Investornytt har gleden av å presentere Roger Kristiansen, mannen som var har jobbet for og sammen med flere av de største privatkundene i Norge som forvalter eller rådgiver. Etter å ha fulgt Kristiansen en periode, er vi stolt over å ha sikret oss denne mannen! Vi tok en lengre prat med Roger!
Roger startert sin aksjekarriere fra gutterommet da han var 14 år, han klistret opp millimeter papir på gutterommet og førte kursutviklingen manuelt for de største aksjene på Oslo Børs. Var ingen pc-programmer den gangen.
Etter å ha fullført diplomøkonom studiet på Handelshøyskolen BI hoppet han på karrieren som teknisk aksjeanalytiker og forvalter.
Det hele startet i aksjemarkedet i Tekan Aktiv Forvaltning (Tekan) og begynte som teknisk aksje analytiker. Han ble også etter en kort periode porteføljeforvalter i Tekan, samtidig som han skrev det tekniske nyhetsbrevet Inside Oslo Børs. Har skrevet tekniske aksjeanalyser nå i snart 33 år.
Etter 10 år ble selskapet solgt til 7 kraftselskaper og han begynte deretter som aksjemegler.
Jeg har vært så heldig å kunne jobbe med og mot noen av de aller dyktigste investorene/porteføljeforvalterne i det norske aksjemarkedet. Har hatt en fantastisk læringsperiode, sammen med noen av de aller dyktigste.
Roger Kristiansen - Investornytts nye skribent Tweet
Jeg har også i tillegg til å lært av de aller dyktigste traderne på Oslo Børs, jobbet for Sector Asset Management, som var mer langsiktige i sin tankegang. Sector er et fond med flere milliarder under forvaltning, som rettet seg mot olje- og oljeaksjer. Det ble også en lærerik opplevelse, og fikk opparbeidet meg en nisjekunnskap inn mot oljemarkedet.
Det er denne miksen, fra å ha vært teknisk aksjeanalytiker, til aksjemegler og forvalter, som har gitt meg god innsikt i aksjemarkedet. Ingen blir utlært i aksjemarkedet, og det er en pågående og langsiktig utdannelse. Jeg har også tapt mye penger, da jeg var yngre, men også tjent mye penger. Det gjelder å lære av det og det viktigste er å ha en aktiv stop-loss politikk. En annen farlig ting i aksjemarkedet er at man må ikke være sta hvis aksjene går deg imot og for all del ikke forelsk deg i en aksje, det er «livsfarlig». Da mister du objektiviteten og vil ikke lenger reagere på endringer i faktorene forklarer Kristiansen.
Stiger de amerikanske øker sannsynligheten for at utlendingene også kjøper de norske. Har amerikanerne problemer på hjemmebane, kjøper de heller ikke de tilsvarende norske selskapene.
Roger Kristiansen Tweet
- Hvordan jobber du metodisk for å finne selskaper du mener kan gi merverdi for våre lesere?
Leser fundamental – og makroanalyser for å holde meg oppdatert på hvilket regime markedet handles under. Følger den tekniske utviklingen med lupe og ser på makro/fundamental analyser hver dag.
Skal jeg analysere f.eks. Equinor bruker jeg Top-Down analyse.
- Analyserer først nøkkelindeksene, råvarer, renter, bonds og hvordan disse trender.
- Deretter beveger jeg ned på sektor indekser, f.eks. Amex Oil (XOI) og FCG (natural gas).
- Hvordan trender oljesektoren kollektivt? Opp- ned eller sidelengs.
- Følger opp med hvordan de store oljeselskapene ser ut enkeltvis og gjør det samme for selskapene med naturgass eksponering, som Equinor er en del av.
- Og helt til slutt ser jeg på hvordan Equinor ser ut teknisk på NYSE og Oslo Børs. Sjekker også om dollaren har noen betydning for eventuelle forskjeller i chartene.
- De beste kjøpene eller salgene kommer når den fundamentale- og tekniske analysen signaliserer det samme.
Stiger de amerikanske øker sannsynligheten for at utlendingene også kjøper de norske. Har amerikanerne problemer på hjemmebane, kjøper de heller ikke de tilsvarende norske selskapene.
Hva er din beste investering og utvikling siste årene som aktiv i aksjemarkedet?
Det må være Opticom, Synøve Finden. Tro det eller ei, men vi reiste 3 timer opp for å se på det første ysteriet til Synnøve i forkant av en de første emisjonene før den ble børsnotert. Altinex kommer litt lenger ned under en god historie fra glansdagene.
Hvor mye tid bruker du hver dag på å lese analyser, sammenfatte informasjon?
Jeg bruker nok minst 10-15 timer om dagen i markedet, hvor jeg leser fundamentalanalyser, ser på tekniske charts og følger markedet. På dagen følger jeg Norden tett og på ettermiddagen og kvelden følger jeg USA. En av mine trading kunder er svært aktiv i amerikanske aksjer. Du kan si at jeg er rimelig oppdatert, men siden 99 % av informasjonen i markedet er å betrakte som støy, bruker jeg en del tid på å filtrere ut hva som er viktig eller ikke.
Hvilke kilder bruker du i løpet av en uke for å «sile» hva som interessant?
Leser en del fundamental analyser, har fokus på indeksgrafer, bruker chattegrupper for investor sentiment, har tilgang til en rekke nyhetstjenester, mottar mye god informasjon fra meglerselskaper fra inn og utland. Har en rekke investorkolleger, som jeg har et interaktivt samarbeid med. Mottar internasjonale analyser fra Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, TC Lombard, Credit Suisse, Nomura m.fl. Og kobler alt sammen med den tekniske analysen, som viser om det de fundamentale signalene jeg mottar signaliserer det samme som det jeg ser i den tekniske analysen. Har dessuten fortsatt god kontakt med flere av mine meglerforbindelser hvor noen strekker seg 30 år tilbake i tid.
Jeg bruker tekniske verktøy som Infront, Tradingview, TC200, Stockcharts og et system jeg har oppdatert selv de siste 20 årene. Sistnevnte er et DOS – program fra 1986, som faktisk i 2024 fortsatt gir de beste chart-oversiktene. Dette programmet muliggjør at jeg raskt kan ta ut oversikter på stort sett alt, som indekser, sektorer, selskaper og tekniske indikatorer.
Hvilken metodikk har du lykkes best med? og hvilken type investor er du?
Jeg er ikke en type investor, som kan settes i en bås. Jeg bruker hele verktøykassen, fra makro, fundamental analyse, teknisk aksjeanalyse for timing og kobler alt sammen med min erfaring. De beste kjøpene eller salgene kommer i en situasjon hvor makro, den fundamentale utviklingen til sektoren/selskapet stemmer overens med de korte- og mellomlangsiktige trendene i den tekniske analysen. Det er viktig å kombinere så mange faktorer som mulig slik at man bygger opp sannsynligheten for at investeringen gir en tilfredsstillende Risk/Reward, forklarer Kristiansen.
Når du tar posisjoner i markedet og det du skriver om, hvor lenge er du i et case i snitt?
Det kommer helt an på forutsetningene som ligger til grunn for kjøpet. Avhengig av om det er en trading posisjon eller et fundamentalt case. Trender markedet i nedtrend er det stort sett rekyler og da er jeg kortsiktig i tankegangen. Trender aksjen positivt forsøker jeg å heve stoppen underveis slik at jeg får med meg mest mulig.
Fortell gjerne en god historie fra glansdagene (valgfritt)
Den aller morsomste traden kom da vi var posisjonert i det mindre oljeselskapet Altinex, hvor vi tok inn en stor trading posisjon på 0,50 øre, hvor den kjapt steg til 1 krone. Det stoppet imidlertid ikke der, da det kom inn en norsk investor, som den gangen var den største private traderen i Europa, som aggressivt skulle ha 100 millioner aksjer over børs. Siste posisjon var ute på 2,56. Har den sluttseddelen rammet inn på kontoret.
Hva vil våre lesere kunne forvente å lese om når du skriver?
De vil kunne forvente at jeg har gjort hjemmeleksen, selv det ikke finnes noen garantier i aksjemarkedet. Aksjemarkedet er som en levende organisme, som det ikke er mulig å styre eller fullt ut predikere retningen til. Men at jeg skal tilstrebe å levere gjennomanalyserte analyser, som med gitt informasjon bør ha en god risk/reward.
Personlig (fortell gjerne litt om deg selv på det privat plan) dette er valgfritt.
For øvrig har jeg en super samboer, 2 voksne gutter (22 og 29). Bruker mye tid på landstedet i Smøgen, som ligger på Vest-kysten av Sverige om sommeren. Området rundt Smøgen øker fra 2000 fastboende til 35-40000 om sommeren, så det er bra med liv der. Liker ikke snø, slik at vi forsøker å ta en rekke turer sørover på vinteren. Men aksjer og analyser tar en stor del av min private tid. Forsøker også bruke ro-maskinen aktivt, men ikke alltid tiden strekker til. Jeg og min samboer er sosiale slik at det brukes også en del tid på hyggelig samvær med venner. Har rundet 55 og er midt inne i femti-års-krisen hvor jeg for 2 år siden, selvsagt tok lappen på tung MC og kjøpte en Yamaha MT-09 og en MT-07 til samboeren, sier Kristiansen lattermildt.