En svak auksjon for amerikanske statsobligasjoner fikk aksjemarkedet til å skjelve. I Japan er statsrentene på vei ut av kontroll. Samtidig trosser Bitcoin uro og renteoppgang – og bryter gjennom 111 000 dollar. Er dette starten på slutten for det gamle pengesystemet?
En svak auksjon for amerikanske statsobligasjoner sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene onsdag. Som både vi og andre lenger har sagt, og som Trump-administrasjonen er høyst bevisst på, er USA bare en feilet auksjon fra en full statsfinansiell krise.
USA er ikke helt der ennå. Auksjonen av $16 milliarder verdt av tjueårsobligasjoner oppnådde en rente på 5,014%. Det var litt høyere enn ventet og en god del høyere enn nivået på 4,6% fra de foregående auksjonene.
Dette var et skremmeskudd. Aksjeindeksene falt tungt med en gang resultatet av auksjonen ble kjent. De amerikanske statsrentene fortsetter å krype oppover. Tiårsrenten klatret over 4,6%, etter å ha bikket under fire prosent i begynnelsen av april. Toårsrenten er tilbake over fire prosent. Og trettiårsrenten er tilbake over fem prosent, til sitt høyeste nivå siden høsten 2023.
Dette er slettes ikke det Team Trump ønsker seg. For hvert prosentpoeng statsrentene øker, vokser den amerikanske statens årlige rentekostnad med over $360 milliarder. Det er tall Elon Musk og DOGE bare kan drømme om å kutte fra statsbudsjettet.
Snarere enn kutt, så vil Trumps tax and spending bill, som ble godkjent i Representantenes hus torsdag (Senatet gjenstår) og som forlenger skattekuttene fra 2017 for alle bortsett fra de med inntekter over $2,5 millioner, øke det sorte hullet i statsfinansene. Over en tiårsperiode forventes lovforslaget å øke underskuddene med ytterligere $2,7 billioner dollar.
Big in Japan: Rekordrente, rekordgjeld – og ingen utvei
Mens den amerikanske gjeldskrisen kommer stille og snikende, er situasjonen i Japan mer akutt kritisk. For andre gang har Bank of Japans rentekutt slått hardt tilbake. I fjor sommer måtte den japanske sentralbanken reversere kurs, da den først hevet renten og nesten utløste en full finanskrise. I januar prøvde BoJ på nytt å heve renten, fra 0,25 til 0,50%, for å bekjempe vedvarende høy inflasjon. Statistikk i morgen ventes å vise at kjerneinflasjonen i Japan akselererte til 3,4% i april.
Men selv marginale renteøkninger er mer enn markedet tåler. Statsrentene er i ferd med å spinne ut av kontroll. Den japanske trettiårsrenten har økt med ett helt prosentpoeng fra bunnen i april, til rekordhøye nivåer på nærmere 3,2%. I japansk sammenheng er dette stratosfærisk.
Japan slapp lenge unna med en enormt høy statsgjeld, på 263% av BNP, fordi inflasjonen holdt seg lav, og ditto rentene ultralave. Nå er denne finansielle anomalien ikke lenger.
Dermed sitter Japan virkelig i det. En fjerdedel av statsbudsjettet gikk til å betjene renter – før den siste tidens rentebyks. Hver tredje krone som brukes i statsbudsjettet må lånes.
Bank of Japan kan nå bare glemme alle planer om å heve renten ytterligere, mot mer normale nivåer. Slik statsrentene nå utvikler seg, er det tvert om bare et spørsmål om tid før BoJ atter en gang blir tvunget til å trå til med storstilte pengepolitiske lettelser. Det er en løsning som mest sannsynlig vil mislykkes. Men det er ingen annen løsning. I over et tiår har sentralbanken kjøpt nesten all gjelden staten har utstedt. Det må BoJ etter alt å dømme fortsette med.
Bitcoin klyver – tilliten svikter
Samtidig som statsrentene spinner ut av kontroll i både Japan og USA og aksjemarkedet faller, har Bitcoin tatt et klyv opp til nye rekordhøyder, over $110 000 – og nå over $111 000.
Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn økt mistillit til det globale pengesystemet, med valutaer utstedt av forgjeldede nasjonalstater. Situasjonen spisser seg til.
Som forvater Ray Dalio sier: “Watch the bond market”.