Trenger du noen å snakke med, ring til Hjelpetelefonen: 116 123
Livet butter imot for oss alle i perioder. Vi skal alle gå gjennom noen større og mindre kriser og utfordringer. Det kan være tap av jobb og dermed anseelse, sykdom, dødsfall, konflikter og utfordringer på jobb eller i familien samt samlivsbrudd. Jeg kan selv krysse av på alle disse punktene.
Hva kjennetegner så de som håndterer kriser på en tilsynelatende god måte og ikke?
Det er store forskjeller på hvilke strategier menn og kvinner har når det kommer til å håndtere kriser. En klassisk trend er at kvinner snakker sammen og har lavere terskel for å oppsøke profesjonell hjelp. Mens menn sjeldnere åpner seg opp for kompiser om hvordan de virkelig har det og det sitter lengre inne å be om profesjonell hjelp.
Dette kan vi se i sammenheng med selvmordsstatistikken hvor 2 av 3 er menn. antall mennesker som tar selvmord er dessuten i en negativ utvikling. Det er derfor vi må våge å snakke om mental helse og få bort tabuet med å slite.
Ingen kan vite hvordan vi vil reagere om vi blir satt på en ny prøvelse i livet. Noen ganger kommer utfordringer klumpet sammen som en stor og tung snøball som kan oppleves totalt uhåndterlig.
I tillegg handler mental helse om summen av strategier og mønstre vi har med fra egen oppvekst, summen av utfordringer, nettverket vi har, samt at kosthold og livsstil også vil påvirke vår mentale helse. Ved å spise mye dårlig mat, kan du forstyrre mage- og tarmfloraen i en slik grad, at du blir biokjemisk deprimert. Mer om det i neste uke.
Åpenhet og samtaler
Menns psykiske helse har lenge vært et undervurdert tema. Stereotypene om at menn skal være sterke, uimotsigelig og følelsesløse, har skapt et klima der mange menn nøler med å søke hjelp når de sliter. I denne artikkelen vil jeg belyse viktigheten av å bryte ned disse barrierene og fremme menns mentale helse og velvære.
Men først, hva er egentlig mental helse? Mental helse handler om vår følelsesmessige og mentale tilstand. Det er den delen av helsen som omhandler våre tanker, følelser og hvordan vi håndterer dem. God mental helse innebærer trivsel i hverdagen, følelse av tilhørighet og mestring av utfordringer.
Åpenhet og samtaler
For menn er det viktig å normalisere samtaler om psykisk helse. Å dele følelser og bekymringer med venner, familie eller profesjonelle, kan være en befrielse. Hvordan skal man så komme over terskelen for å be om hjelp?
Det er selvsagt ikke “bare” å sette ord på følelser om man ikke er vant til det. Har du i hele oppveksten blitt oppfordret til å bite tenna sammen og ta det som en mann, sitter dette langt inne.
Et tips kan være å ikke gjøre det så komplisert. For noen ganger er det jo vanskelig å vite hva vi faktisk føler og finne ordene for dette. Kan du si at du akkurat nå synes livet er utfordrende? At du sliter? At du er overveldet? Eller rett og slett at du ikke finner helt meningen med livet om dagen?
Det å be om hjelp er en styrke og ikke en svakhet
Når jeg selv synes det er vanskelig å be om hjelp, tenker jeg på hva jeg ville sagt om problemet gjaldt en venn av meg. Ville jeg blitt glad om vedkommende var ærlig, satte ord på egen situasjon og ba om hjelp? Svaret er alltid ja.
Vi er ikke til bry om vi ber om hjelp. Folk som er glad i deg, er glade for å få muligheten til å hjelpe deg eller finne hjelp til deg, alltid. Trollet sprekker som kjent i solen, det gjør også følelser om du løfter dem frem, i stedet for å prøve å skyve de under det berømmelige teppet. Undergravde følelser har en lei tendens til å vokse.
Eller vi prøver å døyve de ved å gjøre oss opptatte, se mye på tv, drikke mye alkohol eller annet som kan forstyrre tankene våre.
Jeg var selv igjennom et samlivsbrudd for ca tre år siden. Fra å gå i fra å være glad i stillhet, fikk jeg plutselig et konstant behov for å ha lyd på ørene. Jeg måtte lytte til noe hele tiden. Musikk, podcaster og lydbøker. Stillhet taklet jeg ikke på en lang stund.
Jeg ba også om hjelp både fra venner jeg stolte på, samt at jeg gikk til en dyktig psykolog. Det jeg husker aller best fra timene jeg hadde hos psykologen, var da han sa at han mente at jeg tross alt stod veldig stødig i situasjonen. “Du har jo ikke gravd deg ned Bente, du står fortsatt oppreist”. Jeg gikk ut av kontoret enda mer oppreist. Noen ganger trenger vi bare å få luftet det vi har i hodet, rasjonelle som irrasjonelle tanker. Vi trenger noen som ser oss, som kan hjelpe oss å sortere litt i tankegodset og som kan gi oss noen støttende ord og råd.
Konklusjon
Menns psykiske helse er en viktig del av deres totale velvære. Ved å bryte ned tabuer, søke hjelp når det trengs, og forebygge selvmord, kan vi skape et samfunn der menn føler seg trygge nok til å ta vare på seg selv. La oss jobbe sammen for å fremme menns mentale helse – uten tabuer og macho hindringer.
Kjære mann, om du sliter akkurat nå, be om hjelp. Alle utfordringer i livet vil enten gå over eller endre karakter med tiden. Livet er verdt å leve, selv om det skulle være blytungt akkurat nå. Mange er garantert glade i deg. Og kanskje viktigst av alt, ikke tro på alt du tenker og føler i øyeblikket. Dine tanker og følelser er kun et uttrykk for summen av din situasjon her og nå, og ikke nødvendigvis en sannhet. Jeg heier på deg!
Trenger du noen å snakke med, ring til Hjelpetelefonen: 116 123
