AutoStore Holdings LTD har et innovativt lagrings- og plukkesystem utviklet for å optimalisere lagringskapasiteten og effektiviteten i lagerhåndtering. Ukas aksje for teknisk dybdeanalyse ble tatt inn i modellporteføljen til Pareto for denne måneden. Hva ser Pareto i denne aksjen? Vi har tatt en teknisk titt på hvordan det står til rent teknisk her.
Ticket: AUTO
- Dagens kurs: 13,40
- Motstand: 14 – 15,5 – 16,1
- Støtte: 12,9 – 12.2 – 10,6
- Lang EMA200: 17,2
- Kort ema200: 12,9
- 52 Weekly range: 11,29 – 26,28
- 1 års utvikling: -46,44%
- Teknisk kursmål: 17
Til informasjon ligger det begrunnelse og forutsetninger for vårt tekniske kursmål gjennom analysen. Teknisk kursmål er beregnet noe fremover i tid, men oppgitte støtte- og motstandsnivåer er som regel tatt ut fra et kortere bildet.
Vi vil være åpne om at vi ikke er direkte investeringer i det instrumentet vi omtaler her, men vi trader til tider instrumentet. Vi har tro på at åpenhet sikrer vår integritet og objektivitet, og vår prioritet er å levere nøytral og uavhengig informasjon med tillit fra publikum.
Dersom man ønsker å lære seg teorien bak analysene for å få en bedre forståelse, anbefaler vi å lese Aksjefruen sin teoridel.
Tjenesten er levert av: Aksjefrue.no v/Trond Yngve Hansen, X/Twitter: @trondyman
- KORTSIKTIG PERSPEKTIV
Vi har gitt en kortsiktig analyse nedenfor som viser instrumentet for et kortsiktig tidsintervall og indikerer hvor vi står i den kortsiktige trendutviklingen.
AutoStore ble tatt inn i Pareto Securities sin modellportefølje den 01.07.24. Aksjen fikk et løft på 6,69 % som mulig følge av nyheten. Aksjen har testet et lavt nivå mot 12,22, som trolig er bunn i det korte bildet. Vi har tidligere satt en nedside mot 12,3-signalet og har jobbet mot dette signalet som en teknisk bunn i det lange bildet.
Men hvordan kan man være sikker på at signalene vi har satt fra tidligere, faktisk er bunntesten man er ute etter, når den endelig tester i området? I utgangspunktet er man aldri sikker på at bunn er bunn, men man kan se på noen tekniske signaler og antyde at man kan ha rett.
Det er en grunnregel i teknisk analyse at et signal ikke står seg alene, det samme er at en enkeltdag bestemmer ikke trenden. Det er to forhold som alltid er viktig å tenke på når man ser teknisk på en aksje.
Det man kan si om aksjen i det korte bilde, er at det er kommet inn et kortsiktig positivt moment siden bunntest på 12,2-nivået. Dette har gitt et løft helt opp mot kort EMA200-signalet, som har fått en stigende trend. Dette viser tegn til at det er kommet kjøpere på banen, og en klar stigning i RSI-indikatoren bekrefter at det har vært flere positive handelsdager i den siste perioden sammenlignet med salgsdager.
Et annet tidlig tegn som vi var ute etter i det korte bildet, var at det kom en positiv undertone i MACD-indikatoren mens aksjen ennå hadde en fallende trend. Dette er alltid et godt tegn, da det skaper en underliggende divergens mot chartet for momentet.
Det andre man kan merke seg, er stadig fallende signaler på brudd ut av korte sekundærkanaler, der man stadig setter signaler i brudd som blir tatt ut, slik det er markert med to ulike bruddsignaler markert med lyseblå negative piler med tilhørende lyseblå prikkede horisontale linjer. Vi ser at dagens kurs sluttet nøyaktig på siste bruddsignal på 13,4, som vil være et kort motstandsnivå for videre opptrend. Det er normalt at aksjen kan reagere litt ned fra dette punktet, gjerne intraday og kun forbigående.
For siste nedtrend siden 19. juni ble det en bratt og konsis nedtrend, uten så mange rom for korte sekundærkanaler. Dette er i grunn et godt tegn på at det går mot slutten av en falltrend, basert på egne erfaringer, og der man kan sette en markert bruddlinje for nedtrenden. Dette viser vi som et eget signal i chartet under som en oransje linje, der man ser etter brudd ut av slike bruddlinjer.
Vi kan da på chartet ovenfor se effekten av bruddlinjen, der man får en markant oppgang når denne linjen brytes på oversiden. Dette er i seg selv et kjøpssignal, men vil i dette tilfellet være litt avventende. Dette fordi vi ser at aksjen tester under den definerte hvite bunnlinjen, som er bunnen i primærtrenden for siste måned.
Det er et falskt brudd under primærtrenden, men bør bekreftes som et falskt brudd, noe som skjer rett etterpå når den hvite bunnlinjen brytes fra undersiden og etablerer en bekreftet backtest som holder.
Da er kjøpssignalet med andre ord perfekt for et teknisk kjøp.
Denne setupen var da satt som weekly close, og første handelsdag etter signalet ble avgitt, tok Pareto aksjen inn i sin månedsportefølje. Er det en tilfeldighet, eller er det bevisst handling ut fra tekniske signaler som også de opererer etter? Det vet vi ikke, og får nok aldri vite heller, men signalet ligger der ganske så synlig.
På oppsiden kan man begynne å se mot de markante motstandsnivåene, som er på 14, 15,5 og 16,1, for trenden som blir satt fra bunn. Dette er vist på chartet under, der man markerer ut linjer for stigningsgraden som er forventet.
På chartet ovenfor er det gitt mulighetsbilde på oppsiden, da vi er relativt sikre på at bunnen er satt slik det ser ut nå på signalene. Vi har hentet en bunnlinje, markert i gule paralleller, som angir trendstigningen fra bunnpunktene.
Denne gule bunnlinjen tar man da parallellene ut ifra og plasserer dem på logiske hyller, gitt ved bunn og toppunkter, for nedtrenden. Da ser man hvor godt de stemmer med oppgitte motstandsnivåer, som da er signalene for opptrenden.
Til informasjon er linjene og de lyseblå pilene et mulig senario på oppsiden, og ikke nødvendigvis representativ med aksjens forløp fra dette tidspunktet.
2. LANGSIKTIG PERSPEKTIV
Nedenfor har vi gitt en langsiktig analyse som viser instrumentet for et lengre tidsintervall og indikerer hvor vi står i den langsiktige trendutviklingen
For å få et langsiktig teknisk overblikk for aksjen kan vi starte med å se på 2-års trenden.
Den lange primærtrenden er svakt stigende basert på etablerte bunnpunkter. Det er to markante negative sekundærtrender i chartet. Aksjen er i sluttfasen for test av gulvet i primærtrenden, rundt nivå 12,3, der begge sekundærtrender også ender opp med sine underliggende linjer.
Dette punktet har betydelig motstand og danner et solid grunnlag for konsolideringsbunn.
Slik vi ser det, er det korte bildet viktigere enn det lange bildet. Dersom aksjen mister kortsiktig momentet når den tester et vesentlig støttenivå i en lang primærtrend, vil en slik svikt i momentet bli katastrofalt.
Da snakker vi om fundamentale forhold til selskapet, og ikke tilliten til aksjen. Dette betyr at selskapet mister sin tillit og markedsposisjon, noe som er fundamentalt svært negativt for kursutviklingen. Det er viktig å skille mellom selskapet og aksjen; de er to forskjellige ting.
Vi kan fortsatt se et fallende langt EMA200-signal, markert med blå prikket bevegelig linje som viser det glidende gjennomsnittet over de siste 200 dagene. Dette signalet er avtagende i sin falltrend, noe som er normalt når underliggende moment kommer inn i det korte bildet. Det som er betryggende her, er at lang EMA200 ligger på nivået rundt kurs 17, nærmere bestemt på 17,2, som også er trendtaket i den korteste av de to sekundærtrendene, markert med gul parallell i chartet.
Når både et trendtak og lange EMA-signaler ligger på linje, vil dette som regel være en magnet i chartet. Dette området vil også fungere som en relativ motstand når det skal testes. Vi antar at man får en bunnsetting her i det korte bildet, basert på bruddlinjer som er i brudd, og som blir støttet av det lange bildet basert på gulvet i den lange primærtrenden.
Vi har satt et kursmål på 17 for nå, fordi man i det tekniske bildet alltid må håndtere signaler for signal, og ta opp videre dekning for hva som skjer når signalet rundt kurs 17 skal testes. Dersom nivået rundt 17 blir tatt ut med positivt volum, kan man se etter neste trendtak på en lengre sekundærtrend som er beregnet til rundt kursnivå 22.
Fibonacci analyse
En Fibonacci-analyse i teknisk analyse forutsier hvor kursen på en aksje eller et annet verdipapir kan stoppe eller snu i en rekyl- eller pullbacksituasjon. Ved å se på de høyeste og laveste kursene i en ønsket trend, brukes prosentnivåer fra Fibonacci-tallene. Disse linjene hjelper tradere med å identifisere støtte- eller motstandsområder. Nivået på 61,8 % er spesielt viktig som det gylne snitt, som ofte bidrar til å opprettholde aksjens nåværende trend.
Når vi legger Fibonacci-analyse på den siste markante nedtrenden, med bunn på 12,22-nivået, ser vi at fib 50 % ligger nøyaktig på kurs 17. Dette er ikke tilfeldig, ettersom trendkanalens tak er i samme område, og vi har beregnet stigningsgraden fra tidligere trender. Slike metoder samkjører ofte, da alt henger sammen med alt i teknisk analyse.
Det er betryggende at Fibonacci-analyse støtter rekylområdet fra bunnen, og at fib 61,8 % for det gylne snitt ligger rundt kurs 18, hvor vi har passert det negative volumområdet i chartet. Dette gir oss sikkerhet om at området rundt nivå 17 kan tas ut med Fibonacci-støtte, og at vi kan videre se mot toppen av siste nedtrend rundt 22-nivået dersom nivået rundt 18 blir tatt ut på positivt volum som kursvolumet tilsier.
Kursvolum og volumbalanse
Volum er viktig i aksjemarkedet fordi det bekrefter trender, indikerer likviditet, påvirker kursvolatilitet og gir kjøps-/salgsignaler. Høyt volum viser sterk støtte for kursbevegelser og lavere risiko ved store transaksjoner, mens lavt volum kan øke volatiliteten. Det hjelper også med å identifisere støtte- og motstandsnivåer, der horisontalt kursvolum gir innsikt i volumbalansen på ulike kursnivåer.
AutoStore tester kritiske støttenivåer rundt kurs lav 12-nivået. Nivået rundt 12 nivået understrekes som spesielt viktig, og dersom aksjen faller under dette nivået uten å vise tegn til å snu, kan det bekrefte en fortsatt nedtrend.
På lengre sikt kan det derimot forekomme falske brudd under primærtrenden, noe som betyr at aksjen kortvarig kan falle under den langsiktige trenden før den stiger igjen. For å vurdere om det er et falskt brudd, må man følge med på volumbalansen ved reaksjonspunktene.
På lang sikt ser det ut som bunnstøtten i primærtrenden kan holde, noe som kan føre til en positiv trend dersom det kommer inn tilstrekkelig med kjøpsvolum rundt kurs på lave 12-tallet. MACD-indikatoren viser en positiv undertone på lang sikt, noe som kan støtte opp om en opptrend. Basert på den tekniske analysen, kan aksjen teste opp mot kurs 17, som er satt som et teknisk kursmål. Den langsiktige RSI-indikatoren er stigende fra et oversolgt nivå, noe som kan signalisere en kommende opptrend.
Nøkkelen til å vurdere falske brudd ligger i volumbalansen, der et positivt volum ved kritiske støttenivåer kan signalisere en snuoperasjon. Bruken av både MACD og RSI gir en sterkere bekreftelse av mulige trender, og en positiv undertone i MACD sammen med en positiv trend fra et oversolgt RSI nivå kan være kraftige signaler for en opptrend.
Selv om kortsiktige bevegelser er viktige, gir den langsiktige analysen en bedre forståelse av de underliggende trendene og støttenivåene.
Sistnevnte kan man undersøke signifikant gjennom volumet og spesielt for det horisontale kursvolumet, som er markert ut på chartet ovenfor, der man ser et negativt kursvolum kommer inn på nivået rundt 13-14, og et nytt igjen på overkant av 17-nivået. Områder med økt volum kan gi magneter i chartet, men også et mulig stort motstandsnivå å spise seg igjennom for en positiv trend.
Vi ser også samme forhold på 1 måneds chartet ovenfor, der vi har større negative volumsoner på underliggende nivåer der kursen har testet nylig. Over dagens kurs er det lite volum opp mot kurs 14, noe som vil gi en relativt rask test opp mot dette nivået.
Over nivået rundt 14 vil det på nytt komme inn negativt volum, men ikke så stort volum her heller opp mot 15,5 og videre mot 16 nivået er det nesten tomt for volum. Tester man positivt rundt motstanden på 15,5, vil 16-motstanden bli tatt relativt lett i trenden.
- TEKNISK KURSMÅL
Nedenfor presenterer vi vår begrunnelse for det tekniske kursmålet vi har satt for aksjen.
Forutsatt at nivået rundt kurs 12 holder for en rekyltest med positivt volum, kan vi forvente en test opp mot kurs 17 som vårt tekniske kursmål. Aksjen søker støtte i bunnen av en lengre primærtrend, og møter motstand i en fallende topplinje i en kortere sekundærtrend som grunnlag for trenden som kursmålet bygger på.
Vi ser også på naturlige punkter for å teste bunnlinjen mot tidligere topper og volumområder, samt at lang EMA200 signalet ligger i samme område på 17,2. Hvis kurs 17 nås med positivt volum, kan vi sikte mot kurs 22 som neste mål, og videre mot kurs 26, selv om mye negativt volum må overvinnes.
Hvis det skjer et varig brudd under kurs 12 med negativt volum, kan vi forvente en dypere bunntest mot kurs 10,6, og kursmålet på 17 vil da ikke være oppnåelig.
Den nåværende lange trenden kan indikere at kurs 22 også er et realistisk mål, med mulighet for kurs 26 ved positivt moment.
- KONKLUSJON
AutoStore er i den lange trenden og har testet mot angitt bunn ved kurs 12,3. Aksjen nådde 12,22, nær årslav på 11,29. Pareto Securities inkluderte aksjen i sin månedsportefølje, noe som økte kursen over 13, en oppgang på pene 6,69 %.
Å investere i AutoStore er attraktivt på grunn av selskapets banebrytende teknologi og sterke markedsposisjon. AutoStore, ledende innen kubelagringsautomatisering, forbedrer lager- og logistikkeffektiviteten. Med over 1 450 installerte systemer i 54 land har selskapet et solid grunnlag for vekst. Økt netthandel og behov for raskere logistikk øker etterspørselen etter deres løsninger.
Det langsiktige 3-års chartet viser en nedgang fra kurs 34 i mars 2022 til 10,6 i september 2022. Aksjen har beveget seg innenfor en fallende topplinje med høyere bunner som indikerer en svak positiv primærtrend. To sekundære nedtrender møtes ved primærtrendens bunnstøtte rundt kurs 12,3, støttet av positiv volumbalanse.
Langsiktig RSI er over RSI40, og ved brudd på RSI50 kan man forvente økt moment, som vil påvirke MACD-indikatoren. For tiden viser langsiktig MACD en fallende trend med en positiv undertone. Lang EMA200 er fallende rundt 17,2 og mellomlang sekundærtrend viser betydelig motstand ved kursnivå 17. Kursvolumet viser derimot positivt volum mot primærtrendens bunnstøtte, som underbygger at vi kan ha en reel bunntest på lave 12 tallet.
For at 12,3 skal bekreftes som langsiktig støtte, må det testes med betydelig positivt volum, som også må stemme med bunnlinjen for primærtrenden, to sekundærkanaler og horisontal støtte. Ved positiv test av primærtrendens gulv kan nivået rundt 17 være en større motstand, men en magnet i chartet på grunn av EMA200 signalet.
Hvis denne motstanden brytes med positivt volum, kan kurs 22 testes, og deretter 26. Hvis støtten rundt 12 ikke holder, kan aksjen falle betydelig, med en test mot 10,6 som uunngåelig. Hvis dette nivået ikke holder, kan aksjen falle ytterligere ned på 7-8 nivået.
AutoStore setter søkelys på bærekraft og ESG, noe som tiltrekker investorer med fokus på bærekraftige investeringer. Global ekspansjon øker markedsandelen og inntektsmulighetene, der AutoStore kombinerer innovativ teknologi, sterk markedsposisjon, økende etterspørsel, solide økonomiske resultater og langsiktig vekstpotensial, og er derfor en attraktiv investeringsmulighet på dagens nivå.
Disclaimer: Denne tekniske analysen er kun for informasjonsformål og skal ikke anses som investeringsrådgivning. Informasjon, analyser og meninger er basert på data som anses pålitelige, men vi garanterer ikke for nøyaktigheten eller fullstendigheten. Vi påtar oss ikke ansvar for feil, utelatelser eller tap som følge av investeringer basert på denne analysen.
Vi, våre skribenter eller tilknyttede parter kan være direkte eller indirekte eksponert i de diskuterte instrumentene. Leserne oppfordres til å gjøre egne vurderinger, utføre grundige undersøkelser og søke profesjonell finansiell rådgivning før investeringsbeslutninger. Investering i finansielle instrumenter innebærer risiko, og tidligere resultater indikerer ikke nødvendigvis fremtidige resultater.
Artikkelforfatter opplyser at han ikke eier aksjer i aksjen som omtales, og vår vurdering er at dette er uproblematisk, da en teknisk analyse ikke er det samme som en fundamental analyse med subjektive meninger. Artikkelforfatter risiko vurderer investeringer i selskapet til 7 av 10, der 10 er høyest risiko i forbindelse med investering.
