Wall Street fikk en etterlengtet rekyl onsdag, ledet an av teknologisektoren og drevet av svakere inflasjonstall. Likevel preges markedet av uro: budsjettunderskuddet har nådd alarmerende nivåer, en mulig regjeringsnedstenging truer, og næringslivstopper er splittet i synet på Trumps økonomiske politikk. Tesla og Intel spratt opp, men aksjemarkedet har foreløpig levert langt svakere resultater i Trumps andre presidentperiode enn i hans første – og investorene spør seg hvor lenge dette vil vare.
Teknologisektoren ledet an da Wall Street fikk en etterlengtet rekyl på onsdag. Markedet fikk god drahjelp av inflasjonsrapporten som viste at prisveksten i amerikansk økonomi avtok mer enn ventet i februar. Sentimentet forblir imidlertid skjørt. En økende skepsis til Trumps økonomiske politikk sprer seg på toppen av amerikansk næringsliv i takt med aksjemarkedets nedgang, selv om enkelte toppsjefer ser en viss logikk i galskapen. Med Blackstones Steve Schwarzman og Goldman Sachs-sjef David Solomon blant dem som ytrer en betinget støtte til Trumps tollpolitikk. Trumps tidligere finansminister Steven Mnuchin mener på sin side at folk og markedet overreagerer på Trumps politikk og er ikke enig med sin forgjenger Larry Summers i at oddsen nå nesten er 50/50 for en resesjon i år.
Det er dog mørke skyer på horisonten. Timeglasset renner ut for å unngå en delvis nedstenging av statsapparatet fra fredag. Foreløpig er det få tegn på at demokratene og republikanerne i Senatet nærmer seg noen avtale. Og med krav om 60 stemmer trenger republikanerne demokratenes samarbeid.
Tross onsdagens rekyl har det vært en dyster begynnelse for det amerikanske aksjemarkedet på Trumps andre presidentperiode, sammenlignet med hans første. Vil det snu, eller bør investorer kjøpe ved stengetid og selge seg ut ved åpning, for å ha noen sjanse til å navigere seg profitabelt gjennom det volatile markedslandskapet i Trumps Amerika?
- S&P 500: Endte dagen moderat opp +0,5% til 5 599,30
- Nasdaq Composite: Fikk en kraftigere rekyl på +1,2% til 17 648,45
- Dow Jones Industrial Average: Stikker ut med en nedgang på -0,2% til 41 350,93
- Statsobligasjoner: Renten på 10-årig amerikansk statsobligasjon opp to punkter til 4,32%. Toårsrenten opp fem punkter til 3,99%
- 10-årig tysk Bund-rente: Nådde en ny høyestenotering siden høsten 2023 på 2,94 %. Trakk seg tilbake til 2,88%
- EUR/USD: Svekker seg marginalt til 1,0833
- Bitcoin (BTC): Jojo-reaksjon på inflasjonsrapporten. Først opp over $84 000, så ned til $81 000. I skrivende stund opp 0,7 % siste døgn til $83 700
Februar-KPI: Inflasjonen kjøler seg ned mer enn forventet
Den nyeste lesningen av den amerikanske konsumprisindeksen (CPI) viste lavere inflasjon enn ventet i februar:
- Overskrifts-KPI (år/år): +2,8% (vs. 2,9% forventet, ned fra 3,0% i januar)
- Overskrifts-KPI (månedsendring): +0,2% (vs. 0,3% forventet, ned fra 0,5% i januar)
- Kjerne-KPI (ekskludert mat & energi, år/år): +3,1% (vs. 3,2% forventet, ned fra 3,4% i januar)
- Kjerne-KPI (månedsendring): +0,2% (vs. 0,3% forventet, ned fra 0,4% i januar)
De svakere inflasjonstallene økte sannsynligheten for rentelettelser fra Fed allerede i juni. Oddsen bedrer seg fra 50/50 tirsdag, til 68,8 % sjanse for et kutt på 25 punkter etter inflasjonsrapporten.
Det forventes at inflasjonen vil avta ytterligere i mars. Samtidig viser sanntidsestimatet fra Truflation at prisveksten har bremset ned til en årstakt på 1,3 %. Om dette stemmer kan Fed nok en gang være på etterskudd, slik de har for vane å være.
Store aksjebevegelser: Rekyl for Tesla, Intel spretter på CEO-annonsering
- Tesla (TSLA): Spratt opp +7,6% til $248,09, etter mandagens kursras. Tesla steg kraftig etter at president Trump uttrykte støtte til selskapet og personlig kjøpte en Tesla – til ramaskrik om habilitetskonflikt. Samtidig er analytikerne uenige: På den ene siden kuttet J.P. Morgan kursmålet til $120 (ned fra $135) på grunn av lavere forventet salg. Morgan Stanley ser derimot oppside til $430, med et «bull case» på hele $800.
- NVIDIA (NVDA): Rekyl opp +6,4% til $115,74
- Intel (INTC): Opp +4,6% i ordinær handel. Spretter opp ytterligere +12% i etterhandelen, på annonseringen av ny CEO. Lip-Bu Tan, tidligere toppsjef i Cadence Design Systems, samt inntil nylig styremedlem i Intel, tar over for å lede den kriserammede halvlederprodusentens snuoperasjon. (WSJ)
- PepsiCo (PEP): Falt -2,7% til $168,22, etter Jefferies nedgraderte aksjen fra «kjøp» til «hold.»
- Apple (AAPL): Ned -1,8% til $216,98, etter Morgan Stanley kuttet salgsprognosene for iPhone.
Timeglasset renner ut for å holde Staten i drift
Republikanerne i Representantenes hus vedtok en finansieringsplan som vil holde staten gående ut september, med $13 milliarder i kutt i ikke-forsvarsutgifter og en $6 milliarder økning til militærbudsjettet.
Senatets demokrater vil blokkere forslaget og foreslår en kortvarig 30-dagersløsning for å unngå nedstengning. Fristen utløper fredag kveld. Hvis ingen enighet oppnås, stenger deler av regjeringen – en ny såkalt Government Shutdown (WSJ).
Parallelt pågår forhandlinger for å heve den amerikanske statens gjeldstak, som statsgjelden allerede stanger opp imot. Siden Trumps første dag på jobb har staten finansiert sin drift med ekstraordinære tiltak – kortsiktige bokføringsakrobatikk som å suspendere investeringer i statlige pensjonsfond og likvidering av investeringer.
Offentlig forbruk eser ut til tross for DOGEs kuttforsøk
Til tross for Elon Musks sparetiltak gjennom Departementet for Offentlig Effektivitet (DOGE), økte de føderale utgiftene med $40 milliarder i februar – en 7% økning sammenlignet med året før.
Helse, trygdeutbetalinger og rentekostnader på statsgjelden bidro til økningen. Musk har forsøkt å kutte i ineffektive programmer, men underskuddet fortsetter å vokse, (FT). Samtidig rapporterer Fox-journalist Charlie Gasparino at Biden-administrasjonen økte offentlig pengebruk med så mye som $300 milliarder i sine siste måneder for å booste Kamala Harris’ vinnersjanser i presidentvalget – til ingen nytte.
I februar overgikk budsjettunderskuddet statens samlede skatteinntekter, hvilket illustrerer hvor spinnvilt statens pengebruk har est ut av kontroll. Det føderale underskuddet var på $311 milliarder, mens totale skatteinntekter bare var på $296 milliarder. Dette er andre gang i USAs historie at underskuddet overstiger skatteinntektene, noe som øker bekymringer for økonomisk bærekraft.
Shutdown: En gavepakke til Trump/Musk?
Mens republikanerne i Kongressen for enhver pris vil unngå en Shutdown, skal man ikke se bort fra at Musk, og potensielt også Trump, ser det annerledes. At de ser en Shutdown som en mulighet til å strupe statens sløseri og kutte budsjettunderskuddet den harde veien – såfremt de vil ha politisk belegg for å legge skylden på Schumer og demokratene i Senatet.
FT-kommentator Ed Luce rapporterer om en voksende skisme i bromansen mellom Elon Musk og Donald Trump, som før eller siden nesten er nødt til å skje. Det er usikkert hvor godt belegg Luce har for å hevde de. Men Trump har oppfordret Musk til å kutte kostnader med skalpell heller enn øks, og har understreket at det er statsrådene som sjefer over sine respektive departementer, ikke Musk og DOGE. Dette ettersom flere har ytret misnøye med Musks oligarkiske innflytelse.
En Shutdown kan som sådan spille rett i hendene på Musk og hans radikale kostnadskuttagenda. Da departementene i et slikt scenario ikke vil ha noe alternativ til å kutte pengebruken med øks. Så gjenstår det å se om Schumer er villig til å gi Musk en slik gavepakke.
