I forrige ukes kronikk om menn og psykisk helse lovet jeg å komme tilbake denne uken med linken mellom mat og psykisk helse. Kan vi tenke oss lykkelige og vi feilernære våre kropper?
Studier tyder på at sykdommer knyttet til hjernen som depresjon, Alzheimer, autisme og ADHD og ADD skyldes inflammasjon i hjernen. I så fall må vi bruke all kunnskap vi har om hva som kan skape slike inflammasjoner.
Omega-3
Omega-3 er en av de mest kraftfulle fettsyrene vi har og som er dokumentert effektivt på å både forebygge og reparere inflammasjoner. Opptil 60 % av hjernen vår er laget av fett. Halvparten av dette fettet er omega 3. Omega-3 er det som kalles en essensiell fettsyre, altså noe kroppen ikke selv klarer å produsere og som vi må få enten fra kostholdet vårt eller via tilskudd. Matvarer som inneholder mye omega 3 er fet fisk, Omega-3 linfrø, valnøtter, hampefrø og chiafrø
Utfordringen i dag er at de fleste av oss får i oss for lite omega 3 via kostholdet. Og tar du da ikke tilskudd, vil du kunne oppleve depresjon, demens og andre sykdommer knyttet til hjernen. Så ta gjerne tilskudd av en god fiskeolje, de beste finner man ofte på helsekostbutikker.
Følger du SAD – Standard Amercian diet?
Følger du Standard American diet (SAD), kan du også vente deg Standard American diseases, som utfordringer med din mentale helse, samt en rekke sykdommer og plager som overvekt/fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom, inflammasjoner, mage- og tarmproblemer mm. Listen er lang og avhenger også av vår genetikk og hva vi er disponert for av sykdom. Hva legges så i begrepet SAD? I USA utgjør ultraprosessert mat ca 60 % av kostholdet. Mye tyder på at tallene er ganske så like her i Norge. Og dette kalles The SAD diet. 90 % av tilsatt sukker vi inntar, kommer fra nettopp ultraprosessert mat.
Studier viser at høyt inntak av ultraprosessert mat, øker sannsynligheten for tidlig død med hele 29 %, og 34 % økt sannsynlighet for økt hjerte- og karsykdom. Det er også økende evidens for at ultraprosessert mat bidrar til til utvikling av nevrodegenerative sykdommer, inkludert kognitivt forfall og demens, og ulike mentale utfordringer som nedstemthet, depresjon og angst.
Hvorfor er det slik?
Mat bidrar med informasjon til våre celler, som igjen “koder” din biologi med hver bit mat du spiser. Så hva du spiser, er derfor utrolig avgjørende, både i positiv eller negativ retning.
Industriell mat som ultraprosessert mat skaper inflammasjoner, oksidativt stress, ubalanser i ditt hormonelle system, i din hjernekjemi og skader ditt mikrobiom i mage- og tarmsystemet. Maten forandrer ditt genuttrykk og aktiverer genetikk du eventuelt har for sykdom.
Hel mat, altså rene råvarer, som er fulle av fytokjemikalier gjør det motsatte. Ultraprosessert mat er laget i fabrikker. De er laget for å være hyper-velsmakende med tilsatt sukker, usunt industrielt fett, smaksforsterkere og emulgatorer og dette gjør maten maks avhengighetsskapende og øker sannsynligheten for overspising. Noe som er lønnsomt for de som produserer maten, men ikke for helsen din.
I tillegg til å tilføre oss en rekke stoffer som ikke er bra for oss, mangler også ultraprosessert mat essensielle næringsstoffer som vi trenger som vitaminer og mineraler. Kroppene våre kjenner heller ikke igjen denne maten som mat, men blir “forvirret” over hva du putter i magen.
Konklusjon
Konklusjonen er at ultraprosessert mat er skadelig for helsen vår og kan gi oss kroniske sykdommer som overvekt, diabetes type 2, ikke alkoholisert fettlever, autoimmune sykdommer, demens, depresjon, alzheimer og kreft for å nevne noe. Dette vil ikke bare forkorte livslengden din, men også forringe livskvaliteten din. Vi har lett for å tro at vi koser oss med dårlig mat, men det er ikke kos å bli syk.
Ultraprosessert mat bør inntas i svært små mengder. Det er altså denne maten som bør være unntaket, og ikke regelen i ditt kosthold.
Råvarer kommer fra naturen i motsetning til fabrikker. Er rike på fiber, protein, sunt fett, vitaminer og mineraler som kroppen er skapt til å fordøye. Råvarer hjelper oss å leve lenger med en god livskvalitet. Vi blir sterkere både i kropp og hjerne og gjør oss mer motstandsdyktige mot sykdom.
Selv er jeg nesten aldri forkjølet lenger etter jeg gikk over til et råvarebasert kosthold. Jeg kan kjenne snev av forkjølelse komme, men det blir svært sjeldent til en forkjølelse. Overskuddet er også betydelig høyere og med et jevnt energinivå grunnet jevnt blodsukker. Apetitten er også regulert da man svært sjeldent overspiser råvarer. Man kommer i naturlig kontakt med sult og metthetshormonene når man spiser råvarer. I tillegg til at den mentale helsen er på sitt beste.
Det handler ikke om antall kalorier, men kvaliteten på kaloriene vi inntar. Så den beste investeringen du kan gjøre for kropp og sinn er å ernære det med hva vi er skapt for å spise, mest mulig råvarer.
