For en tid tilbake hørte jeg om en kvinne som nylig hadde fått påvist flere matintoleranser. Hun måtte kutte ut en rekke matvarer, som brød, ost, sjokolade og vin, altså ting hun før nøt i hverdagen og ved spesielle anledninger. Reaksjonen hennes var preget av en dyp sorg. Hun beskrev det som å miste noe av livsgleden. For henne var disse matvarene en del av det å nyte livet.
Dette er ikke et uvanlig perspektiv. Jeg møter ofte mennesker, både kvinner og menn, som opplever det samme. De føler at de må gi slipp på noe viktig når kroppen sier stopp, og at det å kutte ut visse matvarer er et tap. Mange sier, «men hva skal jeg kose meg med da?»
Og det er nettopp her vi må stoppe opp og spørre oss selv, hva er egentlig livsnytelse? Er det virkelig disse matvarene vi savner, eller er det følelsen de gir oss i øyeblikket vi jager? For utenfra, når man ser det med litt avstand, er det tydelig at kroppen hennes nå vil få det bedre. Mindre oppblåsthet, mer energi, bedre søvn og stabilt humør. Likevel sørger hun. Ikke over sykdommen hun har unngått, men over maten som gjorde henne syk.
Når nytelse blir fangenskap
Vi mennesker er eksperter på å romantisere våre egne vaner. Vi knytter mat til minner, følelser, identitet og tilhørighet. Det er forståelig. Mat er kultur, det er kjærlighet, belønning, trøst og det er fellesskap. Men vi må tørre å være ærlige. Når vi kaller det å spise mat som tapper oss for energi og overskudd for “nytelse”, da har vi kanskje blitt lurt. Ikke bare av matindustrien, men også av oss selv.
Jeg pleier å bruke et bilde når jeg snakker om dette. Tenk deg at jeg sier, «jeg elsker å sitte oppe hele natten og se serier, det er min måte å nyte livet på.» Men konsekvensene er at jeg blir trøtt, deprimert, ufokusert og føler meg tappet dagen etter. Er det egentlig nytelse, eller er det en dårlig vane som gir meg et kort øyeblikk av flukt og nytelse? Det samme gjelder sukker og ultraprosessert mat. Det kan kjennes som trøst i øyeblikket, men etterpå kommer blodsukkerfall, dårlig samvittighet, svingende humør og en følelse av å miste kontroll.
Vi har blitt lært opp til å tro at frihet handler om å gjøre det vi vil, når vi vil. Men hva om det vi kaller frihet i realiteten er et fangenskap? Når vi ikke klarer å stå imot søtsug, når vi kjenner på skyldfølelse etter å ha spist, når vi bruker mat for å døyve stress og uro, er det egentlig frihet?
De søte løgnene
Dette er noe av kjernen i det jeg jobber med i min virksomhet. Frisk uten sukker er det norske selskapet jeg startet, og No Sweet Lies er vårt nye, internasjonale brand. Navnet kommer av ønsket om å avkle alle de søte løgnene vi forteller oss selv og hverandre. Løgnene om at vi “fortjener” det som skader oss. At det er kos å spise seg syk. At det er ekstremt å velge ekte mat.
For ekte livsnytelse handler ikke om å være avhengig av sjokolade, eller energidrikker, for å orke kvelden. Det handler om å kjenne frihet og balanse i kroppen. Å våkne med energi, ha stabilt humør, sove godt og være i stand til å møte livet med tilstedeværelse og ro.
En personlig erfaring
Jeg har selv vært fanget i det jeg kaller kveldsfella. Jeg spiste sunt på dagtid, men på kvelden kom suget. Jeg gikk i skapet, tok litt sjokolade, litt til, og til slutt hadde jeg spist hele plata. Og så kom skammen, selvforakten og løftet om at «i morgen skal jeg skjerpe meg». Det gikk på repeat i årevis.
Det var først da jeg forstod at dette handlet om avhengighet, ikke dårlig viljestyrke, at ting snudde. Og i dag møter jeg hundrevis av mennesker som har hatt samme opplevelse. De trodde de manglet karakter, men egentlig manglet de kunnskap og riktige verktøy. For kroppen deres reagerte som på andre avhengighetsskapende stoffer. Abstinenser, humørsvingninger, sug og tap av kontroll.
En ny definisjon av livsnytelse
Og det handler ikke om å forsake sjokolade og kake. Det handler om å kunne ta valg ut fra hva du ønsker deg, ikke hva du er fanget i. Det handler om å vite hva som er ekte kos, og ikke drevet av cravings og narrativ om kos.
Derfor startet jeg Frisk uten sukker, og nå No Sweet Lies, for å gi mennesker hjelp, forståelse og frihet. Ikke bare kostholdsplaner, men dypere innsikt, fellesskap og metoder som faktisk fungerer. Vi tilbyr ikke et nytt slankeopplegg, men en helhetlig vei til et bedre liv. Uten søte løgner.
Er det virkelig kos?
Vi må tørre å stille ærlige spørsmål. Hvorfor knytter vi kos til det som gjør oss syke? Hvorfor lærer vi barna våre at det å kose seg handler om sukker, godteri og brus? Hvorfor føler vi oss skyldige når vi takker nei til noe vi vet at kroppen vår ikke har godt av?
Ekte livsglede handler ikke om å spise noe fordi vi må, eller fordi vi føler oss tomme, slitne eller rastløse. Ekte livsglede handler om å ta valg som bygger oss opp, gir oss overskudd og gjør oss frie.
Så neste gang du kjenner på at du «mister noe» ved å kutte ut visse matvarer, spør deg selv, hva er det jeg egentlig mister? Er det friheten til å velge det som gir meg ekte energi og glede? Eller er det en produkter som har holdt meg nede?
Livsnytelse er ikke å være fanget i mønstre som gjør deg syk. Livsnytelse er å ha energi, overskudd, frihet og fred i kroppen. Det er den ekte gleden. Og den er tilgjengelig for oss alle, så snart vi slutter å tro på de søte løgnene.