Investornytt
  • Logg Inn
  • Registrere
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Inget resultat
Vis alt resultat
Investornytt
Hjem Diverse Vin og mat

Honning eller sukker – hva er egentlig best?

Bente Josefsen av Bente Josefsen
28.10.2024
i Vin og mat
Lesetid:4 mins read
Honning eller sukker – hva er egentlig best?

Illustrasjon/Foto: Adobe Firefly / Butterfly Media

Honning har lenge vært ansett som et naturlig og sunnere alternativ til sukker, men er det egentlig et bedre valg? Som i alt annet vi i Frisk uten sukker formidler, handler det om å skille myter fra fakta og ta valg basert på kunnskap om hva kroppen din virkelig trenger.

Graden av prosessering

Sukker som vi kjøper i butikkene er sterkt raffinert – alt av naturlige sporstoffer og mineraler er fjernet for å gi ren sukrose. Honning derimot er minimalt bearbeidet og inneholder små mengder vitaminer og mineraler, slik som jern, sink og vitamin C. Men før du blir for begeistret, må jeg nevne at disse næringsstoffene er i så små mengder at det har liten ernæringsmessig betydning. Fordelen ved at honning er mindre bearbeidet, gjør den mer naturlig enn bordsukker, men dette gir den ikke automatisk et sunt stempel.

Påvirkning på blodsukkeret

Når vi ser på hvordan honning og sukker påvirker blodsukkeret, er det flere likheter. Honning har en lavere glykemisk indeks (GI), noe som gir en litt mindre kraftig stigning i blodsukkeret enn vanlig sukker. Likevel inneholder begge glukose og fruktose, noe som kan føre til at kroppen må produsere insulin for å stabilisere blodsukkernivået. Dr. Robert Lustig, en av de fremste ekspertene på sukker og helse, har påpekt at ved overforbruk kan både honning og sukker bidra til insulinresistens og metabolsk dysfunksjon – begge deler med potensielt alvorlige helsekonsekvenser. Derfor handler det ikke om å finne “trygge” sukkervarianter, men først og fremst om å begrense inntaket.

Belønningssenteret og avhengighet

Både honning og sukker stimulerer hjernens belønningssenter ved å frigjøre dopamin – den kjemiske reaksjonen som gir oss en følelse av glede og tilfredsstillelse. Dette kan være avhengighetsskapende. Som Lustig påpeker, kan alle sukkerarter – enten de kommer fra honning eller vanlig sukker – trigge avhengighet når de konsumeres i store mengder. Honning inneholder litt mindre fruktose enn for eksempel høy-fruktose mais sirup, noe som gjør at det kanskje gir litt mindre påslag av dopamin. Men også her spiller mengden en stor rolle.

Smaksløkenes underlige tilpassingsevne

En positiv nyhet er at du faktisk kan venne deg til mindre søtsmak over tid. Ved å kutte ut sukker samt kunstige og naturlige søtningsmidler, vil smaksløkene dine etter hvert tilpasse seg, og du kan oppdage at selv naturlige smaker fremstår som søtere og mer tilfredsstillende. 

For eksempel kan en kopp te være et godt sted å begynne. Hvis du er vant til å tilsette sukker, kan du prøve å redusere mengden gradvis, eller kutte det helt ut. Teer som Pukka og Yogi er fylt med naturlige smaker fra urter og krydder, og mange finner etter hvert at de slett ikke savner sødmen. I tillegg kan frukt og bær være utmerkede kilder til søtt som er både tilfredsstillende og næringsrikt. Epler, bær og til og med rotgrønnsaker som gulrot kan gi en mild og naturlig sødme som ikke skader helsen din. Dog skal man også være varsom med disse tingene om man har en avhengighet til sukker. 

Jeg har sett mange eksempler på hvordan mange kan gå fra et sukkerholdig kosthold og livsstil, til å faktisk nyte sødmen i ekte mat – og det starter med små, bevisste steg mot et mindre søtt kosthold.

Konklusjon: Er honning sunnere?

Så er honning sunnere enn sukker? Ikke nødvendigvis. Honning har noen fordeler ved at den er mindre bearbeidet og gir en noe mildere blodsukkerstigning, men disse fordelene er små i den store sammenhengen. Både honning og sukker påvirker kroppen på måter som kan være skadelige ved overforbruk, og begge kan trigge belønningssenteret i hjernen vår. Hos oss i Frisk uten sukker handler det om å begrense det totale sukkerinntaket og fokusere på ekte mat som gir næring. 

Ukens oppskrift:

Jeg deler denne uken oppskriften på en grønn te uten tilsatt sukker:

2 Porsjoner
4 dl vann
2 kanelstenger
1 cm frisk ingefær, finhakket
1 ts grønne kardemommekjerner
8 ts grønne teblader (ca. 8 gram)
4 skiver sitron

FREMGANGSMÅTE:

  1. Ha vann, kanel, ingefær og kardemomme i en kjele.
  2. Kok opp, og skru ned varmen slik at det trekker i 10 minutter.
  3. Putt tebladene i vannet og la trekke i 2-5 minutter. Trekketiden varierer etter hvilken type grønn te du bruker, så sjekk hvor lang trekketid teen du bruker trenger.
  4. Sil teen over i kopper og legg to sitronskiver i hver kopp før servering.
  5. Nyt!
Picture of Bente Josefsen

Bente Josefsen

Bente brenner for å få ut betydningen av smart mat for en god helse og livskvalitet. Dette mener hun er viktig for et produktivt og lykkelig arbeidsliv. Bente har via sitt selskap Frisk uten sukker AS satt sukkerets betydning i samfunnet på agendaen. Hun er ofte sett i media, har skrevet boken Bli Frisk uten sukker, holder foredrag og har prosjekter på gang på Stortinget. Bente har en personlig erfaring med hva sukker og kosthold har å si for helsen, og har nå hjulpet flere tusen mennesker til et bedre liv. Hun er derfor svært engasjert i å få resten av verden til å få opp øynene. Bente er utdannet Friskvernkonsulent, innen ernæring og avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet. Hun vil i denne spalten dele sin kunnskap og inspirere deg og meg til å gjøre konkrete steg for en bedre helse. Slik at vi kan sprette opp av sengen om morgningen med en kropp full av energi og med fravær av unødige plager. *Bente er medeier i Investornytt og fast spaltist

Relatert Innlegg

Øyhopping i vinland
Vin og mat

(+) Vin til sommerfesten, sa du?

05.06.2025
Øyhopping i vinland
Vin og mat

Hva skal du drikke når sommerværet motarbeider deg?

29.05.2025
Øyhopping i vinland
Vin og mat

(+) Klar for enda mer rosa dråper i glasset?

22.05.2025
Neste innlegg

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 2,9 øre per kWh tirsdag

Vennligst logg inn for å delta i diskusjonen

Investornytt AS
Org. nr: 927 214 296
© 2022 - Drift og vedlikehold av Seal Media AS

  • Alle henvendelser: kontakt@investornytt.no
  • Om oss
  • Abonnement
  • Personvern
  • Vilkår
  • Presse
  • Bidra

Innholdet på Investornytt representerer ikke Investornytt AS´ meninger, men er forfatterenes egne subjektive ytringer. Innholdet på Investornytt skal ikke sees som finansielle råd. Aksjehandel, kryptovaluta, kryptokunst og all form for trading er svært risikabelt og du kan i verste fall tape mer enn du har investert. Alle må gjøre sine egne vurderinger og ikke handle basert på informasjon på Investornytt.

Velkommen tilbake!

Logg inn på kontoen din nedenfor

Glemt passord? Melde deg på

Opprette ny konto!

Fyll ut skjemaene nedenfor for å registrere deg

Alle felt må fylles ut. Logg Inn

Hent passordet ditt

Vennligst skriv inn brukernavnet eller e-postadressen din for å tilbakestille passordet ditt.

Logg Inn
Investornytt
Administrer samtykke
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler for å lagre og/eller få tilgang til enhetsinformasjon. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd eller unike ID-er på dette nettstedet. Å ikke samtykke eller trekke tilbake samtykke kan ha negativ innvirkning på visse egenskaper og funksjoner.
Funksjonell Alltid aktiv
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å kunne bruke en spesifikk tjeneste som er eksplisitt etterspurt av abonnenten eller brukeren, eller kun for elektronisk kommunikasjon.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk
Lagring av data eller tilgang benyttes kun til statistikk. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å opprette brukerprofiler for å sende reklame eller for å spore brukeren på en nettside (eller over flere nettsider) for lignende markedsføringsformål.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Se preferanser
{title} {title} {title}
  • Logg Inn
  • Melde deg på
  • Handlevogn
Inget resultat
Vis alt resultat
  • Forsiden
  • Aksjer
    • Aksjer
    • Analyse
  • Investor
  • Olje & energi
    • Trading
      • Opplæring
      • Trading
      • IN Discord
    • Råvareskolen
    • Oljerapporter
  • IN Live
  • Annonsørinnhold
  • Krypto
    • Krypto
    • Kryptokurser live
  • Om oss
  • Bli medlem
    • Medlemsfordeler
Er du sikker på at du vil låse opp dette innlegget?
Lås opp venstre : 0
Er du sikker på at du vil si opp abonnementet?