06.08.24 – OSE INDEX
De siste dagene har Oslo Børs opplevd betydelige svingninger, med en markant nedgang registrert nylig på to av sine handelsdager. På fredag 2. august, falt hovedindeksen med 2,94 prosent, noe som var den største nedgangen på en enkelt dag siden mars i fjor. Oslo OBX-indeksen, som representerer de mest likvide aksjene på børsen, falt også med 3,33 prosent på mandag den 6. august. Tirsdag 7. august løftet indeksen seg igjen, men er dette sunt? Vi har sett teknisk på Oslo Børs.
Ticket: OSEBX
- Dagens kurs: 1375
- Motstand: 1466
- Støtte: 1347, 1325, 1336
- Lang EMA200: 1349
- Kort ema200: 1404
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi ikke er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her, men vi kan trade til tider instrumentet. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
- KORTSIKTIG PERSPEKTIV
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
Aksjefallet verden over ble utløst av skuffende amerikanske jobbtall i kombinasjon med renteavgjørelser fra FED. Aksjemarkedet tror på teorien om at en resesjon er uunngåelig.
Selv om aksjefallet kan være et signal om økt økonomisk usikkerhet, er det ikke nødvendigvis et sikkert forvarsel om en resesjon. Markeder reagerer på en rekke faktorer, inkludert selskapenes inntjeningsrapporter, makroøkonomiske data, geopolitiske hendelser og investorstemning.
Selv om det er en sammenheng mellom kraftige børsfall og økonomiske nedgangstider, kreves det mer omfattende økonomiske analyser og data for å fastslå om en resesjon er nært forestående. Men det kan være et kraftig signal om at noe større er på vei, og som regel vet man ikke at man er i en resesjon før man er midt oppi den økonomisk.
Det er en underliggende forståelse for at amerikanske FED burde ha foretatt rentekutt tidligere, og man priser nå inn en usikkerhet rundt at rentekutt kommer som en nødhjelp, og ikke som et resultat av naturlige korreksjoner som følge av at inflasjonen har kommet ned på et akseptabelt nivå. Det gir som regel en frykt for aksjemarkedet, og som investor søker man seg gjerne over til obligasjonsmarkedet.
Når vi ser på 1-månedschartet for OSE-indeksen, ser vi tydelig et bratt fall som kom plutselig fra en stigende trend. Kortsiktige støttenivåer rundt 1420 og 1401 ga lite støtte da fallet inntraff, kun med en liten reaksjon på 1420 som et forvarsel. For perioden var momentet for MACD-indikatoren relativt flatt med en svak stigning, noe som indikerer en divergens opp mot den positive utviklingen.
Det som er mest urovekkende er den negative undertonen i MACD og RSI-indikatorene, som viser en fallende trend på bunnene. Dette betyr vanligvis en svikt i det underliggende momentet, som kan dra ned instrumentet fremover.
Belåningsgraden, eller gearing ratio, er også en viktig faktor for fundamentale forhold i aksjemarkedet, der man har høy belåningsgrad i markedet. Høy belåningsgrad kan øke avkastningen, men også risikoen. Hvis aksjekursene faller, kan investorer med høy belåningsgrad oppleve større tap og bli tvunget til å selge aksjer for å dekke marginforpliktelser, noe som kan føre til ytterligere nedgang i markedet, og potensielt være årsaken til et større krakk.
Videre sliter flere amerikanske banker med kapitalforpliktelser, noe som utgjør en betydelig risiko for aksjemarkedet. Utilstrekkelig kapitaldekning kan føre til redusert utlån, negativt påvirke økonomisk vekst og investortillit, og utløse bredere markedsuro. Dette kan også påvirke internasjonale markeder, inkludert Oslo Børs, på grunn av global økonomisk sammenkobling.
Til tross for at Norge har en robust og stabil økonomi, spesielt drevet av olje-, gass- og maritim industri, og en høy grad av transparens og lav korrupsjon, har det vært en flukt av utenlandske investorer på Oslo Børs, kombinert med at Norges rikeste drar til utlandet for å redusere personlige skattekostnader. Dette reiser spørsmål om langsiktig tillit til markedet og Norges økonomi. Dette skjer samtidig som euro stiger til nye høyder, samt at oljen er i en nedtrend.
Et sterkt signal på global markedsuro er Nikkei 225-indeksens betydelige fall den 5. august 2024, som endte med en nedgang på 12,4 %. Dette fallet ble utløst av Bank of Japans renteøkning på 0,25 % den 31. juli, og forsterket av bekymringer rundt en potensiell resesjon i USA og geopolitisk usikkerhet. Den påfølgende rekyl på 10 % dagen etter gir også et faresignal og virker meningsløst i denne konteksten.
På OSE-indeksen ser vi teknisk bekymring på grunn av den negative undertonen i RSI og MACD-momentet, noe som kan begrense investorenes investeringsvilje på kort sikt og hindre en varig rekyl. Dette kan være et tidlig varsel for hva som kommer fremover i tiden som kommer.
- LANGSIKTIG PERSPEKTIV
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
Det er en kjent sak at man ikke skal selge seg ut under en korreksjon eller «sell off»-situasjon. Da er man for sent ute, og risikoen for å tape på et fremtidig løft er større enn å stå gjennom fallet og se mot en lengre tidshorisont. For å forhindre tap må man selge seg ut før det faller, men det er vanskelig for de fleste å få til.
Ved å følge makro og nyhetsbilde tett, kan man få en viss forståelse på forhånd, men de fleste har ikke grunnleggende forståelse for å tolke nyhetsbildet og makroøkonomiske forhold til å kunne forutse uforutsette kraftige fall på børsene verden over. Selv ikke proffene klarer å forutse det.
Dersom man følger en aksje, indeks eller råvare tett på de tekniske signalene, kan man forsøke å se på tekniske signaler som gis gjennom bruddlinjer og moment, for å se tidlige tegn til svikt i instrumentet som kan si noe om fremtiden basert på historikken som er bekreftet.
Vi ser ovenfor på 5-års chartet, der bunnen den 19. mars 2020 er fra når vi hadde Corona-krakket verden over. Siden den gang har OSE-indeksen gått strake veien opp uten de helt store korreksjonene. De korreksjonene vi ser er ved den første bruddlinjen vi setter inn, markert med den første oransje linjen, som gir et radikalt fall når den brytes rundt den 25. august 2022.
Neste markante bruddlinje vi setter inn, blir testet nå ved siste fall som vi ser bruddlinjen markert har respondert positivt på oppsiden fra 1347-nivået. Her har man en test som sammenfaller med test av lang EMA200-signalet på 1349. Lang EMA200-signalet må av og til testes fra oversiden på en langvarig opptrend, for å bekrefte sin nåværende trend. Dersom dette signalet holder kursen på oversiden, kan man se positivt på fremtiden. Dersom det på den andre siden, der lang EMA200 ikke vil holde, vil det kunne føre til et kraftig fall.
Det er i grunn ingen negativ indikasjon på momentet i det lange bildet, som skal tilsi at lang EMA200 skal bli utfordret på undersiden. Dette er dersom man ser isolert på Oslo Børs som helhet, men Oslo Børs vil bli dratt ned dersom verdens børser får et videre kraftig fall som følge av resesjonsfare. Det ligger derimot et svakt fallende MACD moment som skaper uro opp mot stigningen vi har hatt i grafen.
Vi ser det samme i shippingaksjene, der de største selskapene har hatt en langvarig positiv primærtrend, men er for tiden nede og tester det lange EMA200-signalet. OSE-indeksen er overrepresentert med oljesensitive aksjer og shipping, og vil naturlig følge selskapene som er representert her. Problemet er at makroøkonomien og verdensøkonomien også påvirker Oslo Børs og kan påtvinge et fall dersom resten av verden faller. Oslo Børs er som regel beskyttet på nedsiden i en urolig verden nettopp fordi vi har shipping- og oljesterke aksjer.
Men kan dette holde opp mot dagens makroøkonomi? Om det ikke holder, vil man se en relativt rask pullback på nedsiden inntil man finner et støttenivå, dersom man ikke får inn nok moment til å løfte for en rekylfase etter det bratte fallet.. Vi kan se et støttenivå på kurs 1325-nivået, som sammenfaller relativt bra med siste bruddlinje vi har satt inn, men indeksen kan falle mer enn det ved en urolig verden der vi er tilbake til innledningen ovenfor med markedsuro og resesjonsvarsel.
Dersom man skal teste videre på nedsiden, er ikke et fall begrenset til dagens nivå. Det man kan se på er støttenivået for primærtrenden, markert med hvite paralleller, opp mot en sekundærtrend med lavere stigningstakt, markert med gule paralleller i 5-års chartet ovenfor.
Dersom man får en utfordring på lange primærtrender, kan dette være et salgstegn, og at man skal korrigere relativt lavt på nedsiden. Vi ser at et beregnet bruddsignal, tatt ut fra støttenivået på 1324 som sammenfaller med primærtrendens støtte i bunn, peker mot nivået rundt 981-området. Bruddsignalene er markert med lyseblå prikkede piler i chartet.
Det samme viser et bruddsignal som er beregnet ut fra sekundærkanalen, der denne sammenfaller med støttenivået på 1236, som peker som signal mot 994. Vi gjør oppmerksom på at dette er beregnet signaler ut fra mulig brudd om man får en videre test på nedsiden av de siste dagers fall. Per nå er vi ikke i en bruddsituasjon uten at vi får et videre fall under det siste kraftige fallet.
Dersom bruddsignalene blir utløst, har man gode erfaringer med at signalene blir tatt ut.
Det vil i så fall føre til et krakk på Oslo Børs, sammen med resten av verden, vil man kunne tro. Det som underbygger at man kan få en slik situasjon, er at det er en flat utvikling i momentindikator MACD som man ser helt i bunnen av chartet, som viser en kort fallende, men relativt flat utvikling, mens selve grafen for instrumentet har en positiv utvikling på oppsiden. Det samme ser man i RSI over 5-års perioden, der denne går flatt mellom sine nivåer på RSI30 til RSI70. Det er lite med topper og bunner for disse to indikatorene, som kan måles som negativ divergens opp mot utviklingen i chartet for de siste 5 årene.
Det kan være nærliggende å tro at Oslo Børs skal kunne korrigere ned i den kommende perioden fremover i tid.
Vi kan kjapt se på Oslo Børs siden 1996 for å få et inntrykk av indeksen over tid. Indeksen viser seg å være relativt sterk i sin eksistens. Vi ser tydelige korreksjoner under finanskrisen i 2008 og korona-krakket i 2019, som markerer de to markante bunnene på nedsiden.
For de to lyseblå linjene, representerer de toppene og bunnene fra 2000-tallet. Her ser man en klar spredning, og dersom bunnlinjen skal holdes intakt rent teknisk, kan man se en test ned mot overkanten av 900-merket. Dette samsvarer relativt godt med bruddsignalene vi ser i chartene ovenfor.
Det er ikke særlig positivt, men kan være en realitet ved nedside basert på resesjon og generell markedsnedgang.
Fibonacci analyse
En Fibonacci-analyse i teknisk analyse forutsier hvor kursen på en aksje eller et annet verdipapir kan stoppe eller snu i en rekyl- eller pullbacksituasjon. Ved å se på de høyeste og laveste kursene i en ønsket trend, brukes prosentnivåer fra Fibonacci-tallene. Disse linjene hjelper tradere med å identifisere støtte- eller motstandsområder. Nivået på 61,8 % er spesielt viktig som det gylne snitt, som ofte bidrar til å opprettholde aksjens nåværende trend.
Man kan sette inn en Fibonacci-analyse for siste falltrend og se at en retracement kan nå opp mot 1421, som utfall for det gylne snitt markert med fib 61,8 % for rekylfase.
Dette nivået er viktig fordi det representerer en kritisk motstand. Hvis retracementen stopper ved dette nivået, indikerer det at Oslo Børs fortsatt er i en nedtrend. Dette skyldes at markedet ikke klarer å bryte gjennom og inn i den siste positive kortsiktige primærtrenden, som er markert med hvite paralleller i chartet ovenfor. Dette ville bety at markedet ikke har nok styrke til å snu den negative trenden, og det kan signalere videre nedgang.
På den andre siden vil et brudd over dette signalet, gi en indikasjon på at man skal ta ut nivået over forrige topp og da kan man se mot 1500 merket i chartet.
- KONKLUSJON
Analysen viser viktigheten av en langsiktig investeringsstrategi og advarer mot å selge under markedsuro, da dette kan føre til tap ved fremtidige oppganger. Siden bunnen i mars 2020 har Oslo Børs hatt en oppadgående trend med få store korreksjoner. Ved å følge tekniske signaler som bruddlinjer og EMA200, kan investorer identifisere kritiske støttenivåer.
Den siste analysen viser at bruddlinjen ved 1347-nivået og EMA200 på 1349 fungerer som viktige indikatorer. Dersom disse nivåene holder, kan man forvente en positiv utvikling. Hvis de brytes, kan det føre til betydelige fall, med potensielle støttenivåer rundt 1325, 981 og 994. Globale økonomiske forhold, som resesjonsfrykt, kan også påvirke Oslo Børs negativt til tross for beskyttelsen fra olje- og shipping sektorer.
Fibonacci-analyse viser at en retracement kan nå opp til 1421, som er et kritisk nivå for å opprettholde en positiv trend. Hvis dette nivået ikke nås, indikerer det en videre nedtrend. Samlet sett understreker analysen viktigheten av å følge både tekniske signaler og makroøkonomiske forhold for å navigere effektivt i markedet. Dette kan hjelpe investorer med å avgjøre når det er best å holde på posisjoner eller foreta justeringer basert på langsiktige trender og signaler.
Historiske data, som de markante bunner under finanskrisen i 2008 og koronakrisen i 2019, viser at store korreksjoner kan forekomme. Dette fremhever behovet for å være oppmerksom på både tekniske indikatorer og makroøkonomiske trender for å kunne forutse potensielle markedsbevegelser og beskytte investeringene.