Norwegian Air Shuttle ASA handles for tiden til en lav verdsettelse med en P/E-ratio på 6,95 for inneværende regnskapsår, noe som kan gjøre aksjen attraktiv med hensyn til inntjeningsmultipler. Analytikere har også jevnlig revidert opp sine salgsprognoser for selskapet, noe som tyder på fortsatt vekstoptimisme for selskapet. Konsensus blant analytikere anbefaler overvekt eller kjøp av aksjen, med et gjennomsnittlig kursmål som ligger betydelig over dagens nivåer. Kursen er stadig fallende etter toppen på 18,4, men hvordan ligger Norwegian an rent teknisk da? Vi har tatt en titt.
Ticket: NAS
- Dagens kurs: 12,45
- Motstand: 13,5 – 14,5 – 15,3
- Støtte: 12,2 – 11,9 – 11,5 – 10,6
- Lang EMA200: 13,40
- Kort ema200: 12,77
- 52 Weekly range: 7,69 – 18.40
- 1 års utvikling: 9,6%
- Teknisk kursmål: 22
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
1. KORTSIKTIG PERSPEKTIV
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
I den korte trenden på 1-måneds chartet kan vi se en fallende trend over hele perioden. Det er tatt ut noen gap på nedtrenden, men det har ikke vært moment for å tette det siste gapet som ble utløst med en oppside. Slike forhold kan komme av større salg fra store eiere, noe vi vet er tilfellet i Norwegian den siste perioden, sammen som vi ser relativt store bevegelser i primærtrenden av samme årsak.
På den positive siden vil slike gap ligge som en magnet i chartet på oppsiden når aksjen har funnet sin bunn. I det korte chartet er det derimot ingen signaler som klart gir en indikasjon på et tydelig vendepunkt, men man kan se en del signaler som kan være positivt for at falltrenden skal avta noe i hvert fall.
Et tydelig signal som settes er gjennom RSI-indikatoren, som har klatret i det korte bildet til over RSI50-nivået. Dette utgjør optimisme sett handelsdagene opp mot hverandre for perioden på de siste 14 dagene, som er måleparameter for RSI-indikatoren. Det er også en positiv undertone i RSI-indikatoren, som vises med en positiv linje for de siste bunnene i indikatoren som er satt mot slutten av perioden.
Det samme finner man i momentindikatoren MACD, som er vist helt i bunnen av chartet. Her er det et signal om at MACD-linjen går mot og forhåpentligvis over signallinjen i rødt, noe som er et tidlig tegn på momentskifte. Det ligger en fallende trend over perioden, slik som i RSI-indikatoren, men også her er det en positiv undertone i diagrammet.
På chartet ovenfor har vi byttet ut signalene og lagt på en vesentlig bruddlinje, markert i orange farge, samt lagt på en vesentlig støtte, eller supportlinje her, markert i lyse blå linje. Primærtrenden for 1 mnd chartet ligger nedtonet som tidligere, og er med for å vise hvorfor man bruker en supportlinje slik vi gjør. Reaksjonspunktet ut av primærtrenden, som vi begynner supportlinjen med, er et falskt brudd ut av primærtrenden, og oppfattes som et avvik til trenden ettersom det ble en sterk reaksjon på oppsiden når aksjen gikk inn i primærtrenden igjen.
Vi ser også helt tydelig at bruddlinjen som er satt inn, dekker det siste markante fallet mot slutten av perioden, og treffer helt nøyaktig der aksjen fikk en reaksjon opp igjen. Det er et godt tegn, da bruddlinjen i orange farge er satt ut fra topp signalene og har et bekreftet brudd ut ca midt i perioden. Legg merke til at sist åpne gap ligger på positiv side av bruddlinjen, som en magnet på oppsiden mot kursnivå 14.
Det vi skal legge merke til når det gjelder bruddlinjen i orange her, er at det bruddet som kom ut på oppsiden av linjen ikke har en klar og tydelig backtest på seg, noe som kan bety at reaksjonen tilbake mot bruddlinjen helt i slutten av perioden, faktisk er den reele backtest som tilsynelatende holder. Det kan bety at nedsiden er beskyttet via bruddlinjen som er helt klar å tydelige for hele siste måneds periode.
Den tekniske diskusjonen ovenfor kan være en del av en teknisk definisjon på at nedsiden er beskyttet på området rundt 12,2 i det korte bilde. I det lange bilde under, er derimot signalet mot 11,9 nivået. Dette nivået har vi hevdet en stund nå i ulike sosiale medier og på forum, som et område som bør bli testet ut på nedsiden i denne setupen.
Det er da viktig å følge den lyseblå supportlinjen de neste dagene, for å se om aksjen får inn et moment nå som kan løfte over denne motstanden.
2. LANGSIKTIG PERSPEKTIV
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen.
Når vi ser på 1-års utvikling, ser vi en stigende primærtrend som har en positiv utvikling med underkant av 10 % avkastning for siste året. Sekundærtrendene innenfor primærtrenden er relativt sammensatte med store svingninger, noe som innebærer stor aktivitet med til tider høy omsetning, noe som tilsier at store eiere kan ha vært aktive her.
Det som uroer oss i 1-års chartet, er at vi har fått en fallende lang EMA200-signal som følge av at lang EMA50 har hatt en nedtrend siden slutten av april i år. Vi ser også at lang EMA50-signal faller under EMA100-signal, noe som ikke er et fullt så positivt tegn.
Det kan bety momentsvikt fremover og at man kan få et “dead cross” dersom denne trenden fortsetter, der lang EMA50 krysser EMA200 fra oversiden. Det som kan hindre at det skjer, er at man får støtte i nivåene rundt 11,9 og 11,5 og setter en opptrend fra dette støttenivået som vist i det kortsiktige bildet. Positivt på oppsiden er at lang EMA200 er på 13,4 nivået, som vil være en magnet på oppsiden når bunnen er satt.
Muligheten for dette kan videre forklares med en god støtte i et langsiktig perspektiv mellom nivået 11,9 til 10,6, der de store støtte- og motstandsområdene har vært historisk testet en del det siste året både fra oversiden og fra nedsiden. Det gir alltid et trygghetstegn for at støtten i slike områder kan holde for en nedtrend vi ser her ut fra vår erfaring.
Vi har satt en primærtrend ut fra en 3-års trend, slik at denne treffer litt urytmisk på topper og bunner for den siste 2-års perioden. Det medfører at vi per nå har fått et brudd ut av primærtrenden for den siste handelsuken, men det er i seg selv ikke et signal vi vil vektlegge ut fra dagens trend.
Det vi derimot ønsker å se på, er de sammensatte sekundærtrendene som chartet avgir, satt ut fra store salg og stor andel trading som har skapt volumet i aksjen. Det viser vi på chartet under, samt vi ser på underliggende støtte for den lange primærtrenden.
På chartet ovenfor har vi lagt på en sekundærkanal for 1-årstrenden, basert på de to første og øverste punktene i perioden, markert med guloransje prikket parallell i chartet. Derfra har vi lagt parallellen til første fallpunkt for perioden og satt trenden ut fra starten av perioden.
Vi ser ganske tydelig at området rundt horisontal støtte på 11,9-nivået er sammentreffende med bunnsignalet i sekundærtrenden. Dette punktet sammenfaller også med en parallell supportlinje som er tatt ut fra 3-årstrenden og plassert på laveste punkt i chartet. Supportlinjen er markert med en lyseblå prikket linje og representerer støttenivået til primærtrenden.
Reaksjonspunktet som er markert ut på kursnivå 7,8, er forrige lange fall som brøt støttenivå etter støttenivå på nedtrenden fra 2. juni 2022 til bunnen ble satt den 27. oktober 2023. Dette punktet gir et tilsvarende signal som området rundt støtten på 11,9-nivået, ut fra at det er samme parallell som er brukt for primærtrenden.
Det er viktig å oppfatte at testen som skjedde mot 7,8-nivået, er den samme som testen som kan kjøres for 11,9-området i trenden som har vært i aksjen. Dette er et viktig signal for beskyttelse av nedsiden i aksjen, ut fra den lange primære trenden som vi er inne i. Dersom man får et brudd under primærtrendens supportlinje, angitt med lyseblå prikket linje, kan fallet bli relativt brutalt dersom ikke nivåene på 11,5 og 10,6 støtter opp med positivt volum.
Støtten rundt 11,9 kan da sammenfalle med at man kan se en støtte i det korte bildet på 12,2-nivået der den omtalte bruddlinjen, markert i oransje på 1-måneds chartet, befinner seg.
Fibonacci-analyse for siste måned
En Fibonacci-analyse brukes i teknisk analyse, for å forutsi hvor kursen på en aksje eller et annet verdipapir kan stoppe eller snu i en rekyl- eller pullback-situasjon. Man ser på de høyeste og laveste kursene i en ønsket trend, og bruker prosentnivåer fra Fibonacci-tallene for denne perioden. Disse linjene hjelper tradere med å identifisere områder hvor kursen kan finne støtte- eller motstand. Nivået på 61,8 % er spesielt viktig som det gylne snitt, som ofte bidrar til å opprettholde aksjens nåværende trend.
Vi har satt en Fibonacci Retracement basert på opptrend fra 7,8 nivået til toppen på 18,4 nivået.
Her kan man se for dette forløpet at fib 61,8% ligger relativt nøyaktig mellom angitt støttenivå på 11,9 og underliggende 11,5 nivået. Fib 61,8% lander på 11,77 som er tegnet på det gylne sitt for siste langsiktige opptrend fra oktober 2023. Her snakker vi om små ulikheter på en relativt langt tidsvindu, som kan forklare at reaksjonspunktet og støtten som vi kommer frem til på 11,9 er relativt solid for å stoppe nedtrenden i aksjen.
Kursvolum og volumbalanse
Volum er viktig i aksjemarkedet fordi det bekrefter trender, indikerer likviditet, påvirker kursvolatilitet, gir innsikt i markedspsykologi og fungerer som signaler for kjøp og salg. Høyt volum viser sterk støtte for kursbevegelser og gir lavere risiko ved store transaksjoner, mens lavt volum kan føre til høyere volatilitet. Volum hjelper også med å identifisere støtte- og motstandsnivåer, og gir en dypere forståelse av markedsdynamikken når støtte- og motstand testes ut teknisk. Vi bruker å ta med oss horisontalt kursvolum, som gir god innsikt i volumbalansen som kommer på de ulike kursnivåene.
Vi er opptatt av volum og hva signaler spesielt horisontalt kursvolum avgir i chartet. Her ser vi på 1-års chartet at det kommer inn et større volum på kursområder rundt 11,9 – 11,5, som angis som et positivt volum.
Dette vil fungere som en støtdemper for et fall ned mot dette området, og vi vil sette en knapp på at det fanger opp til en opptrend fra dette nivået. I samme bilde kan man se et stort negativt kursvolum for området under støtten på 11,6, slik at en test under dette nivået vil være katastrofalt for aksjen i det langsiktige bildet.
3. TEKNISK KURSMÅL
Nedenfor presenterer vi vår begrunnelse for det tekniske kursmålet vi har satt for aksjen.
Vårt kursmål for Norwegian Air Shuttle (NAS) er basert på trenden som har vært satt siden januar 2023. Aksjen har fulgt en positiv primærtrend gjennom hele perioden.
Denne trenden indikerer et teknisk kursmål på nivå 22, som forventes å nås i løpet av oktober måned. Forutsetningen for dette kursmålet er at støttenivået på 11,9 holder, og at aksjen følger samme mønster som tidligere store bevegelser har vist. Det er også et større motstand rundt siste toppnotering på 18,4 nivået.
I chartet har vi illustrert dette med piler. Den lyseblå prikkede pilen viser siste beregnede stigningstakt som strekker seg mot kursmålet vårt, som igjen tilsvarer den siste positive trenden markert med en grønn prikket pil. Dette sammenfallet mellom de ulike trendløpene underbygger vårt kursmål, forutsatt at markedet fortsetter å støtte aksjen på de kritiske nivåene som tidligere nevnt.
4. KONKLUSJON
Den tekniske analysen av Norwegian Air Shuttle (NAS) viser en kompleks situasjon både på kort og lang sikt. På kort sikt, sett i et 1-måneds chart, har aksjen vært i en fallende trend med enkelte gap som ikke er tettet. Dette kan være et resultat av større salg fra store eiere, som også har forårsaket store bevegelser i den korte primærtrenden.
RSI-indikatoren har klatret over 50-nivået, noe som indikerer økt optimisme, og MACD-indikatoren viser tegn på et mulig momentskifte. Kritiske støttenivåer rundt 12,2 og 11,9 må holde for å hindre videre fall. En nylig satt bruddlinje viser potensiale for oppsiden i det korte bilde, der et positivt brudd er lokalisert og bekreftet ut fra den kortsiktige nedtrenden for den korte perioden.
På lang sikt, i et 1-års chart, følger aksjen en stigende primærtrend med underkant av 10 % avkastning det siste året. Sekundærtrendene innenfor primærtrenden viser store svingninger, noe som kan indikere aktivitet fra store aksjonærer. Det er imidlertid bekymring for at lang EMA200-signal faller, og EMA50 er på vei under EMA100, noe som kan indikere momentsvikt fremover.
Støttenivåene mellom 11,9 og 10,6 gir imidlertid trygghet for at trenden kan holde seg for en positiv oppside fremover, men ut fra kortsiktig analysedelen kan nedsiden være satt på 12,2 dersom rette volumet og tillit til aksjen kommer inn i de neste handelsdagene.
Volumanalysen viser at det er stort positivt volum rundt kursområdene 11,9 – 11,5, noe som fungerer som en støtdemper for eventuelt videre kortsiktig fall. På den annen side er det negativt volum under støtten på 10,6, noe som kan være katastrofalt for aksjen hvis det testes ned mot dette nivået.
Sammensatt, indikerer analysen at Norwegian Air Shuttle befinner seg i en kritisk fase, hvor støtte- og motstandsnivåer vil være avgjørende for aksjens fremtidige utvikling. Vi tror imidlertid at nivået mellom 11,5 og 11,9 kan holde på nedsiden og at oppsiden er større en nedsiden. Det er helt åpenbart risiko i aksjen, mens selskapet og selskapets sektor er på tur inn i en av sine travleste tider på året.