Omtrent en gang i måneden, tar jeg meg selv i at det kanskje er vel mye klassisk i denne spalten?
Jeg tror jo at det egentlig er her jeg treffer målgruppen min best (og protester gjerne om det ikke stemmer!), men jeg er jo på jakt etter den perfekte balansen. Balansen mellom nytt og trygt, så vel som balansen mellom mat og vin.
I denne ukens spalte får du det jeg vil tro er helt nye viner for de fleste av dere. Den første er ikke så «sprø», bare laget på en mindre kjent drue, mens den neste vinen ut er helt unik.
Bli klar for å ta deg en tur til et av Italias kanskje mindre kjente vinområder. I Marche lages denne strålende hvitvinen på druen Verdicchio. Den er ekstremt leskende og matvennlig, og ikke minst prisgunstig. Med en gøy modning sammen med bunnfallet i fem måneder, får den akkurat den eksfaktoren den trenger for å takle mer komplekse retter. Gled deg!
Videre går turen til et klassisk område, men ikke la deg lure. Men det er jo nesten umulig når du ser på flasken. Eller selve flaskeformen er gjenkjennelig for Alsace, men resten ikke. Laget på druen jeg egentlig elsker å hate, overrasker denne ekstremt positivt. På 100% Gewürztraminer kombinert med 15 dagers skallkontakt har produsenten Charles Frey klart å trylle frem litt oransje magi. Denne vinen fungerer fint til både vegetariske retter og sjømat, men har også fylden og kompleksiteten til å fint følge et modent ostefat.
Drikk nå:
Umani Ronchi I Sassi Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2023
Basisutvalget, kategori 2/3
189,90
Vinen er lys og gul på fargen og dufter digg av sitrus, anis, gule blomster og eple. Den har god syre og lengde, og plukker opp de samme tonene fra nesen, men du finner også et fint lag av krydder og mineraler på smaken. Jeg drakk denne til en deilig og frisk bouillabaisse som var spennende krydret med limeblader og sitron. Vinen takler og løfter både de tomatiserteelementene så vel som fisk og skalldyr. Det er bare å løpe til både polet og til fiskehandleren, så er fredagen i boks!

Drikk nå eller lagr i 2-5 år:
Charles Frey Macération
Bestillingsvare, inne på 10+ pol
279,90,-
Dette er en nydelig ravfarget vin som dufter av tropiske frukter, gul steinfrukt, sitrus og krydder. Den har fine oransjetanniner som gjør den som en kameleon i matverdenen, men for en drue som er berømt for lav syre, er dette et fint unntak. Vinen er frisk og leskende, så vel som stor, fet og blomsterpreget. Prøv den gjerne til modne oster- jeg har testet den til både blåosten Fønix, Brie de Meaux og andre tøffe varianter. Og det går helt fint. Nå er helgemenyen klar, er den ikke?

