Norge har de siste 20 årene opplevd en enorm vekst i antall banker og långivere i markedet. Være det seg de som tilbyr bedriftslån, eller de som satser på forbrukslån til private, har markedet eksplodert.
Alle bedrifter vil gå gjennom perioder hvor det er behov for inskudd av friske midler, enten det er for å finansiere vekst, investering i aksjer, for å håndtere kortsiktige nedgang i inntekt som igjen fører til likviditetsproblemer eller om det er for å kunne investere i nye prosjekter.
Med stadig flere aktører i markedet som alle kjemper om samme antall kunder, er det et spørsmål vi bør stille: Er bedriftslån bankene blitt de nye forbrukslån bankene?
Bedriftslån vs. forbrukslån
Forbrukslån er blitt utrolig populært i Norge, akkurat som det har blitt i vårt naboland Sverige. Ettersom privatpersoner enkelt og raskt kan ta opp lån helt uten å stille sikkerhet. Om man tilbyr så raskt tilgang til penger er det helt naturlig at folk vil takke ja og det til tross for skyhøye renter.
Forbrukslån kan raskt føre til en gjeldsbyrde de færreste kan håndtere og derfor bør både bedrifter og privatpersoner tenke seg nøye om før de tar opp denne type lån.
Bedrifter har tidligere fokusert på bedriftslån, Ikke bare var det eneste mulighet, men man får også langt bedre betingelser og lavere renter. I dag ser vi dog en endring i markedet hvor stadig flere tradisjonelle bedriftslån banker tilbyr lån som må være å regne som forbrukslån for bedrifter.
Ulikt tradisjonelle bedriftslån skiller denne typen lån seg ut med høy rente og langt dårligere betingelser. Det stopper dog ikke bedrifter fra å ta den opp. Mye urolighet i verden, høy rente og en særdeles svak krone må ta mye av skylden.
Det må dog være lov å stille spørsmål ved om banken utnytter situasjonen for å øke egen inntjening?
Denne type lån kan være enten sikret eller usikret og betingelsene varierer avhengig av långiver og bedriftens kredittverdighet, men de kan ikke måle seg med tradisjonelle bedriftslån. Om din bedrift befinner seg i en situasjon hvor dere må vurdere denne type lån må dere aller først danne dere en oversikt over banker som tilbyr bedriftslån.
Økningen av bedriftslån banker
De siste årene har man sett en markant økning i antall banker og långivere som tilbyr bedriftslån i det norske markedet. Flere av disse nye aktørene spesialiserer seg på å tilby raske og fleksible låneløsninger til bedrifter. Ikke ulikt det forbrukslån bankene har gjort for privatpersoner gjennom mange år.
Dette har ført til en mer konkurransedyktig markedssituasjon, hvor bedrifter har flere valgmuligheter og også kan oppnå en bedre forhandlingsposisjoner ved å sette banker og lånegivere opp mot hverandre.
Bedriftslån banker: En parallell til forbrukslån banker?
Spørsmålet om tradisjonelle bedriftslån banker faktisk er de nye forbrukslån bankene er interessant og et spørsmål flere burde stille seg. De to har en rekke paralleller når man ser på både løsninger og hvordan de opererer i markedet.
Begge tilbyr raske løsninger for lån med fokus på fleksible vilkår som ifølge dem selv, er ment å passe den enkelte låntaker. Det er dog også noen flere markante viktige forskjeller og flere enn bankene selv liker å innrømme.
Låneformål: Forbrukslån er ment for personlige formål, mens bedriftslån er ment for forretningsrelaterte utgifter og drift.
Renter: Rentesatsene på bedriftslån er generelt langt lavere enn forbrukslån, spesielt hvis lånet er sikret med eiendeler som er i bedriftens eie.
Sikkerhet: Bedriftslån kan sikres med bedriftens eiendeler eller garanteres for av eier og aksjonærer i bedriften. Forbrukslån er utviklet for å tilbys uten sikkerhet. Derav den høye renten som sikrer banken høyere inntekter.
Hva bedrifter må være oppmerksom på før de låner penger
Før en bedrifter vurderer å ta opp lån, er det flere faktorer de må ta hensyn til for å sikre at de får den beste mulige låneavtalen og unngår uforutsette fallgruver og problemer.
Rente og gebyrer: Selv om bedriftslån historisk har lavere renter enn forbrukslån, er det viktig å sammenligne tilbud fra forskjellige långivere og banker. I tillegg må man passe på hva hver långiver krever av etableringsgebyrer og administrasjonsgebyrer. Disse gebyrene kan ha stor betydning for lånets totale kostnad.
Lånevilkår: Det er viktig å sette seg inn i alle betingelser som er knyttet til lånet. Dette inkluderer nedbetalingsplanen, muligheten for avdragsfrihet og eventuelle straffe kostnader ved tidlig innfrielse av lånet. Ja, det er faktisk banker som krever gebyr om du betaler tilbake for raskt.
Sikkerhet: Vurder om lånet er sikret eller usikret og hva dette innebærer for bedriftens løpende drift. Lån hvor bedriften stiller sikkerhet har ofte lavere renter, men bedriften vil da også risikere å miste eiendeler dersom de ikke klarer å overholde lånets betingelser.
Kredittvurdering: Bedriftens kredittverdighet vil påvirke både rentesatsen og vilkårene for lånet uansett bank man søker lån hos. Det kan derfor være lurt å jobbe med å forbedre kredittscoren til bedriften før man søker om å ta opp et lån.
Bruksområde: Definer i klartekst hva bedriften skal bruke lånet til. Det er viktig å ha en solid plan som ovenfor banken viser hvordan lånet vil bidra til å øke bedriftens inntjening og fremtidige vekst.
En enklere låne-fremtid for bedrifter?
Økende tilgangen til bedriftslån og et stadig økende antall långivere i det norske markedet reflekterer en voksende trend med spesialiserte finansielle produkter.
Tradisjonelle bedriftslån banker tilpasser seg i økende grad behovene små og mellomstore bedrifter har ved å tilby skreddersydde løsninger som tar hensyn til enhver bedrifts unike situasjon og mål.
Endringen fører til at norske bedrifter får stadig flere ressurser tilgjengelig for å hjelpe dem å vokse og håndtere økonomiske utfordringer i en urolig hverdag.
Det er ikke tvil om at banker som tradisjonelt har fokusert på bedriftslån, i dagens endrende finansielle marked kan sammenlignes stadig mer med forbrukslån bankene. Deres økende fokus på raske og mer fleksible låneløsninger viser at de merker at det er stadig flere långivere om beinet.
For norske bedrifter er endringen utelukkende positiv og det er på ingen måte grunn til å gå inn i banken med lua i hånden lengre. Tøffere konkurranse i markedet gjør at hver enkel bedrift stiller sterkere, bedriften må bare vite å utnytte det.