Flere unge er verken i jobb eller utdanning, viser Nav-tall. Det bør utløse full alarm i regjeringen, mener Høyre. Også SV og Frp reagerer.
Antallet unge mellom 20 og 29 år som verken er i jobb eller utdanning, økte med nærmere 4000 i fjor, noe som snudde en nedadgående trend siden 2017, ifølge tall fra Nav.
Totalt står 111.000 personer i denne aldersgruppen utenfor arbeidsmarkedet og utdanningssystemet, tilsvarende 16 prosent.
– Disse tallene bør utløse full alarm i regjeringen og en helt annen debatt om Nav-systemet vårt enn den vi har i dag. Altfor mange av de som har utfordringer, blir møtt med passive ytelser fremfor tilbud og forventning om aktivitet, sier Henrik Asheim (H) til NTB.
Han mener Nav er for fiksert på hvor syk man er, fremfor hva man faktisk kan. Han mener også at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kommer med mange ord, men lite handling.
Dagfinn Olsen (Frp) mener den norske modellen har blitt en fattigdomsfelle for mange.
– Det skal alltid lønne seg å jobbe fremfor å leve på offentlige støtteordninger, men i noen tilfeller vil personer som lever av offentlig støtteordninger, gå ned i inntekt hvis de får arbeid, sier han.
Frp vil justere støtteordningene slik at inntektsnivået øker om man begynner å jobbe. De vil også styrke aktivitetsplikten for mottakere av sosialhjelp.
– Når det offentlige stiller opp, er det rett og rimelig at det kreves noe tilbake for å unngå passivitet, sier Olsen.
SV mener det er på tide med et oppgjør med hvorfor unge faller utenfor jobb og utdanning.
– Mangelen på psykisk helsevesen er elefanten i rommet. Det peker også Nav-direktøren på. Vi må styrke den psykiske helsehjelpen i kommunene kraftig, sier SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård.
Han mener høyresiden bare vil gjøre mindre og kutte hardere.
– Vi vet at det å ha lite penger svekker helsa og stresser folk som sliter. Det som hjelper, er bedre psykisk helse, god oppfølging og varig tilrettelagte arbeidsplasser og opplæring, sier han.
Statsminister Jonas Gahr Støre sier til NTB at han tar problematikken på alvor, og at det er regjeringens største oppgave å få folk inn i arbeid og opplæring.
– De blir lenge borte, og vi risikerer at de blir borte for alltid. Det er dårlig for den enkelte, og det er dårlig for samfunnet, sier statsministeren.
Samtidig mener han at regjeringen har lyktes i arbeidet med å få flere i jobb og påpeker at de har satt inn sterke tiltak, som ungdomsgarantien. Han mener de nå må gjøre mer av det de vet lykkes, men også prøve nye virkemidler.
– Vi har åpenbart ikke lyktes godt nok, så vi er nødt til å våge å gjøre nye ting, sier Støre.
(©NTB)