I forrige uke skrev jeg første del av kronikken om hvorfor søvn er så viktig. Fordi temaet er så stort og utrolig viktig, valgte jeg å dele kronikken i to deler. Har du ikke leste første del, finner du den HER.
MIKROSØVN
Trenger du flere gode grunner for å tilbringe nok tid i sengen, skal jeg fortelle deg om noe som har gjort veldig inntrykk på meg.
For lite søvn kan ta livet av deg på lang sikt på grunn av faren for å utvikle sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdom, men også mer akutt. I USA dør hver eneste time noen i trafikken grunnet søvnmangel. Du har sikkert hørt om sjåfører som sovner bak rattet, noe som er skummelt nok. I tillegg skjer det noe annet interessant og skummelt, såkalt mikrosøvn.
Når du har søvnmangel, vil hjernen gi deg ørsmå stunder med mikrosøvn hvor du mister bevisstheten i kanskje to sekunder. Hele sanseapparatet er midlertidig ute av funksjon, i tillegg til motoriske ferdigheter du trenger for å kunne styre en bil, bremse og gire. Disse mikrosøvnpausene merker du ikke nødvendigvis selv, annet enn at du kanskje kan få en fornemmelse av at du ikke husker helt hvordan du har kommet dit du er.
Så hvor mye søvnmangel må man ha før dette kan inntreffe? Det viser seg at de som sover åtte timer om natten, nærmest ikke opplever mikrosøvn. Hvis du sover fire timer om natten i seks netter, har du like dårlig konsentrasjon og samme hyppighet av mikrosøvn som om du hadde gått et døgn uten søvn, en økning av mikrosøvn på 400 %.
Studier har vist at dersom du sover kun seks timer om natten i ti dager, er du like svekket som en som har vært våken i et helt døgn i strekk. Å sove kun seks timer hver natt er svært utbredt. Mange tenker at de er den typen som klarer seg med lite søvn. Utfordringen er at vi blir så vant til å være reduserte at vi ikke selv klarer å bedømme hvor svekket vi faktisk blir med for lite søvn.
Det mest urovekkende med det hele er at det viser seg at en sjåfør som har søvnmangel, faktisk kan være farligere enn en som kjører i beruset tilstand. Dette høres kanskje både rart og provoserende ut, men studier viser at moderat søvnmangel kan utgjøre en konsentrasjonssvikt tilsvarende en promille på 0,8.
De som kjører i beruset tilstand, har en forsinket reaksjonsevne, det tar altså lengre tid fra de ser en fare til de klarer å agere, noe som i seg selv er fryktelig farlig. Mennesker med søvnmangel er enda farligere fordi de ikke bare har en forsinket reaksjonsevne, men faktisk ikke reagerer i det hele tatt dersom de enten sovner bak rattet eller opplever mikrosøvn.
Mange tror også at det fungerer med lite søvn i hverdagene, for så å sove ut i helgene. Er det virkelig mulig å ta igjen tapt søvn? Ifølge forskerne er det ikke det. Sover du for lite hver natt for så å sove lenger i helgene, blir ikke hjernen din restituert. Du trenger nok søvn hver natt. Blir ikke dette litt som å tenke at du kan vaske hendene bare litt i hverdagen, men så vasker du deg grundig i helgene? Visse ting må vi faktisk ivareta hver dag, og ikke ta i skippertak.
SØVNPROBLEMER
Det finnes mange ulike søvnproblemer. Noen sliter med å sovne, andre med hyppige oppvåkninger, søvnapné eller at de våkner for tidlig.
Du kjenner deg kanskje igjen i følgende scenario: Du starter dagen med det gode forsettet at i dag skal du legge deg tidlig, eller i hvert fall til fornuftig tid, for du er sliten og trøtt når du står opp. Dagen går sin gang, og du blir stadig mer sliten. Har du barn, gleder du deg kanskje til at de skal legge seg sånn at du kan få litt voksentid. Voksentid er det helt naturlig å ha behov for, men behovet øker imidlertid drastisk når du har søvnmangel, fordi du blir sliten og utålmodig. Det er rett og slett krevende å være en god forelder med kontroll på egne følelser når du er uopplagt som følge av for lite søvn.
Når barna vel er i seng, dumper du ned i sofaen og ser på yndlingsserien din på Netflix. Du tenker at i dag skal du komme deg tidlig i seng. Når episoden er over, tenker du at du kan se bare én til. Dagen har vært krevende, og du kommer deg fortsatt i seng til en grei tid. Etter episoden tenker du at en siste episode ikke kan skade, dessuten begynner du å våkne litt og er ikke trøtt lenger. Etter den siste episoden skal du bare ta en kjapp titt på telefonen, men blir sittende med den en halvtimes tid. Den tidlige kvelden ble aldri noe av. Høres dette kjent ut?
Jeg vil gi deg noen tips jeg håper kan inspirere deg.
GOD SØVNHYGIENE
Skjermer som TV, nettbrett og mobiler kan være vanskelig å slå av og har et blått lys. Det blå lyset påvirker vår produksjon av søvnhormonet melatonin. Når det blir mørkt, produserer vi melatonin, og vi blir trøtte. Ser vi på en skjerm med blått lys på kveldstid, starter ikke produksjonen av melatonin slik den skal. Det å gå rett fra skjermen til sengen er derfor ikke lurt verken for store eller små. Mange ligger også i sengen og ser på mobiltelefonen eller har TV på soverommet. Dette vil gi en dårligere søvn, for vi trenger ikke bare nok søvn, vi trenger også riktig søvn. Vår indre klokke reagerer på vekslingen mellom lys og mørke.
Viktig er det også å merke seg at det å forskyve søvnen ved å legge deg klokken 02.00 om natten for så å stå opp klokken 10.00, ikke gir samme søvnkvalitet som hvis du legger deg klokken 23.00 og står opp klokken 07.00. Forklaringen på dette er at natten er inndelt i ulike søvnfaser som følger jordens biologiske klokke. Før vi mennesker hadde elektrisk lys og livet ble styrt av klokken, la vi oss når det ble mørkt, og sto opp når det ble lyst. Nå «trenger» vi ikke å følge denne syklusen fordi vi fortsatt har glede av å være våkne etter mørkets frembrudd. Det fører imidlertid til at vår egen søvnsyklus kommer i utakt.
SOVETEIP
Av alle rare ting tror jeg at soveteip må være det jeg har vært mest skeptisk til og som har overrasket meg mest. Når man kan være så skeptisk som jeg var, og likevel oppleve en så stor effekt, da er det verdt å prøve.
Med soveteip kan du teipe igjen munnen om natten, dette for at du skal puste gjennom nesa i stedet for munnen. Hvis du har åpen munn når du sover, kan det skape en ubalanse mellom oksygen og karbondioksid, noe som igjen kan lede til en form for hyperventilering. Dette gir dårlig søvn hvor du ligger urolig og får mangel på oksygen. De fleste av oss er fullstendig ubevisste på om vi sover med åpen eller lukket munn. Når vi sover med lukket munn, vil vi oppnå mer dyp søvn og våkne mer uthvilt.
Soveteip får du kjøpt ferdig kuttet i passe lengder eller du kan kjøpe en rull med kirurgisk teip på apoteket som du klipper til slik at teipen er litt lenger enn munnen er bred.
Før du tar på teipen, er det lurt å ta litt leppepomade på leppene. Så er det bare å vende leppene litt innover i munnen og lukke igjen, før du tar på teipen. Jeg anbefaler teipen til de fleste jeg jobber med, og jeg ser at ca. ni av ti får en veldig god effekt, mens resten ikke liker det. Det kan øke overskuddet ditt og dersom du snorker kan du få deg en spennende oppdagelse. Som kanskje også kan glede en eventuell partner.
Sov godt!
Ukens oppskrift:
GRATINERT KYLLING- OG SPINATGRYTE
4 porsjoner

INGREDIENSER:
400 g stekt kyllingfilet i biter
1 pose spinat
1 rødløk
2 fedd hvitløk
Rød, gul og grønn paprika
1 pose ferdig revet ost ( f.eks cheddar & mozzarella 200 g )
3 dl fløte
1 ss godt smør
1 beger kremost nøytral (ca. 200 g)
En god klype revet permesan ost
1 egg
1 liten klype muskatnøtt
1/2 chili
Timian
Salt
Pepper
Allround krydder
FREMGANGSMÅTE:
Start med å forvarme stekeovn til 180 grader.
Brun kyllingkjøttet lett på stekepannen i litt smør.
Ha så i hakket løk, hvitløk, rødløk, chili og paprika og la dette surre på stekepannen et par minutter.
Ha så i spinaten, til den faller sammen.
Hell så alt innholdet over i en panne og tilsett krydder, fløte, kremost, permesan, smør, egg og revet ost og la dette få et oppkok på medium temperatur.
Ha så alt innholdet over i en smurt ildfast form og avslutt med et dryss revet ost på toppen.
Stekes midt i ovnen i ca 10-15 min eller til osten er smeltet. Endre ovnfunksjonen til varmluft de siste minuttene for å få en mer crisp osteskorpe.
Topp med friske urter og server gjerne sammen med en frisk og lett salat.
