Ingen vektoppgang eller opplevelse av at kroppen er stappet og daff etter julen. Hva kan det komme av?
Kan ribbe og pinnekjøtt være rene helsekosten?
Hva er det vi spiser i julen egentlig?
I Norge har vi ulike tradisjoner, men en gjenganger er ribbe eller pinnekjøtt, noen spiser også fisk. Til dette spiser vi ofte grønnsaker og poteter, samt annet tilbehør som tyttebærsyltetøy og sennep etter egen smak og tradisjon.
Etter middagen kommer ofte desserten frem. Deretter følger ofte julekaker, julegodteri og kanskje noe alkohol.
Når du etter endt jul ender opp med å ha lagt på deg og føle deg dvask og uopplagt, hvilken av disse komponentene tror du egentlig har skylden i dette? Er det egentlig ribben eller pinnekjøttet som er problemet?
Evolusjonsmessig har vi mennesker spist animalsk mat så sant dette har vært tilgjengelig for oss. Urmenneskene hverken skar bort fettet eller telte kalorier. Snarer tvert imot, det var stor rift om de feteste stykkene da disse har mest smak og metter best.
Hva med kakene, julegodteriet, potetgullet og alkoholen, er vi evolusjonsmessig tilpasset dette? Nei skumnisser og julemarsipan var nok ikke engang i fantasien til urmenneskene.
Spiser du mest ribbe og pinnekjøtt i julen, og mindre av det sukkerholdige, vil jeg garantere deg at du hverken har lagt på deg i løpet av julen eller føler deg slapp og sliten på bakgrunn av hva du har spist. Det er ikke her problemet ligger.
Vil du prøve ut en annerledes jul? Mine tips til deg!
Nyt julematen med god samvittighet. Har du lyst til å teste ut noe interessant, kan du ta bort poteten om du pleier å spise dette. Spis heller mer grønnsaker som broccoli og blomkål. Legg så merke til hva som skjer med deg etter du har spist. Pleier du normalt å bli trøtt og døsig etter måltider? Legg merke til om dette blir annerledes nå.
Ha et bevisst forhold til hvor mye sukker du spiser i julen. Da med forutsetning at du er i stand til å regulere inntaket når du først er i gang. Sliter du med at du stadig overspiser sukker, at det er som om du mangler en stoppknapp i hjernen? Les da denne kronikken jeg har skrevet.

Drikker du alkohol, vil du få i deg mindre sukker om du velger tørre viner og foretrekker du øl, inneholder lite øl mindre sukker.
Jeg vil legge ved en oppskrift til deg på en sukkerfri dessert du kan forsøke i julen.
I tillegg er det lurt å gå en tur ut hver dag. Visste du at å gå så lite som fem minutter etter hvert måltid bedrer blodsukkerreguleringen din? Gå gjerne mens det er dagslys, det er også bra for den mentale helsen din.
Pass på å hvile ut litt i julen om du har mulighet til dette. Det vil komme godt med i det nye året. Fyll forøvrig julen med lystbetonte aktiviteter. Om det er å gå på ski, spille et brettspill eller se en morsom julefilm, velg det som passer for deg. Vi mennesker trenger også å gjøre lystbetonte aktiviteter hvor vi ikke skal prestere.
I neste uke, på nyttårsaften, vil jeg gi deg en dose med inspirasjon inn i det nye året.
Med dette ønsker jeg deg en riktig fin og frisk jul. Håper du har hatt gleden av å følge mine kronikker i spalten mat og helse i høst.
Ukens oppskrift:
SUKKERFRI RISKREM
1 porsjon

Enklere enn dette blir det ikke. Kan lages kvelden før eller du lager den raskt om morgenen.
INGREDIENSER:
- 150 g original cottage cheese
- 1 dl kremfløte
- 1 liten neve blåbær
- 1 liten neve bringebær
- 1 liten neve nøtter av ønsket sort, f.eks. valnøtter
FREMGANGSMÅTE:
Pisk fløten til krem. Bland cottage cheese og kremen. Ha blandingen over i en bolle. Legg over ønskede bær og nøtter.
Er du glad i kanel, kan du drysse litt over.
TIPS:
Har du f.eks. Philadelfiaost i huset, kan du erstatte 50 gram av cottage cheesen med Philadelfia ost. Dette gir en litt annerledes smaksopplevelse.
