Trump-administrasjonens uforutsigbare handelspolitikk og en foreløpig våpenhvileavtale mellom USA og Ukraina turbulent dag på Wall Street. Teknologiaksjer hentet seg delvis inn, men markedet endte likevel i minus etter en svak avslutning. Samtidig advarte Ray Dalio om en voksende gjeldskrise i USA. I dag er alle investorers øyne på ny inflasjonsrapport fra USA.
Det ble en volatil handelsdag på Wall Street tirsdag, hovedsakelig påvirket Trump-administrasjonens plutselige reversering av tollavgifter og den foreløpige våpenhvileavtalen mellom USA og Ukraina. En time før slutt så indeksene ut til å kunne ende i pluss, etter mandagens dype nedgang. Men den gang ei. Med en svak avslutning på handelsøkten, ble det en ny dag med nedgang, selv om flere av de hardest rammede teknologiaksjene fikk en rekyl opp.
- S&P 500: Ned 0,8 % til 5 572,07
- Nasdaq Composite: Ned 0,2 %, avsluttet på 17 436,10.
- Dow Jones Industrial Average: Ned 1,1 %, endte på 41 433,48
- Statsobligasjoner: Toårsrenten lite endret på 3,94 %. Tiårsrenten opp til 4,27 %, fra så lavt som 4,16 % mandag.
- Bitcoin: Handles rundt $82 500, opp knappe to prosent det siste (volatile) døgnet
- EUR/USD: Euroen styrket seg til over 1,09 mot den amerikanske dollaren,
Viktige aksjebevegelser:
- Tesla (TSLA): Gjenvant 3,8 % etter et fall på 15 % mandag, midt i bekymringer om en potensiell resesjon og lavere leveringsprognoser. Som en gest til Trump-administrasjonen lovet Elon Musk å doble selskapets bilproduksjon i USA innen to år.
- Nvidia (NVDA): Opp 1,7 %, hentet seg noe inn fra det laveste nivået siden september.
- Oracle (ORCL): Ned 3,1 % etter skuffende kvartalsresultater.
- Delta Air Lines (DAL): Ned 7,2 % etter å ha redusert inntjenings- og inntektsprognosene for første kvartal grunnet svakere etterspørsel. En 180 graders reversering fra januar, da selskapet lovet sitt beste år noensinne. Varslet halvering av myndighetsrelaterte bestillinger.
- Southwest Airlines (LUV): Opp 8,3 % til tross for en nedjustert prognose, etter kunngjøring om at de vil begynne å ta betalt for innsjekket bagasje.
- Kohl’s (KSS): Ned 24 % etter svak helårsprognose.
- Asana (ASAN): Ned 24 % etter at CEO annonserte sin avgang og selskapets inntektsprognose skuffet.
Tollreversering: Handelsspenninger mellom USA og Canada
Trump-administrasjonen skapte markedsuro etter først å ha økt tollsatsene på kanadisk stål og aluminium fra 25 % til 50 % som svar på Ontarios 25 % skatt på amerikansk elektrisitetseksport til den kanadiske delstaten – som var en respons på Trumps metalltoll. Innen seks timer reverserte administrasjonen imidlertid avgjørelsen etter at Ontarios statsminister Doug Ford suspenderte skatten, etter et produktivt møte med USAs handelsminister, Howard Lutnick. Den raske reverseringen førte til kraftige svingninger i industri- og materialaksjer.
Episoden er symptomatisk for utviklingen i Trumps eskalerende handelskrig, der Trump først går hardt ut med tiltak, før noen av hans undersåtter kommer timer etterpå og reverserer kurs. Om Trump spiller 3D-sjakk eller om det bare er galskap vil de lærde strides om. Det som imidlertid er klart er at Trump-administrasjonen er villig til å tåle kortsiktig turbulens for å reforhandle det de anser som USAs ugunstige handelsvilkår med andre land.
Utsikter for KPI-inflasjonsrapport – svak avtagning i prisveksten
Investorer følger nøye med på dagens forbrukerprisindeks (KPI) for februar, som vil gi viktig innsikt i inflasjonsutviklingen og Federal Reserves neste trekk.
Forventede tall:
- Månedlig KPI (alle varer): +0,3 %
- Månedlig kjerne-KPI (uten mat og energi): +0,3 %
- Årlig KPI: 2,9 % (vs. 3,0 % i januar)
- Årlig kjerne-KPI: 3,2 % (vs. 3,3 % i januar)
Dersom disse prognosene holder, vil det indikere en fortsatt, men langsom nedkjøling av inflasjonen, noe som styrker forventningene om rentekutt senere i år. En høyere enn ventet inflasjon kan derimot føre til at markedet må utsette forventningene om pengepolitiske lettelser. Det er ingen forventning om noe rentekutt på neste ukes Fed-møte. Markedet priser inn en drøy tredels sjanse for rentekutt i mai, og 50/50 sjanse for at renten er 25 punkter lavere enn dagens nivå i juni.
Foreløpig våpenhvileavtale mellom USA og Ukraina – men hva med Russland
En 30-dagers våpenhvile mellom Ukraina og Russland, forhandlet frem av USA i Saudi-Arabia, skaper forsiktig optimisme i markedene. Utfordringen er at det så langt bare er Ukraina som har gått med på avtalen. Normalt må alle stridende parter slutte seg til for at en våpenhvile skal ha noe for seg.
Den foreslåtte våpenhvilen stopper rakett-, drone- og bombeangrep langs hele frontlinjen. I tillegg har USA opphevet tidligere restriksjoner på militærstøtte og etterretningsdeling med Ukraina.
Nå blir det opp til President Trump å diskutere avtalen med Russlands president Vladimir Putin i håp om å sikre Russlands deltakelse – en syretest for hans selverklærte diplomatiske genialitet.
Så får en spørre seg om Zelenskyj har gått med på våpenhvilen i god tro. Eller om han bare venter på å si “told you so” til Trump etter ydmykelsen i Det hvite hus, dersom Putin ikke går med på eller signerer, men ikke anerkjenner noen våpenhvile, slik den ukrainske presidenten har advart om.
Ray Dalios advarsel om USAs gjeld
Milliardærinvestor Ray Dalio advarte om «sjokkerende utviklinger» på grunn av økende amerikansk statsgjeld og fremhevet en alvorlig ubalanse mellom tilbud og etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner.
USAs budsjettunderskudd forventes å nå 7,2 % av BNP, noe Dalio mener er uholdbart. Uten tiltak for å redusere underskuddet advarer Dalio om en mulig finanskrise innen få år. Det sa han til CNBC under en konferanse i Singapore.