Norwegian med et bratt fall etter tallslipp på trafikktall. Overreaksjon eller en realitetsorientering? Norwegians fall på over 16 % i dag kan tolkes på flere måter, både teknisk og fundamentalt, der fallet traff et støttenivå som antas å være relativt solid historisk.
Teknisk og fundamentalt, der fallet traff et støttenivå som antas å være relativt solid historisk.
En betydelig nedgang skyldes skuffende trafikktall som har gjort markedet nervøst. Investorer kan ha overreagert på nyhetene, noe som ofte skjer i situasjoner med negative overraskelser.
Til tross for fallet har Norwegian gjennomført en restrukturering, redusert gjeld og har et solid marked å operere i, noe som kan indikere at fallet er midlertidig. Det er tilliten til aksjen som svekkes i dag, ikke til selskapet. Vi mener bestemt at det er en overreaksjon etter å ha falt fra 18,4 til 12-nivået på forhånd.
Teknisk grunnlag ut fra primærtrenden har vi tidligere satt til et bunnsignal mot 11,9-området, som angitt i ulike forum og analyser. Det er derfor et fall i dag som ikke støttes teknisk ut fra aksjens naturlige primærtrender. Vårt bunnsignal på 11,9 er likestilt med bunnsignalet som ble testet høsten 2023 på 7,8-nivået, og skulle etter alle solemerker være et solid nivå målt ut etter den nåværende trend.
Aksjen faller imidlertid til et lavere nivå enn den langsiktige trenden skulle tilsi, til et underliggende støttenivå rundt 10,5 som tidligere har vist seg å være et solid støttenivå. Dette nivået er angitt tidligere, men som lite sannsynlig å måtte tas ut. Aksjen testet rimelig nøyaktig på 10,51 og fikk en kortsiktig rekyl opp fra dette nivået. Hvis dette nivået holder, kan vi forvente en teknisk rekyl herfra og opp mot gapet som oppsto etter tallslipp.
For et slikt senario er overreaksjonen også markert i chartet, som et falskt brudd under sin nåværende primærtrend.
Hvis aksjen klarer å snu og stige fra dette tekniske signalet med et positivt volum, vil neste motstand være rundt 12,8 hvor det er et gap som kan fylles, og deretter EMA200 på 13,3 som er en viktig langsiktig indikator, og videre til nivået rett ovenfor på 14 som også er et åpent gap i chartet.
Slike signaler er som regel magneter i chartet, som vist under på 1-månederschartet.
Det som er negativt rent teknisk her, er at det er et brudd ut av primærtrenden både på kort og lang sikt. Dette kan tolkes inntil videre som falske brudd med en fundamental overreaksjon, ut fra at det ikke er kjørt en backtest opp mot bruddlinjen som er bekreftet.
På nedsiden kan en close under primærtrenden i det korte bildet gi et gyldig brudd dersom man tester opp mot primærlinjen på nytt igjen fra undersiden og får et nytt fall derfra. Om vi får en slik situasjon, gjerne hengende over noen dager, kan man beregne et signal i brudd helt ned mot 10,27 og et bearish signal helt ned på 9,92-nivået, som vist på 1-månederschartet ovenfor med lyseblå prikkede piler.
For å få en slik situasjon må man enten få et videre bratt fall med negativt volum fra 10,5-nivået, eller at aksjen får en rekyl opp mot 11,3 og får pullback derfra for å bekrefte at aksjen er i brudd under sin primærtrend.
Samme chart viser en del åpne gap opp mot 14-nivået som magnet på oppsiden. Det er mye trading her og mange retails som selger unna, noe som kan påvirke store svingninger som kan trades for investorer med ledig kapital.
I aksjemarkedet er det ikke uvanlig at nyheter fører til overreaksjoner. Dagens bratte fall kan være en refleksjon av dette, og en potensiell mulighet for rekyl hvis grunnleggende forhold er sterke. Forutsetningen for at Norwegian opprettholder tilliten i markedet er at selskapet fortsetter å vise forbedrede operasjonelle resultater og integrerer Widerøe effekten.
Det er ut fra slike forutsetninger at man kan se på det langsiktige chartet og dra noen slutninger ut fra hvordan et slikt bilde ser ut etter dagens fall. Det er her man ser den solide støtten på 10,5-nivået som holdt på første falltrend i hvert fall.
Vi viser den langsiktige støtten for Norwegian her på 1-års chartet under.
Fallet i Norwegian i dag på over 16 % på formiddagen, kan derfor være en kombinasjon av skuffende nyheter og markedsdynamikk som fører til en overreaksjon.
Teknisk sett er det viktig å følge med på om støttenivået rundt 10,5 holder. Hvis dette skjer, kan vi forvente en potensiell oppgang mot 12,8 og videre til 13,3 og 14-nivået. Dersom nivået ikke holder, vil det være et gyldig brudd under kortsiktig primærtrend, med signaler ned på 10,27 og videre mot 9,92 nivået.
På lengre sikt, hvis selskapet fortsetter å forbedre sine fundamentale forhold utover høsten, kan kursmålet på 22 kroner fortsatt være aktuelt som teknisk kursmål. Vi ser derimot litt forsiktig på kursnivå rundt 18 som nivå ut fra dagens nyheter, og videre mot 22 i et litt lengre løp.