Syden er ikke bare strand og shots. «Syden» kan være så mye mer enn pakkereiser og det å menge seg med andre nordmenn på store resorter. Flere av de mest kjente ferieøyene våre, er også gode vindistrikt. Selv har jeg for eksempel vært på en helt konge vinsmakingstur i området rundt Teide på Tenerife, noe som kanskje virker rart ved første øyekast, men når du tenker på klima og høyde over havet, gir dette absolutt mening.
Andre eksempler er ferieøyen Mallorca. Den lille by-kommunen Binissalem med under 9000 innbyggere, klarer likevel å lage gode nok viner til at de kommer til det norske markedet. Produsenten Ca’n Verdura er verdt å merke seg både på polet (der de har tre viner inne, hvit, rød og rosé), og ikke minst neste gang du er på ferie nettopp på Mallorca.
Sicilia regnes kanskje ikke som syden? Men dette må uansett være min favoritt-øy i Middelhavet. Strendene på den nordlige halvdelen av øyen er like digge som vinene som produseres, fra Marsala i vest til Catania i øst. Og for dem av dere som ikke har sett TV-serien White Lotus ennå, er det bare å gjøre det for å oppdage den fantastiske byen Taormina, som også passende nok ligger tett på vindistriktet rundt vulkanen Etna. Mitt første bekjentskap med hvitviner fra Sicilia, var dog fra Marsala. Nærmere bestemt Marco de Bartolis Grillo, som leverer like godt nå som for 15 år siden.
God kulinarisk øyhopping til dere!
Drikk nå eller lagre i 2-5 år:
Bestillingsutvalget,
265,-
Det at ca 50% av druemixen består av den lokale druen Manto Negro, ispedd andre spanske og franske druer som Monastrell og Merlot, gir en vin som er relativ mørk på fargen. Den dufter anis, rosmarin og røde bær og frukter. Den er også fruktdreven på smak, men har en tyngde som også gjør den egnet til både lammekjøtt og småvilt som kanin. Lag en middelhavsinspirert lammerett med masse urter og hvitløk til middag i dag, så har du en god kombo.
Drikk nå eller lagre i 1-10 år:
Marco de Bartoli Grappoli Grillo Riserva 2022
Bestillingsutvalget, inne på 10+ pol
439,90,-
Grillodruen er en gammel, Siciliansk variant som er mer vanlig som søtvin enn tørr hvitvin. Men i sin tørre form, smaker dette som essensen av øyen. Her får du en vin som er lys gulgrønn på fargen som dufter intenst av mineraler og sitrus. Den har en klokkeklar syre, høy intensitet og den takler særs godt kraftige smaker fra sjøen, slik som pasta vongole med både urter og chili. Dette er også en lagringsdyktig vin, men like fullt nydelig å nyte i sin ungdom på en restaurant like ved stranden på Sicilia.
