Vi sa NEI til EU. Nå møter nordmenn en hverdag styrt fra Brussel. Hvorfor respekterer ikke våre «folkevalgte» oss?
Dette er et leserinnlegg fra en ekstern bidragsyter.
Er folk klar over at Norge har rundt 75 % fornybar energi til husholdninger, mens Europa ligger på rundt 23 %?
EU var først frekke nok til å kreve at norsk energi skulle selges på det europeiske markedet, og nå vil de at du som privatperson skal betale for dyr etterisolering for å spare strøm.
I 2023 vedtok EU medlemslandene et bindene mål om minst 42,5 % fornybarandel innen 2030. Dette målet skal de altså nå ved å stjele vår fornybare kraft og sende regningen for det til oss.
EU-kommisjonen har vedtatt nye krav til energieffektivisering som risikerer å gi den norske huseieren en regning på over 500 000 kroner. Det norske folk har ved flere anledninger stemt NEI til EU, og likevel presses vi stadig hardere av regler og reguleringer vi aldri har stemt for.
Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner
Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Det hadde de helt rett i. For selv om det kan virke som grønn politikk å pålegge etterisolering for å spare energi, så er EUs «grønne» politikk blitt et helvete for nordmenn. Mange eldre norske boliger er bygget etter helt andre krav enn dagens standard. Kostnadene for etterisolering, installasjon av energiglass og overgang til moderne varmepumper kan fort overstige 500 000 kroner per bolig.
Dette er ikke bare en utfordring for lavinntektsfamilier. Selv middelklassen, som allerede balanserer høye boliglån, matvarepriser og strømkostnader, vil slite med disse utgiftene. Skal virkelig Kari og Ola Nordmann tvinges inn i en slik økonomisk hengemyr for å oppfylle regler vi aldri har stemt for?
Reglene overser Norges unike forhold
Det er tydelig at EU-reglene er designet med Sentral-Europa i tankene, hvor klimaet er mildere og byggestilen annerledes. I Norge har vi et kaldt klima, lange vintre og mange spredtliggende boliger. Dette krever langt mer omfattende og kostbare tiltak for å oppfylle de samme kravene som en bolig i Tyskland eller Nederland. Har de tenkt på det?
Dette er ikke bare en økonomisk byrde, men en krenkelse av Norges rett til selvbestemmelse. Det er et paradoks at vi, med vår rike fornybare energi og klimainnsats, skal straffes av et byråkrati som ikke forstår norske forhold.
Løsningene finnes
Norge har nå et ansvar for å beskytte innbyggerne mot urettferdig overstyring fra Brussel. Nå må Norge trekke seg ut av EØS-avtalen. Norge står i en særstilling i den kommende handelskrigen. La oss gå fremtiden forberedt i møte. For totalbelastningen innbyggerne kjenner på økonomien er et resultat av at vi har gjort oss avhengig av andre både for energi, mat og medisiner. Vi må satse på selvforsyning både av energi, mat og medisiner. Dette er både bra for økonomien og naturen. Aldri har det vært viktigere enn nå.
Gyda Oddekalv er partileder i Generasjonspartiet.
Synspunktene i denne kronikken er forfatterens egne og representerer ikke nødvendigvis standpunktene til Investornytt.