Erfarne investorer investerer i tidligfase som aldri før: – Ingenting som kan måle seg i potensiell økonomisk avkastning. Et krevende finanseringsmarked sender flere kvalitetsselskaper til Dealflow. Det gjør at tusenvis av investorer, både profesjonelle og ikke-professionelle, følger etter for å få kloa i attraktive aksjer.
Folkefinansiering i alle slags former og varianter har de siste årene vokst frem i stort omfang. Det er fortsatt mange som er skeptiske og det er mindre heldige episoder som har med rette gjort at bransjen har mottatt kritikk.
Folkefinansiering blir fortsatt i stor grad assosiert med små bedrifter som ikke klarer å hente penger på andre måter og uerfarne investorer med lite kapital.
Det bildet mener Grindheim Simonsen, som er daglig leder i Dealflow, ikke lenger stemmer.
– Nå er det flere solide, etablerte selskaper som tidligere har hentet mange, mange millioner kroner fra institusjonelle investorer som bruker Dealflow eller andre aktører. De har sett at det er en effektiv og god måte å hente penger på.
Et eksempel er kryptobørsen Firi, som hentet nesten 46 millioner kroner gjennom Dealflow i vår.
Men det hadde ikke vært penger å hente om ikke de riktige investorene også var tilstede på plattformen.
– Det er stadig flere små og store investorer som får øyne opp for de gode investeringsmulighetene som kommer i kjølvannet av et mer krevende kapitalmarked, sier daglig leder i Dealflow, Stine Sofie Grindheim Simonsen.
Nå er det erfarne investorer med mye kapital som også er på Dealflow. Dette gir resultater for selskapene, investoren og Dealflow.
– Det er mer krevende å hente kapital
Dealflow har i årets seks første måneder nådd flere milepæler. Selv om det var og fortsatt er et krevende kapitalmarked, kan finansieringsplattformen se tilbake på det beste første halvåret i selskapets historie.
Grindheim Simonsen forteller at de har måtte stille enda strengere krav til selskapene de lar slippe til på plattformen. Dette har gitt resultater.
– Det er mer krevende å hente kapital. Selv scale-ups med god track record merker at der pengene satt løst før, lykkes de ikke med å få nødvendige investeringer fra institusjonelle investorer. Da kan du se for deg hvordan det er med de mindre aktørene. Vi takker nei til mange flere nå.
Så langt i 2023 har 13 selskaper gjort emisjoner gjennom Dealflow. Totalt er det investert over 190 millioner kroner gjennom plattformen i år. Det er over dobbelt så mye som samme periode i fjor.
Firi gjorde en mye omtalt emisjon på Dealflow og hentet over 46 millioner kroner. Det er den største emisjonen Dealflow har gjort.
I tillegg har gjennomsnittlig beløp investert steget mye. I snitt investerte hver investor 50.000 kroner. Medianen ligger stabilt på 12.000.
– Men selv om Firi var den desidert største, er vi fortsatt langt foran samme periode i fjor uten Firi. I takt med at flere selskaper ser verdien i folkefinansiering, ser flere investorer hvilke muligheter som ligger her. Det er et mye større spekter av selskaper som bruker oss nå, sammenlignet med før. Vi ser også en større variasjon i investorbasen, sier Grindheim Simonsen.
Lavere prising og flere solid selskaper
Grindheim Simonsen forteller at Dealflow fyller fem år i år. Ved å ha vært rundt noen år, merker de større pågang av investorer og selskapet som ønsker å hente penger gjennom folkefinansiering. Det er flere grunner til dette.
– Dealflow blir relevant for flere selskaper. Folkefinansiering har blitt mye mer etablert og har vist seg å være en nyttig og effektiv måte å hente kapital. Det har også blitt vanskeligere å hente kapital ute i markedet. De institusjonelle investorer holder tettere på pengene. Dermed må man se på hvilke muligheter man har.
Grindheim Simonsen sier at resultatet til Dealflow viser at de fyller et behov i markedet. Mange investorer ser også at timingen for å investere i tidlig fase, er god.
– Vi ser at verdivurderingene går ned. Det er mulig å komme seg inn i selskapet på en mye lavere pris enn tidligere. I tillegg er det selskaper som kommer til Dealflow som ikke ville vurdert oss tidligere. Så ser de at det funker bra, og sprer ordet.
– Vi ser også at investorer som tidligere kanskje var skeptiske til å kjøpe aksjer i tidligfase på denne måten, i større grad ser hvilke muligheter som finnes. Selskapene er av mye høyere kvalitet og prisingen man kan kjøpe seg inn på, er for tiden lavere enn for bare et år siden. Dette gjør at investorer virkelig ser mulighetene til god avkastning, sier hun.
– Ingenting som kan måle seg i potensiell økonomisk avkastning
Grindheim Simonsen sier de fortsatt har troen på resten av 2023. Det blir derimot ikke lett for verken Dealflow, selskapene eller investorene.
Dealflow skal fremover jobbe enda mer målrettet mot å få flere gode case på plattformen, samt bevise overfor nye og eksisterende kunder at offentlige emisjoner i unoterte selskaper har kommet for å bli og bør være en naturlig del av enhver investors portefølje.
– 2023 har gått mye bedre enn vi så for oss. Vi skal jobbe hardt for å nå flere milepæler i 2023, men det krever at vi er enda flinkere på å tilby investeringsmuligheter i selskaper som gir den gode avkastningen investorer krever mot risikoen tidligfase-investeringer innebærer, sier hun.
Det er ikke til å legge under en stol at tidligfase-investeringer er knyttet til betydelig risiko. Den økonomiske oppsiden kan derimot være mye høyere enn i andre aktivaklasser.
– Vi anbefaler å ha 5-10 prosent av porteføljen i tidlig fase, helst spredd utover flere case. Man må også ha en langsiktig horisont. Men til syvende og sist er dette et voksende segment for investorer fordi det er ingenting som kan måle seg i potensiell økonomisk avkastning, sier Grindheim Simonsen.