Utenfor spesialpolene våre har det i skrivende stund sittet folk hutrende i campingstoler døgnet rundt i lang tid. Mens de desperat ser på datoen på mobilene sine, håper de at tiden kan gå litt fortere. De vil inn, hjem, slik at de slipper mer sludd, neglesprett og frysebyger. Men aller helst vil de sikre seg noen flasker med gull.
Noen vil kalle dem gale, eller dumme som bruker tiden sin på å ligge i en polkø ukesvis i strekk. Men om du regner om timeprisen på det de potensielt kan få som fortjeneste ved videresalg, blir saken en annen. Om de klarer å sikre seg viner fra topp-produsenter som Domaine de la Romanée-Conti eller Domaine Armand Rousseau som beveger seg godt oppover i x ganger 10 000-kronersklassen, bør vi snakke om at dette er en god investering heller enn galskap.
En liten tanke går derfor til de hutrende menneskene utenfor landets spesialpol, og så får vi andre vente tålmodig til selve lanseringsdagen 09.02 i butikkene og 10.02 på nett. Da kan vi fortsatt sikre oss noen gode kjøp- det er alltid noe spennende igjen i treeskene etter at gribbene har forsynt seg. Hva med en villagevin fra en topp-produsent, eller enn premier cru fra et mindre kjent vinhus til en hyggeligere pris? Vi kan uansett forvente kvalitet, men hva som faktisk er igjen, vites ikke før i neste uke. Så mens vi venter på nettopp Burgundslippet, tar vi med oss burgund-druene til den såkalte nye verdenen isteden.
Denne ukens viner er litt mer prisgunstige enn de foregående, slik at du kan bruke det som argument om du får kritiske spørsmål om husholdningens vinbudsjett. «Men, jeg brukte jo så lite denne uken, da kan jeg fint unne meg noe på slippet neste uke, husk at det kan være en god investering!» Der er i det minste lov å prøve seg, er det ikke? Derfor er det også to «drikk nå»-viner som anbefales, siden alt på slippet potensielt både er lagringsdyktige og spennende investeringer, også i økonomisk forstand. Spesielt om du er en av dem som sikrer deg en Romanée-Conti, lykke til alle sammen!
Drikk nå:
Sandhi Santa Barbara Chardonnay 2021
309,90,-
Jeg lover å introdusere noen nye druer neste uke, men ja- her kommer det nå enda en Chardonnay. Fra Santa Barbara i California får du en vin som er like gul som ettermiddagssolen i staten den kommer fra. Den dufter moden, gul sitrusfrukt, mineraler og smør. Smaken følger fint opp fra nesen med sitrusfrukten, men også hvit fersken og gulplomme leker seg med smaksløkene. Mineralene er dominerende, men med litt luft kommer de rundere smørtonene bedre frem. Luft gjerne vinen i en times tid på karaffel, og bruk burgundglass for å fremheve «burgundheten», men denne vinen er et bevis på at man kan lage strålende Chardonnay også utenfor Burgund. Om du har mulighet til å smake eldre årganger, er det bare å slå til- jeg smakte nylig 2018-vinen og den har modnet med stort hell, men nå er det på tide å poppe korken for dem som eventuelt har mange igjen i kjelleren. Funker til den mye omtalte skreien, eller hva med en digg kamskjellrett?
Drikk nå:
Iona Mr. P Knows Pinot Noir 2021
199,90,-
Vi tar oss en tur til Sør-Afrika og finner en Pinot Noir som skiller seg klart fra sine søsken i Burgund. Selv om fargen er gjenkjennelig som lys, rød og transparent, higer ikke denne vinen etter å være elegant. Den vil heller være leken, spenstig- og litt tullete slik som navnet. Den dufter modne røde bær som jordbær og moreller, noe krydder og et hint av vanilje. Den er frisk og fruktig, har behagelige tanniner og god syre. De røde bærene er absolutt tilstede i første slurk, men de dypere smakene som vanilje og krydder dominerer mer her enn på nesen. Den har dog en frisk og god ettersmak, er lettdrikkelig og leskende. En fin liten vin fra Sør-Afrika. Selv om det er februar, er det jo lov å tjuvstarte på ting vi vanligvis gjør på sommeren: Fyr opp grillen, legg på noe lyst kjøtt, som kyllinglår eller svin, fyll på med padrones og en digg coleslaw med koriander og godt med frisk sitron mens du planlegger polturen til Burgundsllippet.