Nå blir det mye snakk om været, men når det er full senhøststemning med oversvømmelser, lyn, torden og styrtregn, trenger jeg trøst. Da vil jeg finne frem godsakene fra kjelleren, glemme alt som skjer utenfor vinduet, og lage noe skikkelig digg mat. Jeg vil leke litt restaurant hjemme, innbille meg at jeg egentlig er på en bistro i Paris. Gjerne en høstdag, men høstdagene i Paris er ikke som dem i Bergen. Da får du krisp, kjølig morgenluft, men så dukker solen frem og du kan spise en liten treretters til lunch på en fortausrestaurant. Du har kanskje akkurat gått forbi en grønnsaksbod som bugner over av artisjokker og steinsopp, og kikket innom fiskemannen på hjørnet der du har sett deg ut en lekker liten «sole», sjøtungendu tenker blir god badet i smør.
Da trenger du disse vinene. For de må være franske. Uansett hvor god vinbutikk du oppsøker i Paris, vil majoriteten av vinene være produsert innenlands.
Til sjøtungen, eller sole meuière som retten strengt tatt heter, trenger du noe som er like smørrete i glasset som på tallerkenene. Da må du gå til Burgund. Gled deg til denne fete og fine Chardonnayen, Den fungerer også utmerket til steinbit med hollandaise, grønne grønnsaker og saltbakte poteter.
Og etter fisken, har du kanskje lyst på litt stekt brissel eller rosa, delikat kalvekjøtt med en sjysaus og litt steinsopp? Da er det jo deilig med Pinot Noir, men hvorfor ikke prøve en fra et annet område enn Burgund? Denne perlen fra Loire er også herlig prisgunstig, så her er det bare å hamstre. Og vipps, så har du det som om det var du som satt på en fortausrestaurant i Paris.

Drikk nå eller lagr i 2-7 år:
Audoin Marsannay Au Champ Salomon 2022
Bestillingsvare,
699,90
Når viner koster 700 på polet, river det ofte i ryggmargen til mange. Men tenk hvor mye dårlig vin du kjøper for samme pris på restaurant uten å mukke. Da er det bedre å lage en skikkelig hjemmekveld med samme budsjett, men med et markant bedre resultat når du tenker på kvalitet i glasset. Denne vinen er gyllen og fin på fargen og dufter gule plommer, sitrus, sjømineraler og behagelig fatbruk. Den er stor, smørrete, mineralsk og fruktig på samme tid. Server den i store Burgundglass sammen med fisk og smør. Nam. Mer er det ikke å si.

Drikk nå eller lagr i 1-5 år:
Nicolas Idiart Loire Valley Pinot Noir
Bestillingsvare, inne på to pol
229,90,-
Det finnes jo nesten ikke en vakrere farge enn del lette, lyserøde Pinot Noir-fargen. Vinen dufter herlig fruktig av fioler, kirsebær og moreller. Den er leskende, men har også fine nok tanniner til å takle lette kjøttretter. Den er lang, kompleks og leverer mye mer enn det prisen tilsier. Finn frem kalv og sopp og nyt!
