TGS står midt i energimarkedets raske omstilling, med Kristian Kuvaas Johansen i spissen. Selskapet tilbyr verdens største database for seismikk og geofysikk. I dette intervjuet deler Johansen innsikt i sin karriere, ledelsesstil, energimarkedets fremtid og TGS sin rolle i overgangen til bærekraftige løsninger.
Siden oppstarten i 1981, har TGS etablert seg som en viktig aktør i olje- og gassmarkedet. Seismikk og geofysiske data er avgjørende for energiselskaper som ønsker å minimere risikoen knyttet til leting og produksjon.
Kristian K. Johansen fremhever at selskapets styrke ligger i evnen til å levere presis informasjon som gir kundene bedre beslutningsgrunnlag, enten det gjelder oljeprosjekter eller fornybar energi som sol- og vindkraft.
— Vår største verdi ligger i dataene vi leverer. Den største konkurransefordelen vi har, er mengden data vi besitter, sier Johansen.
Han tilføyer:
— Potensialet for å anvende kunstig intelligens på disse dataene og bruke mer avanserte algoritmer for å utnytte informasjonen vi allerede har, er enormt.
I dag har TGS omtrent 2000 ansatte, etter fusjonen med PGS. Selskapet har i dag en markedsverdi på over 19 milliarder kroner.

Veien til toppen og ledelse i et globalt selskap
Johansen har en Master i Business Administration fra University of New Mexico. Han flyttet tilbake til Norge i 1999 og fikk sin første jobb i Exxon, som var første møte med oljebransjen. Der var han i en kort periode inntil han gikk over til investment banking i Danske Bank i London og Oslo.
Han har i tillegg hatt toppstillinger i AF-gruppen og EDB Business Partner (nåværende Tietoevry).
I 2010 begynte Johansen som CFO i TGS og i 2015 tok han over som COO. Under et år senere fikk han tittelen som CEO. I løpet av hans lederskap har selskapet navigert seg gjennom oljemarkedets volatilitet og nye vekstområder som bærekraftige energiløsninger.
TGS-sjefen understreker viktigheten av å ha en klar retning for de ansatte:
— Det som går på tydelig lederskap tror jeg er veldig viktig. Alle skal vite hvilken retning vi skal gå. Det er vår jobb som ledere å sørge for at denne strategien er godt kommunisert gjennom hele organisasjonen.
Hver mandag starter med et to timers ledermøte.
— I mandagsmøtet er det fokus på uken som gikk, og hva som skal skje neste uke. Vi legger særlig vekt på hvordan vi skal tilnærme oss kundene.
I tillegg har TGS en ledersamling en gang i kvartalet, hvor de diskuterer langsiktige strategier.
Hverdagen som CEO
CEO-hverdagen starter kl 07:00 på kontoret i Houston, hvor han er bosatt med sin familie.
— Vi starter tidlig i USA fordi vi jobber mot resten av verden, sier Johansen.
Rollen som toppleder innebærer både strategiutvikling og operasjonell styring, med mye reising og møter med både ansatte, kunder og investorer verden over.
— Jeg reiser mellom 25-50% av tiden. Enten det er i Norge for styremøter eller investormøter, eller rundt til våre ulike kontorer globalt. Jeg liker å jobbe ‘in person’. Det er lettere å bygge en sterk bedriftskultur når man er fysisk tilstede, forteller Johansen.
I Norge avsluttes arbeidsdagen for folk flest rundt kl. 16:30, men Johansen påpeker at det er annerledes i USA.
— I USA tar jobben mye mer av den private tiden. Det er veldig mye som skjer etter arbeidstid, med arrangementer og middager.
Kristian beskriver jobben som hektisk, men givende.
Har du noe fritid da? spør vi.
— Ja jeg prøver å holde helgen fri når jeg ikke er på reise. Da prøver jeg å roe ned og bruke tid med familien. Dersom tiden tillater det, spiller jeg gjerne golf med venner eller familien, men grunnet mye reising er det lite som tyder på at golf handicapet bedrer seg med det første.
Motivasjonen hans til å jobbe kommer først og fremst fra mennesker:
— Det som motiverer meg mest er å jobbe med mennesker. Jeg er veldig glad i det aspektet. Nå er vi ca. 2000 ansatte og det motiverer meg å tenke på at en liten bedring av medarbeidertilfredshet gjennom tydelig ledelse kan føre til en betydelig endring i fremtidig produktivitet.
Johansen forteller også at det å lede mennesker krever mye.
— Det er ofte lettere å jobbe med tall enn med mennesker. Ingen mennesker er like, og folk motiveres av forskjellige ting. Nedbemanninger er utfordrende. Når vi kjøper selskaper, hender det at vi må redusere arbeidsstokken. Slike situasjoner er alltid krevende.
TGS-sjefen legger til:
— Vi prøver å ha en åpen dør for våre ansatte, slik at folk kan komme inn og snakke om både positive og negative ting som påvirker hverdagen. Jeg prøver å være mer en lytter og rådgiver enn en som forteller hvordan folk skal gjøre ting.

Tanker om endringer i energimarkedet
Johansen er tydelig på at verdens energibehov ikke vil minke, og TGS har posisjonert seg for å møte denne etterspørselen ved å tilby data og innsikt for ulike energikilder.
— Vi tror det vil være et stort behov for energi i fremtiden. Vi ser store muligheter innen både tradisjonelle energikilder og bærekraftige alternativer. Offshore vind, solenergi, geotermisk energi og karbonfangst og lagring er områder med vekst, hvor vi kan bidra med vår ekspertise. Men olje og gass vil fortsatt være viktig i mange tiår fremover, forklarer han.
Johansen peker på en av de største utfordringene i energimarkedet i dag – å redusere verdens kullforbruk.
— For å kutte kull må vi øke for eksempel gass, som heller ikke er ideelt, men nødvendig. Vi vil nok se en gradvis nedgang i kull, men etterspørselen etter olje og gass vil trolig holde seg stabil eller til og med vokse, sier han.
Johansen viser til at olje og gass utgjør 56 prosent av verdens energiforbruk i dag.
— Legger du til kull, nærmer vi oss 80 prosent. Å få de 20 prosentene med bærekraftige energikilder til å vokse til 50 prosent er urealistisk på kort sikt. Det vil ta mange tiår, mener TGS-sjefen.
Teknologi og data er grunnmuren i TGS
Med verdens største bibliotek innenfor seismiske data, er kvalitet viktig. Johansen forklarer:
— Seismiske data kan sammenlignes med et fotografi. Det er ikke nok å bare ta bildet – det må prosesseres for å gi den beste kvaliteten. Vi reprosesserer vår database kontinuerlig, slik at vi kan tilby våre kunder stadig bedre innsikt.
Johansen påpeker at å ha tilgang til pålitelige data for å ta investeringsbeslutninger vil være avgjørende fremover.
— Det er her dataene er så viktig. Vi kommer til å trenge mer energi over tid og data blir desto viktigere. Vi skal fortsette å være den ledende dataleverandøren globalt, uansett om det gjelder solenergi, vindkraft eller olje og gass, avslutter Johansen.
__________________________________________________________________________
Investornytt takker for intervjuet og ønsker Kristian K. Johansen og teamet lykke til videre.
