Jeg føler meg egentlig ganske heldig når det kommer til egen smak. Jeg kan kose meg like mye med noe ultraklassisk i glasset, så vel som den mest grumsete naturvinen. Gi meg Champagne den ene dagen og surøl den neste. Det som bestemmer hva som er det beste vinvalget akkurat den dagen, er humøret. Om jeg er trøtt som en strømpe vil jeg ikke ha krevende viner. Om jeg er litt sliten etter gårsdagen må jeg ha noe fruktig for å nyte vinen. Og en moden toppvin må jeg være uthvilt for å sette skikkelig pris på. Det som er rett den ene dagen, er altså ofte helt feil dagen etter.
Men det må jo være helt greit, så lenge jeg da tar hensyn til det. Og maten jeg skal lage til, selvfølgelig. Om du er god på å lytte til hva kropp og humør etterspør, vil vinopplevelsene dine altså bli enda bedre, siden det strengt tatt ikke holder å bare velge en god vin. Men den rette.
I langhengen som var, hadde jeg tydeligvis veldig ulke cravings. Noe som ender opp i denne, litt fiffige artikkelen. Vær klar for å lese om en av tidenes mest aromatiske naturviner, og noe så klassisk at det nesten knirker i hjørnene av å tenke på hvor tradisjonell vinen var. Men begge to ble perfekt til sin anledning. Og mitt humør. Håper du blir like happy!
Drikk nå:
Matassa Cuvée Alexandria
Bestillingsutvalget, inne på tre pol
439,90,-
Jeg ville ha løyet om jeg ikke sa at jeg har en ekstra forkjærlighet til denne vinen. Et av mine beste produsentbesøk har vært hos vinmaker Tom Lubbe. Samme vin ble åpnet da, mens sydfranske småretter kom på løpende bånd. Samtalen fløt lettere enn vinen, da også Tom er litteraturviter som meg. Bra mann, bra vinmaker, uten tvil. Og dette er en av hans gøyeste viner. Laget på druen Muscat of Alexandria, og med hele åtte måneder med modning på bunnfallet, får du en magisk, aromatisk vin. Her hopper frukten og blomsteraromaene ut av glasset. Syren er tydelig, men balansert. Og med behagelig 10,5% alkohol, er dette den ultimate sommervinen. Leskende og kompleks og det perfekte følge til ellers vanskelige retter, som sardiner, tomat og fete oster og sauser. Vinen bør drikkes en dag du trenger å late som om det er du som sitter i skyggen av et oliventre i Frankrike.


Drikk nå eller lagr i 2-3 år:
Schug Carneros Chardonnay 2021
Bestillingsutvalget, inne på ett pol
469,90,-
Da vi kom til søndagen i langhelgen var jeg tydeligvis klar for noe ultraklassisk. Kveite ble handlet inn, smørsaus laget, og Chardonnayen ble dekantert. En perfekt kombo ble servert mens jeg kjente på at det var vel så digg som den mer spenstige Matassaen som ble konsumert på fredagen. For hvem kan vel ikke like dette? Med duft av smør, sitrus og nøtter er dette en pent fatlaget vin som er et nydelig følge til nevnte rett. Vinen er kompleks, ettersmaken uendelig og lagringsaromaene allerede ganske tydelig. Du kan fint ha noe nøttete på tallerkenen for å speile disse aromaene i vinen, i tillegg til nevnte smørsaus. Så her er det bare å begynne å planlegge for neste klassiske middagsbesøk. Eller sette en flaske klar i kjelleren slik at du kan fiske den frem nesten gang du er i akkurat dette humøret.