Med et Russland som trekker seg ut av Syria og en Donald Trump som er på vei inn i det ovale kontor – byr dette på utfordringer for oljetradere og ikke minst de som handler aksjer for store summer i store olje & gassproduserende børsnoterte selskaper. Hva gjør jeg nå?
Først og fremt ser jeg glad jeg ikke eier for mye aksjer i oljeproduserende selskaper om dagen. Klassiske aksjer som OKEA, Vår Energi og AKer BP har alle fått «kjørt» seg siste året.
Er det som kommer bakt inn i aksjene? Okea har falt en del, samme med BP. Vår Energi har klart seg veldig godt, men dette skyldes høy gassandel. DNO er heller traust aksje blitt og vaker mellom 9 og 11 kroner.
Oljeprisen har opplevd en del svingninger de siste dagene, med Brent-råolje som ligger rundt 70–72 dollar per fat. Dette er et resultat av en kombinasjon av økonomiske bekymringer i både USA og Kina, samt OPEC+ sin beslutning om å forlenge produksjonskuttene frem til slutten av året. Samtidig har faktorer som geopolitisk usikkerhet bidratt til å holde prisene relativt stabile, men risikoen ser ut til å være forskjøvet mot nedsiden i fremtiden.
Mer nedside enn oppside i det korte bildet
Økonomiske data fra de store markedene og signaler om etterspørsel kan også påvirke utviklingen fremover. Analytikere anslår at oljeprisen på sikt kan falle ytterligere, med et potensielt press ned mot 60 dollar fatet innen 2025 dersom etterspørselen ikke styrkes betydelig.
Jeg setter derfor noen shortposisjoner i olje mellom 71,75 og 72,50 – neste døgnet. Jeg tror vi kan få et dropp ned mot 68 dollar fatet denne uken.
Frykten for Trump
Donald Trump har uttrykt at en av hans prioriteringer som president er å senke energipriser gjennom økt produksjon av olje og gass i USA. Han har lovet å fjerne reguleringer, akselerere utstedelsen av borelisenser, og øke tilgjengeligheten av områder for energiproduksjon. Trump har også indikert at han vil styrke sanksjonene mot Iran, noe som kan påvirke oljeprisene ved å redusere tilbudet fra iransk olje i markedet.
Eksperter er imidlertid skeptiske til at slike tiltak vil gi betydelige og langvarige prisreduksjoner, siden oljeprisene i stor grad styres av globale markedsforhold. Økt amerikansk produksjon kan legge et visst press nedover på prisene, men effekten vil trolig være begrenset på grunn av tilpasninger fra andre produsenter internasjonalt.
Trump har også signalisert at hans energipolitikk vil fokusere på å oppnå større «energiuavhengighet» for USA, selv om dette begrepet ofte tolkes som at landet produserer mer energi enn det forbruker, noe som allerede var tilfelle under Biden-administrasjonen.
Hans politikk kan derfor føre til kortsiktige økninger i oljeproduksjon og et mer robust energimarked i USA, men de langsiktige effektene på oljeprisene er fortsatt usikre.
Jeg tror uansett vi går inn i en volatil tid på nedsiden av olja nå – og denne frykten vil garantert shorterne i olja – spille på i tiden som kommer.