Induct er et av de minste selskapene på Oslo Børs. Potensialet kan være langt større enn markedet har innsett. Vi har intervjuet den erfarne investoren Frank Müller, som har vært en langsiktig aksjonær i selskapet. Han deler sine tanker om Inducts fremtid, mulige oppkjøp og hvorfor han mener aksjen er sterkt underpriset.
Trosser utfordringer – ser stor oppside
Troen på Induct har svingt, men Müller har aldri mistet tilliten til selskapets ledelse.
— Troen på selskapet har svingt de siste årene, men jeg berømmer selskapet for aldri å gi opp tross enkelte feilsatsinger. Det i seg selv er en stor styrke, forteller han.
Ifølge Müller handler investering om mer enn bare tall – det handler om mennesker.
— Når jeg skal investere, er det viktig for meg å ha en ledelse og ansatte med en slik drive at de kan snu seg rundt når noe ikke fungerer. Og kjøre hardt på det som faktisk fungerer, sier han.
Dette har ført til at han ikke bare har beholdt sin eierandel i selskapet, men også økt den nylig og er i dag en av de største aksjonærene i selskapet.
— Min oppfatning er at nåværende ledelse har god oversikt og tar de nødvendige grepene som må til for å oppnå suksess. Dette er forutsetninger for å kunne levere på strategien. Jeg oppfatter at ledelsen ikke guider med noe de ikke klarer å oppfylle.

Høy bruttomargin og strategiske samarbeid
Induct har tidligere hatt utfordringer med å få fart på inntektene. Hva har endret seg nå, som gjør at du tror på store inntekter fremover? spør vi.
Han trekker frem at det er flere ting som har endret seg.
— Ny og handlekraftig ledelse har tatt grep og kuttet kostnader og kvittet seg med ulønnsomme prosjekter. Dette har frigjort kapasitet til å jobbe med internasjonale satsninger der også de høye inntektene ligger.
I tillegg trekker han frem partnerskapet med AstraZeneca som en gamechanger.
— Når et internasjonalt selskap som AstraZeneca inngår partnerskap med Induct, som er ett av de minste selskapene på Oslo Børs, så mener jeg det alene gir grunn til å tro at forretningsmodellen har et enormt vekstpotensial.
Han tilføyer:
— Dette øker hastigheten på både utrulling, implementering, oppskalering og til slutt også inntektene.
Induct skal nå sammen med AstraZeneca rulle ut sin løsning ovenfor astmapasienter i England. Dette arbeidet kan ifølge Induct ta 2-3 år.
— Slik jeg har forstått det er planen også å rulle ut systemet i andre land der AstraZenca er representert. Det er også snakk om å kopiere og tilpasse astmaløsningen til langt flere pasientgrupper. Slik sett er det min vurdering at Induct er sikret sterk og langvarig vekst kun med de avtaler som foreligger per i dag.
En av de største faktorene som gjør Müller positiv til Induct, er de imponerende marginene.
— Produktet til Induct har en bruttomargin på 95 prosent, noe som er helt innsides bra. Jeg kjenner ikke noen andre selskaper med tilsvarende marginer.
Han peker også på samarbeidet med NHS England som et bevis på at Induct kan konkurrere på internasjonalt nivå.
— Induct har samarbeidet med å utvikle pasientjournalsystemet med NHS England, som er verdens femte største arbeidsgiver. De har bestått alle testene. Det er de færreste selskaper som klarer å komme gjennom dette nåløyet.
Avslutningsvis påpeker han at Induct nå går over til en lisensbasert strategi, noe som medfører at selskapet får gjentagende inntekter (ARR) som er faste og forutsigbare. Dette gjør det enklere å estimere fremtidig kontantstrømmer og å verdsette selskapet.

Kan bli oppkjøpt – aksjen sterkt underpriset
En mulig trigger for kursoppgang er ifølge Müller at selskapet kan bli kjøpt opp.
— Sannsynligheten for et oppkjøp av Induct øker daglig så lenge selskapets markedsverdi på Oslo Børs er lavere enn det fremtidig neddiskontert inntjening skulle tilsi.
Han mener selskapet i dag handles langt under sin reelle verdi.
— Selskapet har guidet markedet med 70–80 millioner i årlig gjentagende inntekt ved full utrulling i England. Jeg må understreke at det er mange måter å beregne en fair value av et selskap på. Dersom du er fornøyd med 10 % rente på pengene, hvor mye er innskuddet som kreves dersom du forventer 75 millioner i årlig gjentagende inntekt?
Han fortsetter:
— Svaret på dette enkle regnestykket er 750 millioner som tilsvarer 28 kroner per aksje. Når en aksjekurs i dag er på 4,5 kroner mener jeg dette fremstår som sterkt underpriset og kan fremtvinge et oppkjøp. Markedsverdien i dag er kun 100 millioner, og med dagens fremtidsestimater vil det kun ta 1 år og 4 måneder å tjene inn igjen investeringen. Dette er unormalt kort tid.
Müller legger til at for aksjonærene vil et oppkjøp kunne bety en betydelig budpremie på toppen av det som er gjeldende markedspris.
— Så spørs det hva som eventuelt måtte bli grunnlaget for en slik premie, sier han.
Nye markeder og triggere kan drive aksjen videre
Investoren ser flere triggere i nær fremtid som kan bidra til kursoppgang.
— I Q4-rapporten informerte selskapet om at Tilskuddsportalen skal lanseres i Sverige i februar. Potensialet her er trolig større enn i Norge, hvor omsetningen er 10–12 millioner årlig. Det meste av denne økte innsetningen havner rett på bunnlinja i regnskapet.
Han nevner også at det har blitt kommunisert at Induct jobber med å inngå lisensavtaler i England.
— Det er ikke gitt noen estimater på tid, men når slike avtaler kommer på plass vil det være sterkt kursdrivende, sier han.
Han tilføyer:
— Øvrige triggere blir kun subjektive vurderinger. Men det kan være kursdrivende dersom enkelte meglerhus begynner å se på selskapet og utarbeider analyser. Eller at større aktører/aksjefond kjøper seg inn eller som nevnt ovenfor oppkjøp/fusjon.
I tillegg trekker han frem muligheten for at AstraZeneca utvider bruken av Inducts løsning til flere pasientgrupper. Og muligheten for at Induct kanskje ser på en sidenotering av selskapet da den norske markedsplassen ikke priser selskapet riktig.
Langsiktig vekststrategi – men risiko finnes
Selv om Müller er positiv til selskapet, er han klar på at det finnes risiko.
— Det er alltid risiko med investeringer. Mye av vekststrategien til Induct bygger på samarbeidet med AstraZeneca. Dersom dette samarbeidet skulle avsluttes, vil potensialet fortsatt være der, men alt vil ta mye lengre tid.
Han mener likevel at oppkjøpspotensialet veier opp for denne risikoen.
— Det at Induct er et lite selskap og en klar oppkjøpskandidat, mener jeg veier opp for denne risikoen.
Råd til investorer: Les deg opp og sitt stille i båten
Han er frustrert over at norsk finanspresse ikke gir selskapet oppmerksomheten det fortjener.
— Det er skandaløst at norsk finanspresse ikke har skrevet ett eneste ord om selskapet, og at ingen meglerhus har noen gang kommentert det. Induct går under radaren for alle. Derfor må man selv sette seg ned og studere hva selskapet har klart å få til.
Hans råd til investorer er klart:
— Les informasjonen fra Induct. For de som allerede har forstått potensialet i aksjen, anbefaler jeg å bare sitte stille.
Müller tilføyer:
— I min karriere som investor/trader har jeg tidvis funnet selskaper med samme potensial som Induct, men jeg var fornøyd med 50% oppgang selv om aksjene gikk 200-400%. Dette er selskaper som PSI/CashGuard, Blom, Scana Industrier og IDEX for flere år siden. Denne feilen gjør jeg ikke en gang til.
Fremtiden for Induct – global ekspansjon?
Dersom vi ser fem år frem i tid, hvor ser du Induct da – både i markedet og som investering? spør vi.
— Dette er et vanskelig spørsmål. Men som jeg har nevnt tidligere tror jeg Induct blir kjøpt opp eller fusjonert inn i noe større så lenge markedsverdien er slik den er i forhold til forventet inntektspotensialet.
Han forsetter:
— Dersom Induct forblir et selvstendig selskap om fem år, vil jeg tro at pasientjournalsystemet blir rullet ut for fullt i England og til flere pasientgrupper. I tillegg at selskapet har begynt å implementere løsningen i andre sykehus i både Europa, USA og Asia.
Han peker på det enorme inntektspotensialet som en mulig driver for videre vekst.
— Når inntektspotensialet i England alene er 70 millioner kroner i årlig gjentagende inntekt, vil jeg påstå at lansering ellers i verden raskt vil kunne øke dette nivået av forventede inntekter. Dermed kan det gjøre dette til en svært lukrativ investering med høye utbytter til aksjonærene, avslutter han.
