S&P 500 nådde en ny rekordnotering, mens Bank of Japan hevet renten uten å skape sjokkbølger i markedene. Samtidig skaper Trumps kryptostrategi frustrasjon blant Bitcoin-tilhengere, og oljeprisene falt etter presidentens tale til Davos.
- S&P 500: Økte med 0,5 % og stengte på 6 118,71, en ny rekordnotering.
- Dow Jones Industrial Average: Økte med 0,9 % og stengte på 44 565,07.
- Nasdaq Composite: Økte med 0,2 % og endte på 20 053,68, da teknologisektoren hentet seg inn mot slutten av dagen, etter dype fall innledningsvis
- Statsobligasjoner: Tiårsrenten var lite endret på 4,64 %. Toårsrenten var marginalt ned til 4,28 %.
- Bitcoin (BTC): Står i $105 500, etter volatile reaksjoner på Trump-administrasjonens kryptopolitikk
- Ethereum (ETH): Handles fredag formiddag for $3 400
Bank of Japan hever renten – unngår sjokkbølger
Den japanske sentralbanken hevet som ventet renten fra en kvart til en halv prosent. I motsetning til i fjor sommer var renteøkningen denne gang så vel koreografert at Bank of Japan unngikk å sende sjokkbølger gjennom de globale finansmarkedene. Sist BoJ prøvde seg på en renteøkning, i august, resulterte det i et Minsky Moment og instant likvidering av den globale carry-traden som var short japanske yen og long globale aksjer og obligasjoner.
Japanske statsrenter har steget kraftig fra ultralave nivåer den siste tiden, da konsumprisinflasjonen i Japan nådde tre prosent på årsbasis i desember. Mens yenen har kommet under kraftig press. Det har tvunget BoJs hånd til å heve renten.
Trump signerer presidentordre om kryptovaluta – Bitcoinbrødre i harnisk
President Trump signerte en ny presidentordre kalt «Strengthening American Leadership in Digital Financial Technology». Ordren har som mål å styrke USAs posisjon som en global leder innen blokkjedeteknologi og kryptovaluta.
Reaksjonene i kryptomarkedet har vært lunken. Bitcoinbrødre er i harnisk. En del bitcoinere har hengt seg veldig opp i ordlyden. Nærmere bestemt at presidentordren bruker det bredere begrepet “Digital Assets” og ikke nevner “Bitcoin” med navn.
Det har ført til spekulasjoner om at Trump-administrasjonen ikke vil opprette en strategisk Bitcoin-reserve som forespeilet, men snarere en beholdning av et bredere spekter av kryptovalutaer.
Her tror vi mange bitcoinere overdriver signalet i semantikken, som følger av svak forståelse for politiske prosesser.
Samtidig har pro-krypto-senatoren Cynthia Lummis blitt utpekt som formann for Senatets sub-komité for digitale aktiva. Det må tolkes som at arbeidet for en strategisk Bitcoin-reserve går fremover. Men med tanke på at den amerikanske staten allerede besitter et mylder av Ether og andre altcoins, som har blitt konfiskert på samme vis som statens rundt 200 000 bitcoin, er det ikke utenkelig at den strategiske reserven kan bli som en Twist-pose for kryptovaluta, snarere enn et renspikket Bitcoin-fond.
Trump lover lavere oljepriser i Davos-tale
Under en fjernstyrt tale til Verdens økonomiske forum i Davos oppfordret president Trump oljeproduserende nasjoner, spesielt OPEC, til å senke oljeprisene. Han hevdet at høye priser er en «urettferdig byrde for amerikanske forbrukere». Som en reaksjon på talen falt både WTI-oljen og Brent-oljen med rundt en prosent.
WTI står nå i $74,71 og Brent i $78,39. Etter en kortvarig sving over $80, kan det dermed se ut som at Investornytt-kolleger Espen Teigland og Jan-Thore Bergsagel har rett i at veien videre for oljeprisen er ned, ikke opp.
Fra Stargate til Star Wars: Sam Altman under press
OpenAI-sjef Sam Altman har havnet under press etter at han deltok på lanseringen av Stargate-initiativet tidligere i uken. Kritikken hagler mot AI-topplederen etter at gamle anti-Trump-tweets har blitt trukket fram i lyset.
Det hele startet da Elon Musk stilte spørsmål ved finansieringen bak prosjektet. Altman svarte med en forsiktig uttalelse der han anerkjente sine tidligere kommentarer, men bekreftet sin trumpianske konvertering og unngikk å nevne Musk direkte.
I et intervju redegjorde Musk-biograf Walter Isaacson for feiden mellom Altman og Musk, og potensialet for at den kan avspore Donald Trumps AI-strategi.
Satya Nadella med stikk mot OpenAI
I et intervju med CNBCs Andrew Ross Sorkin i Davos kom Microsofts toppsjef, Satya Nadella, med et tilsynelatende lite tilslørt stikk mot Sam Altman og OpenAI, da han svarte på spørsmål om Stargate-kontroversen kun med å konstatere at han og Microsoft er god for sine $80 milliarder i årlig investeringsbudsjett.
Dette samtidig som gnisninger skal ha oppstått i det tette samarbeidet mellom OpenAI og Microsoft, som ikke lenger er eksklusiv leverandør av skytjenester til AI-startupen som er midt i en prosess for å konvertere fra non-profit stiftelse til profittmaksimerende bedrift – hvilket også er kjernen til Musk og Altmans feide.
Peak pessimisme for Europa?
I et intervju med CNBC under Verdens økonomiske forum i Davos sier Blackrock-sjef Larry Fink at han aldri har hørt mer pessimisme for Europas økonomiske utsikter. Det er imidlertid verdt å merke seg at med en oppgang på 5,4 % siden nyttår, har den europeiske Euro Stoxx 600-indeksen levert bedre avkastning enn amerikanske S&P 500 med 4,0 % så langt i år. Som Napoleons mor sa: “Så lenge det måtte vare”.
Samtidig tikket det fredag inn en smule oppløftende makrodata fra både eurosonen og Tyskland, med innkjøpssjefsindekser (PMI) som indikerte marginal vekst i aktivitetsnivået i januar. For Tysklands økonomi er det høyeste avlesning på syv måneder.
