Grieg Seafood opplevde et kraftig fall 20. juni, fra 74-nivået til det nåværende lave 60-tallet. Selskapet har også hatt et betydelig fall etter innføringen av lakseskatten i september 2022, fra nivået rundt 99 til samme nivå rundt lave 60, uten tilsynelatende noen vesentlig oppgang som indikerer en reversering av selskapsverdien. Er dette en langsiktig overreaksjon, eller en realitetsorientering? Vi har sett nærmere på aksjen fra et teknisk perspektiv.
Ticker: GSF
- Dagens kurs: 60,9
- Motstand: 65,2 – 69 – 71,3 – 74,6
- Støtte: 60,2 – 60,4
- Lang EMA200: 70,0
- Kort EMA200: 61,6
- 52 Weekly range: 60,2 – 85,1
- 1 års utvikling: -6,77 %
- Teknisk kursmål: 73
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi ikke er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her, og vi trader til tider instrumentet. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
1. Kortsiktig Perspektiv
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
For det korte intervallet på 1 måned, er det en negativ primærtrend, markert med hvit parallell. Denne har derimot en redusert falltrend mot slutten av intervallet som kan gjenspeiles i en svak, men fallende sekundærtrend markert med gul parallell i chartet. Kort EMA200, markert med blå prikket bevegelig linje, ligger på en fallende kurs på 61,6. Vi ser at fallende lavere EMA-signaler som EMA10 og EMA20 har begynt å få en positiv vending i bunn, markert med de laveste bevegelige linjene.
Vi ser en positiv undertone i MACD-indikatoren på kort sikt, sammen med en stigende RSI som ligger på RSI46 for øyeblikket. Stigende RSI over RSI50 med en positiv undertone for momentet i MACD-indikatoren, fører som regel til at man får et kortsiktig løft på aksjen, som igjen kan skape et mer langsiktig løft i et lengre perspektiv. Slik kortsiktig chart fremtoner seg nå, er det ikke noe klart signal på en vending i bunn, men det kan antydes gjennom et underliggende stigende moment i MACD-indikatoren.
Man kan da i det korte bildet se mot toppen på sekundærtrenden, som angir området rundt 63, og deretter mot motstand på 69-nivået. Det ligger også et åpent gap på 73,5, men ettersom dette er et breakaway gap forårsaket av ytre påvirkninger, er det ikke krav til lukking av gap her. Men slike åpne rom som mangler volum i chartet er alltid magneter som man kan se etter i form av et gap close her.
Det er i det korte bildet ikke noen klar formasjon for at man skal ta ut oppsiden her, men i det lange bildet er støtten rundt 60-nivået testet mange ganger og danner grunnlag for at det skal skje i denne runden også. Det at lang EMA200 ligger på 70-nivået, kan tilsi at det kan være rett scenario i det korte bildet.
Det laveste av de korte EMA-ene viser, som sagt, en utflating, noe som mulig er det første sikre tegnet kortsiktig på at vi skal ha starten på en teknisk oppside mot kursmålet på 73 fra dette punktet. Sammen med dette, ser vi i det helt korte bildet en higher low-setting i bunntestene. Dette betyr som regel et tegn til oppside, men sier svært sjelden noe om hvor lang oppsiden blir før man har flere higher low-settinger med stadig høyere bunner i kortsiktig chart.
2. Langsiktig Perspektiv
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
På 3-års chartet ovenfor kan man se hvordan aksjen har testet mot tidligere nivåer, som satte bunnlinjene før aksjen fikk en kraftig oppsving fra rundt 90-nivået og opp mot 155-nivået. Dette nivået ble raskt tatt ut før innføringen av lakseskatten ble annonsert, som en ren pullback-situasjon som følge av en rask stigningsgrad. De to nivåene har vi markert med lyseblå prikkete horisontale linjer i chartet, som begge representerer et tidligere volumområde som gir motstand i chartet på sine respektive nivåer.
Vi har ovenfor satt inn ledetekst og støttepiler som viser nivåene man kan se igjen etter at lakseskatten ble annonsert og innført. I dag er vi på det laveste nivået og tester igjen, innenfor en lang triangelformasjon. Dette trianglet er markert med hvite linjer i chartet ovenfor, og har en innretning som angir et bearish triangel, der utløpet skal skje på nedsiden av slike formasjoner.
Trianglet er satt over en lengre tidsperiode, med en god del fundamentale endringer, slik som lakseskatten, som gjør at det er høyst usikkert om det kan brukes som en langsiktig formasjon med betydning for et negativt utfall.
Vi har også lagt på bruddlinjer, markert med oransje fallinjer, som viser at man har stadige brudd ut fra nedtrenden, noe som resulterer i en rekylfase etter at bruddet er bekreftet. Rekylområdene er dermed kortere og kortere, noe som skaper en ny trend i det lange bildet.
Dersom man bryter ned formasjonen etter innføringen av lakseskatten, kan man se en ny formasjon komme frem i det lange bildet.
For denne langsiktige formasjonen kan man se en relativt flat, men konkret bullish wedge som formasjon satt fra februar 2023 på rekyltoppen etter det lange bratte fallet. Denne er mer realistisk å bruke som førende for en langsiktig trendutvikling, som innebærer at man skal ha et utløp på oversiden av en slik formasjon når den bekreftes brudd på. Vi har derfor lagt inn et beregnet signal ut av wedgen, som lander på kurs 105.
Som støttende piler for formasjonen, ligger det en lyseblå prikket pil som indikerer første scenario fra bunnsetting i dag og til testpunkt rundt kurs 73. Deretter kan man se enten et utløp av wedgen, eller videre ned til ny bunntest på 60-området for ny rekyl på oppsiden, markert med to ulike gule prikket piler.
Fibonacci-analyse
En Fibonacci-analyse i teknisk analyse forutsier hvor kursen på en aksje eller et annet verdipapir kan stoppe eller snu i en rekyl- eller pullbacksituasjon. Ved å se på de høyeste og laveste kursene i en ønsket trend, brukes prosentnivåer fra Fibonacci-tallene. Disse linjene hjelper tradere med å identifisere støtte- eller motstandsområder. Nivået på 61,8 % er spesielt viktig som det gylne snitt, som ofte bidrar til å opprettholde aksjens nåværende trend.
På et kortsiktig chart på 1 måned kan vi se på Fibonacci-måling etter siste falltrend fra 74,6-nivået til bunnen på 60,3. Vi ser en retracement på fib 61,8 % liggende på kurs 69,2, som samsvarer nøyaktig med bunntesten den 11. juni og en rekyltest på nedgående trend den 20. juni. Dette vil være et bevist rekylområde i det kortsiktige bildet, og et naturlig punkt å se mot for et rekylscenario.
Kursvolum og volumbalanse
Volum er viktig i aksjemarkedet fordi det bekrefter trender, indikerer likviditet, påvirker kursvolatilitet og gir kjøps-/salgsignaler. Høyt volum viser sterk støtte for kursbevegelser og lavere risiko ved store transaksjoner, mens lavt volum kan øke volatiliteten. Det hjelper også med å identifisere støtte- og motstandsnivåer. Horisontalt kursvolum gir innsikt i volumbalansen på ulike kursnivåer.
Vi kan legge til kursvolum i samsvar med Fibonacci-modellen, og se at det er et større kursvolum, til dels negativt, som kommer inn rundt kurs 64-65. Dette vil være en magnet på oppsiden, og man kan derfor anta et løft på kursen fra dagens nivå mot dette feltet, men med noe motstand på grunn av den større andelen av negativt volum. Det er også en del positivt kursvolum som kommer inn, men med mindre volum, på det underliggende området for fib 61,8%, noe som vil bidra til at fib-motstanden blir tatt ut når kursen tester mellom fib 50% og fib 61,8%. På den negative siden, for videre rekyl i første omgang mot toppen av 1 måneds chartet på kurs 74, kan feltene med negativt kursvolum i dette området skape en pullback mellom fib 50% og fib 61,8%.
3. Teknisk Kursmål
Nedenfor presenterer vi vår begrunnelse for det tekniske kursmålet vi har satt for aksjen.
Vi kan beregne et kursmål til 73, som er punktet man treffer mot topplinjen i 2-års wedge. Dette er et beregnet punkt i langsiktig chart og kan ha mindre avvik på nøyaktig punkt. Det vi ser er at det også ligger en relativt grei motstand i samme område på 1-års chartet, som vil gi signifikant motstand når området skal testes. Vi er derimot relativt sikre på at kursen snur med bunn på lavt 60-nivå her, men dette er også en forutsetning for at kursmålet kan angis på oppsiden. Lang EMA200 ligger på 70 blank, og vil være med på å dra kursen mot oppsiden med rundt 20% oppside.
4. Sammendrag & Konklusjon
Lakseskatten i Norge ble først foreslått av regjeringen i september 2022, med intensjonen om å tre i kraft fra 1. januar 2023. Dette forslaget omfattet en grunnrenteskatt på akvakultur, særlig rettet mot lakseoppdrettere, for å sikre at en større del av overskuddet fra bruken av nasjonens sjøressurser ble distribuert mer rettferdig.
Den opprinnelige satsen ble foreslått til 40 %, men etter omfattende diskusjoner og motstand fra næringen, ble satsen redusert til 35 % før den til slutt ble vedtatt på 25 % i mai 2023. Dette har ført til betydelige reaksjoner i markedet, inkludert fall i aksjekurser og redusert investeringsvilje blant oppdrettsselskaper.
Hensikten med lakseskatten var å skape en mer rettferdig fordeling av inntektene fra akvakultur, som er en betydelig inntektskilde for Norge etter olje. Regjeringen ønsket å bruke skatten for å finansiere offentlige utgifter og støtte lokale kystsamfunn som huser oppdrettsanleggene.
Grieg Seafood var et av selskapene som led et sterkt fall, og som ikke har fått en rekyl opp mot gamle høyder ennå.
Dersom man ser på 3-års chartet for aksjen, ser man en toppnotering på kurs 155 den 12. juni 2022. Dette var tre måneder før lakseskatten ble innført, og aksjen hadde et vesentlig fall fra toppnotering frem til innføringen av lakseskatten ble annonsert av regjeringen. Aksjen var på 97,8 den 27. september da lakseskatten ble annonsert, og opplevde da et markant dropp ned mot 61,7 den 21. oktober 2022. Derfra fikk aksjen en rekyl opp mot 91,3 den 3. februar 2023. På denne rekylen ble gapet som oppsto den 21. oktober nesten lukket. Gapet er av typen breakaway gap som ikke har krav til teknisk lukking, men vil alltid ligge som en magnet i chartet ettersom det er et tomt volumområde der det oppsto.
Historien viser at aksjen hadde et markant fall i forkant av annonseringen av lakseskatten, og at rekylfasen etter dette fallet, som ble trigget av lakseskatten, nesten ble tatt helt ut på fib 100 %. Derfra har aksjen hatt en langvarig nedtrend der vi nå er på samme nivå som aksjen har testet bunn flere ganger siden det bratte fallet mot nivå 60. De fundamentale utfordringene til selskapet er tydelig i de lange primærtrendene, og aksjen har ikke hentet seg inn etter en lengre nedtrend.
Det kan virke som det fundamentale i selskapet ikke har hentet seg inn, og at man har en nedside som sklir nedover på en rolig, men markant fallende topplinje for de siste to årene. Brudd på området beregnet til rundt 73, er derimot lovende med signal opp mot kurs 105. Bunnlinjen er relativt stabil på lav 60, og danner en langsiktig bunn.
I dag kan man se at aksjen er på bunnen rent teknisk av en 2-års lang wedge-formasjon, som er tilstrekkelig forklart i analysen ovenfor på test av 60,2 nivået. Wedgen har en oppside mot 73-nivået, og dette kan gi en oppside på litt over 20 % før formasjonens topplinje er tatt ut i det lange bildet, samt at man på et eller annet tidspunkt vil få et utløp fra wedge-formasjonen på positiv side.
Konklusjonen i det korte bildet kan man som utfall av teknisk analyse, se mot en rekyl til nivået i underkant av kurs 73 på oppsiden fra dagens nivå. Dette er beregnet ut fra forløpet i det langsiktige bildet på wedge-formasjonen, noe som samsvarer med Fibonacci-rekylområdet for det gylne snitt på kurs 69,2. Dersom aksjen setter en markant rekylfase med eksplisitt positivt volum over kursnivå 73, vil det avgi sterke positive signaler i chartet som følge av utløpet for en lengre wedge-formasjon opp mot 105 nivået.
Disclaimer: Denne tekniske analysen er kun for informasjonsformål og skal ikke anses som investeringsrådgivning. Informasjon, analyser og meninger er basert på data som anses pålitelige, men vi garanterer ikke for nøyaktigheten eller fullstendigheten. Vi påtar oss ikke ansvar for feil, utelatelser eller tap som følge av investeringer basert på denne analysen.
Vi, våre skribenter eller tilknyttede parter kan være direkte eller indirekte eksponert i de diskuterte instrumentene. Leserne oppfordres til å gjøre egne vurderinger, utføre grundige undersøkelser og søke profesjonell finansiell rådgivning før investeringsbeslutninger. Investering i finansielle instrumenter innebærer risiko, og tidligere resultater indikerer ikke nødvendigvis fremtidige resultater.
Artikkelforfatter opplyser at han ikke eier aksjen i instrumentet som omtales, og vår vurdering er at dette er uproblematisk, da en teknisk analyse ikke er det samme som en fundamental analyse med subjektive meninger. Artikkelforfatter risiko vurderer investeringer i selskapet til 6 av 10, der 10 er høyest risiko i forbindelse med investering.