Selskapet tok imot Investornytt i nyinnflyttede lokaler lokalisert på Paradis utenfor Bergen.
Det er vanskelig å komme utenom at Styrk Bekkenes var mye omtalt da Scana ble profilert på sosiale medium høsten 2020. Retailfavoritten blant småsparere var en favoritt.
Prisingen på selskapet høsten 2020 kulminerte og toppet 13. oktober 2020 da kursen var 4,52 kr. Det har gått mye vann gjennom bekken og skjedd mye i Scana siste halvannet året.
-Vi hadde våre utfordringer, men har snudd selskapet siste årene til positiv inntjening, framtida ser lys ut nå, medgår Bekkenes.
Bekkenes forklarer ivrig når han tilbyr kaffe, og går gjennom selskapspresentasjonen med Investornytt. Dette har han gjort noen ganger, og snakker ivrig på inn- og utpust.
Scana skal være en solid spiller i det vi kaller maritim og hav – vi posisjonerer oss nå for det som kommer. Vi re- investerer kontantstrøm fra våre inntektsbringende avdelinger inn i fornybar delen.
Styrk Bekkenes
Bekkenes forklarer at Scana skal være aktive eiere i gode og profitable selskaper. Vi kommer til å være aktive fremover og søker hele tiden etter spennende selskaper vi kan kjøpe opp for å komplementere vår posisjon inn mot det grønne skiftet i den maritime sektoren.
-Vi ønsker at Scana skal tilegne seg de beste selskapene som reflekterer verdiene våre, det er en bransje som helt klart trenger konsolideringer. Vi ønsker å danne et industrielt selskap der kompetanse og kvalitet skal være fokus. Men en ting er viktig, vi kjøper ikke opp selskaper som ikke tjener penger.
Oppkjøp av PSW Group for 455 millioner kroner
Selskapet gjennomførte oppkjøpet av PSW Group like før jul i fjor.
-PSW Group passer vår profil og komplementerer selskapet inn mot det grønne skiftet forklarer Bekkenes.
PSW Group består av:
Solution og Technology delen er en solid spiller i offshore og utfører vedlikehold med lokasjon i nye lokaler tett på industrien på Mongstad. Bekkenes forklarer at de har en langsiktig leiekontrakt på bygget. Bygget er moderne med alle fasiliteter, dette gjør at vi leverer gode tjenester og har god lønnsomhet. Når man har alt in – house er det en betydelig konkurransefordel.
-Denne delen er viktig, forklarer Bekkenes.
-Fordi det er solid kontantstrøm som vi bruker som springbrett for å finansiere omstillingen i det grønne skiftet.
Ifølge Bekkenes blir det noen gode år fremover i offshore relatert:
-Vedlikeholdsetterslepet er enormt i Nordsjøen og vi merker stor pågang. Det vil være høy aktivitet i mange år fremover.
På spørsmål hva denne delen kan levere i kroner og ører er Bekkenes hemmelighetsfull og henviser til Q1 som er om noen dager.
Hvordan er Scana bygd opp?
Tre industrielle divisjoner:
- Offshore
- Energy
- Maritime
Offshore divisjonen består av PSW Technology/Solution og Subseatech.
Kort fortalt er technology en tjenesteyter til særlig rigg og instalasjonsmarkedet og solution delen overflatebehandling for å si det på godt norsk.
Subseatech er en av verdens mest erfarne spesialister på stigerør samt andre komponenter til rigg og boreoperasjoner. Etterspørselen er betydelig nå.
PSW power automatisation – kronjuvelen i selskapet
Bekkenes blir fort ivrig og stolt når han skal forklare om PSW power. Landstrøm er noe som kommer og vi har allerede sikret oss avtaler. Her er det et enormt marked.
Bekkenes forklarer at de skal ut i Europa og gå løs på markedet! PSW har unik erfaring og kompetanse på akkurat dette. De leverer totalpakker på forholdsvis store prosjekter.
Er man utenforstående så virker det lite komplekst – men det er ikke så enkelt som det ser ut til. PSW har vist at dem er dyktige og leverer på tid og pris.
PSW Power & Automation har signert kontrakt på en totalentreprise av to høyspent landstrømanlegg, 8MVA og 16MVA. Leveransen inkluderer design og produksjon av landstrømanlegget, høyspent elektrisk infrastruktur og oppføring av byggene rundt anleggene. Anleggene skal være klar for tilkobling til de første cruise skipene i 2023 og 2024. Eirik Sørensen uttalte dette til maritimt.no i november ved tildelingen.
Bekkenes er full av lovord om sine kolleger i PSW power – det er veldig dyktige mennesker som har en fantastisk drive.
Europas havner skal over på landstrøm, markedet er enormt – pr i dag er det få aktører som gjør det vi gjør. Bekkenes mener PSW Power har et «first mover» fordel på 2-3 år.
Etterspørselen er høyere enn tilbudet forklarer Bekkenes, som forventer kraftig vekst i landstrøms tender (jobber på anbud) allerede i år.
Hele Europa skal over på landstrøm og det er ikke blitt mindre aktuelt etter at de fleste land i eurosonen ikke vil kjøpe olje fra Russland. Det blir ei svært spennende tid for Scana med et enormt ordreinntak.
Investornytt har gleden av å gå i dybden på alle delene av Scana i ukene og månedene som kommer. Det blir en artikkelserie i fem deler.
Maritime
Seasystems leverer forankring systemer til flytende vind, olje & gass og fiskeoppdrett. Det er betydelig større aktivitet i olje og gass nå, samt lakseoppdrett og LNG markedet som gir gode muligheter fremover.
Muligheter som investering – subjektiv vurdering Espen Teigland
Som aktiv investor tror jeg Scana er underanalysert og svært få har forstått inntektspotensialet vs markedsverdien i selskapet pr nå. Selskapet prises til 472 millioner kroner, altså under hva man betalte for PSW Group.
Jeg tror selskapet etter oppkjøpet av PSW tripler omsetningen for Scana og sikrer unik posisjon i det grønne skiftet, dette er selskapets egne ord fra Q4 rapporten. Selskapet kan levere milliardomsetning allerede om kort tid, da fremstår markedsverdien forunderlig lav i mitt hode.
Med en klar forbedring og eksponering mot alle supersykel næringene, laks, olje, LNG, lovpålagte drivere innen EU, høyere etterspørsel på offshore delen (vedlikeholdsetterslep) vil selskapet kunne levere et EBITA som er betydelig høyere enn dagens. Tall ønsker jeg ikke å spekulere i før Q1.
Scana er på ingen måte et investeringselskap og skal heller ikke prises som det.
Scana er en aktiv industriell eier og bør derfor prises til nettopp det. Det tror jeg ikke markedet har forstått og heller ikke potensialet i særlig landstrømsdelen – som jeg tror vi overraske mange investorer neste året.
11. april børsmeldte Scana at PSW Power som er heleid av Scana mottok nok en «betydelig» kontrakt for landstrøm på Island.
Jeg anser Scana som er robust industrielt selskap som dyrker kvalitet, og som tikker alle boksene for høyere aktivitet og etterspørsel i differensierte industrielle segment i årene som kommer.
Selskapet tikker alle mine bokser for et industrielt vekstcase der man drar nytte av drivere innenfor lønnsomme industrier de neste 10-15 årene.
Espen Teigland eier aksjer og trader Scana
Følg med i ukene fremover for disse artiklene:
Del 2 – Landstrøm en ny æra for Europas havnemiljø.
Del 3 – Posisjonert for Offshore wind, LNG og havbruk.
Del 4 – Maritime
Del 5 – Fra lilleputt til Industrikjempe