Nivåene av miljøfarlige stoffer i populære viner har økt kraftig de siste årene, viser en europeisk studie.
Det er snakk om økning av trifluoreddiksyre (TFA), som er en type miljøfarlige kjemikalier. Det viser studien « Message from the bottle
» gjort av europeiske miljøorganisasjoner.
Studien har sett nærmere på 49 rød- og hvitvinstyper fra ti EU-land, og især østerrikske viner.
De fant ingen forekomster av TFA før 1988, mens det har vært en kraftig økning siden 2020. TFA-nivåene var i enkelte tilfeller over hundre ganger høyere enn verdien som er satt som krav for drikkevann i EU.
Nøyaktig hvor skadelig TFA er for personer og hvilke mengder som regnes som farlige, er ikke kjent. I Tyskland regnes TFA som skadelig for reproduksjon hos mennesker.
– Det er umulig å si hvor alvorlig det er fra et helseperspektiv. Vi vet veldig lite om risikoen med TFA. Det er først de siste årene at målinger har kommet på plass, sier dosent i toksikologi, Mattias Öberg, ved Karolinska Institutet i Sverige.
TFA lagres ikke i kroppen – men at det kan være skadelig for mennesker i for store doser, er det ingen tvil om, sier Öberg.
– Historien har lært oss at vi ikke kan vente til vi ser helseeffektene tydelig. Vi er nødt til å agere når nivåene i miljøet og maten vår stiger såpass kraftig, sier han.
(©NTB)