Oljeprisen har vært i fokus mandag, etter nok en het helg i Midtøsten. Både Brentoljen og WTI falt 6,1 prosent til henholdsvis $71,42 og $67,38 per fat. Dette etter at Israel gjennomførte tre runder med jagerflyangrep mot Iran lørdag, men besinnet seg og kun konsentrerte seg på begrensede og militære mål.
Tesen om en bredere eskalasjon av geopolitisk uro i Midtøsten fikk en ytterligere knekk, da Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, feiget ut fra å respondere med fyr og vrede.
Spekulasjoner om at Israel ville angripe iranske oljefasiliteter hadde pumpet opp oljeprisens risikopremium i kjølvannet av Irans bomberegn over Israel i begynnelsen av måneden – noe vi i Investornytt imidlertid stilte oss skeptiske til. Nå ser det snarere ut som at serien av slag og motslag er nærmere en avslutning enn ytterligere opptrapping.
På Wall Street ble det en mildt positiv dag. S&P 500 steg 0,3 prosent og stengte på 5 823,52 poeng. Dow Jones Industrial Average gikk opp 273 poeng, eller 0,7 prosent, til 42 387,57, mens Nasdaq steg 0,6 prosent til 18.567,19 poeng.
For bilindustrien ble det en tøff ukestart. Ford faller i etterhandelen, etter at selskapet senket sin inntjeningsguiding for helåret 2024. Dette skyldes primært et tap på $1,2 milliarder på elbiler i tredje kvartal. På andre siden av Atlanteren meldte Volkswagens øverste ansatterepresentant at den tyske bilgiganten vil stenge ned minst tre tyske bilfabrikker, kutte tusenvis av jobber og kutte lønningene for de ansatte med oppsiktsvekkende ti prosent, idet folkevognen sliter i konkurransen med kinesiske elbiler. Nok et tegn på at Tysklands industri sakker akterut, til og med sammenlignet med snittet i EU.
En annen industrigigant i nød er Boeing. Den kriserammede flyprodusenten meldte at de vil hente $19 milliarder i frisk kapital. Det rapporteres også at et salg av hele selskapets romfartsdivisjon kan være aktuelt – etter å ha blitt gjort til skamme av Elon Musks SpaceX.
Ellers denne uken er teknologisektoren i fokus. Fem av de såkalte “magnificent seven” rapporterer kvartalstall i løpet av uken. Alphabet, Microsoft, Meta, Amazon og Apple skal alle i manesjen. Et tema som vil være verdt å følge er hva topplederne eventuelt sier om prospektet for en mulig “AI-vinter”, som det har vært mer snakk om i det siste.
På makrofronten venter investorene spent på flere godbiter denne uken. Første lesning av BNP for tredje kvartal i USA kommer på onsdag. PCE prisindeksen – Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål – slippes på torsdag Det ventes en økning på 2,1 prosent år over år. Fredag er det duket for arbeidsmarkedsrapporten for oktober. Der ventes jobbveksten i amerikansk økonomi å ha moderert seg fra den overraskende sterke økningen på 254.000 jobber i september. Konsensus ligger på 100.000 ifølge Wall Street Journal og 125.000 ifølge Reuters. Streiker i blant annet Boeing og hotellindustrien, samt orkanene Helene og Milton ventes å ha veid ned for sysselsettingsveksten.
Samtidig telles det ned til det amerikanske presidentvalget, med bare syv dager igjen. Blir det frihet med Michelle Obama Kamala Harris eller fascisme under Donald Trumps åk? Valgspåmann Nate Silver har Harris et hestehode foran 48,6 vs 47,5 prosent i meningsmålingene, men setter likevel vinstsjansen for Trump på 55 prosent. Mens på mye omdiskuterte Polymarket, har vinnersjansene beveget seg til 65,9 vs 34,2 prosent i Trumps favør.
Bare to dager senere ventes Fed med 95 prosent sannsynlighet å sette ned styringsrenten med ytterligere et kvart prosentpoeng. Tidligere Dallas Fed-president Richard Fisher mener imidlertid at et nytt rentekutt ikke er nødvendig.
I kryptosfæren har bitcoinprisen touchet over $70.000 i løpet av mandagens siste time. Det er første gang siden slutten av juli, og har kanskje en viss sammenheng med den stigende sannsynlighet for Trump-seier. Ellers har undertegnede gjestet podkasten Bitcoinsnakk for å diskutere utsiktene for og argumentene mot Bitcoin.