Prisene på brukte Obos-boliger falt med 2,2 prosent fra august til september i Oslo. For hele landet var prisnedgangen på 2,3 prosent.
– Prisene pleier å falle noe i september, så dette var ventet. Prisene er nå tilbake på omtrent snittet for andre kvartal etter å ha svingt mye gjennom sommeren, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.
Nedgangen var noe større enn den pleier å være.
– Det skyldes blant annet at det ble solgt en større andel treromsleiligheter og færre ettromsleiligheter i september enn i august, sier hun.
Sjeføkonomen minner om at de store leilighetene har en lavere kvadratmeterpris enn de små.
I hovedstaden har prisene på Obos-boliger steget med 8,6 prosent hittil i år.
Prisene så langt i år har steget mye mer enn Obos hadde regnet med – gitt renteøkningene.
– Tallene for september viser at markedet ser ut til å roe seg noe ned, i tråd med vanlig sesongmønster, sier Monsvold.
På landsbasis har prisene steget med 5,6 prosent de tolv siste månedene, mens prisene i Oslo er opp 5,6 prosent.
– Boligprisene er ventet å følge normalt sesongmønster resten av året med nominelt prisfall. Vi tror imidlertid at prisene vil skyte fart igjen i 2025, særlig i pressområder som Oslo, sier Monsvold.
Hun peker på flere tegn til at prisene vil øke i årene som kommer. Det ligger an til lavere lånerenter de to neste årene. Samtidig er det ventet god reallønnsvekst. Et fortsatt godt arbeidsmarked bidrar også til å holde boligprisene oppe.
Monsvold peker også på rekordlav tilførsel av nye boliger i kombinasjon med høy befolkningsvekst. I Oslo ligger det an til å bli ferdigstilt 1500–2000 boliger de to neste årene, mens det burde vært rundt 7000.
– Vi mener regjeringen bør komme med tiltak som kan få i gang boligbyggingen både i form av mer penger til Husbanken og lettelser i utlånsforskriften, sier hun.