Når et produkt fremstilles som sunt av matvareprodusenten, kan vi ta dette som “god fisk”?
I dag er det mange helsepåstander knyttet til ulike produkter. Men hvordan kan du vite om disse er sanne?
Sunnhetsvasking betyr at produsentene påstår at noe er sunt og bruker visse begreper for å overbevise oss om at dette stemmer. Begreper som benyttes er for eksempel sukkerfritt eller sukkerredusert. Det høres øyeblikkelig sunt ut og helt i tråd med mine anbefalinger. Men blir det automatisk sunt om det er redusert eller fritt for sukker? For å finne svaret på dette må vi se hva sukkeret er erstattet med. Ofte er sukkeret erstattet med søtningsmidler eller stivelse som også brytes ned til sukker i kroppen.
Et ferskt eksempel
Nylig kjøpte jeg meg en kaffe latte med havremelk på en kaffebar. Jeg merket øyeblikkelig at kaffen var veldig søt og spurte derfor om de hadde tilsatt sukker i kaffen. Det hadde de ikke var svaret. Jeg spurte så om jeg kunne få titte på havremelken som var benyttet.
På kartongen som var kaffekjedens eget produkt, stod det at havremelken var sukkerfri. Men da jeg leste på innholdsfortegnelsen stod det noe interessant, dextrose av mais. Dette er bare en annen variant av sukker, utvunnet av mais. Så den sukkerfrie havremelken var ikke fullt så sukkerfri allikevel. Et godt eksempel på forsøk på sunnhetsvasking av et produkt.
Et annet begrep som ofte benyttes for å fremstille et produkt som sunt er fettredusert eller fettfritt. Igjen må vi spørre oss, hva er fettet erstattet med? Som oftest er det erstattet med sukker og stivelse, det vil aldri være et sunnere alternativ.
Et illustrerende eksempel på dette er en fettfri krem som selges på boks i USA. Man kan jo lure på hvordan det i det hele tatt er mulig når vi vet at krem egentlig er laget av kremfløte og som inneholder ca 38 % fett. Når man leser på innholdsfortegnelsen til produktet, ser man at det inneholder sukker, vann og en rad med ting jeg ikke engang aner hva er. De har rett og slett laget et produkt som ligner på krem og som består av mest sukker. Tenker du at dette er sunnere enn krem laget på naturlig kremfløte?
Ulike norske eksempler
Fullkorn er et annet begrep som ofte benyttes for å fremstille noe som sunt. Et godt eksempel er Mellombarer som har blitt så populære. Disse selges som sunne mellommåltider og er i mange barns matpakker. Budskapet på emballasjen er tydelig. De inneholder fullkorn og har lite kalorier står det. Når du ser på næringsinnholdet ser du at enkelte av disse til og med inneholder mer sukker enn melkesjokoladen. Det er altså godteri og ikke mat. Produktet står også plassert sammen med tran og vitaminer i butikken. Nok et forsøk på å forlede oss til å tro at dette er et sunt produkt.
Hørt om Eplegull, en fantastisk nyhet som skal være en gavepakke til oss. Flittig markedsført av ulike influencere som nok også er villedet til å tro at de reklamerer for et sunt produkt. I følge produsenten er det så sunt at man kan bruke det som 3 av våre daglige 5 om dagen (med frukt og grønt). Naturlig snacks, høres bra ut. Men hva er nå dette produktet? Jo det er tørket eple hvor sukkeret har blitt veldig konsentrert. Resultatet er at det inneholder syv ganger mer sukker enn et naturlig eple. Min klare anbefaling er at du heller spiser et eple.
Et annet og særs aktuelt tema er plantebasert og miljøvennlig. Ønsker du å kjøpe plantebaserte produkter som skal etterligne kjøtt, les da først på innholdsfortegnelsen. Ofte er dette svært ultraprosesserte produkter med lange innholdsfortegnelser. Er produktene og/eller råvarene fløyet inn fra andre siden av jordkloden, kan man dessuten lure på om det er bedre for klimaet enn om du kjøper en sau slaktet på en gård i ditt nærmiljø. Så ta ikke utsagnet om at det er plantebasert og med flotte grønne symboler som en garanti for at produktet er sunt.
Min anbefaling til deg
Min klare anbefaling til deg og som jeg nøye går igjennom i mine foredrag, er å ikke ta det for god fisk når en produsent påstår at noe er sunt. Snu produktet og les innholdsfortegnelsen. Se da etter om det er mange ingredienser og om det er mange ting du ikke forstår hva er. Videre bør du se etter om sukker står blant de tre første ingrediensene, da er det ikke mat, men godteri eller dessert. Dette vil fortelle deg mye om et produkt faktisk er sunt eller bare et forsøk på sunnhetsvaskning fra produsenten.
Håper dette var til inspirasjon og nytte.
I neste uke vil jeg fortelle deg mer om holdninger som at vi må kunne kose oss.
Ukens oppskrift:
Torskeform

INGREDIENSER:
- 1 kg torskefilet
- 1 ss meierismør
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1 fedd hvitløk
- 3 tomater
- 1/2 purre
- 150 g revet ost
- 1 dl kremfløte/ kokosmelk
FREMGANGSMÅTE:
Forvarm stekeovnen til 200° C.
Skjær tomat i skiver, rens og kutt purre i ringer. Finhakk hvitløk.
Skjær fisken i serveringsstykker og legg dem i en smurt ildfast form. Dryss på salt, pepper og finhakket hvitløk. Legg på tomatskiver, purre og dryss over osten. Hell over fløte.
Stek retten på midterste rille ved 200° i ca. 30 minutter.
Server gjerne med en frisk salat.
