Investornytts sin faste spaltisk Roger Kristiansen som har jobbet for noen av de største investorene i Norge i en årrekke har levert en kommentar om markedet nå!
Alt av ekstremt i aksjemarkedet er interessant. Dette skaper over tid mange muligheter, som objektive investorer kan utnytte. Er investorer preget av en høy grad av frykt går jeg inn i en posisjon hvor jeg leter etter muligheter. Et marked, som er preget av frykt, investorer søker etter trygghet, sikre sektorer, bort fra mer volatile sektorer, vil dette for meg bety mellomlangsiktige muligheter. Utfordringen med frykt er at det er vanskelig å time hvor den siste investor har solgt.
En bunn skapes over noen dager/uker, men en topp kan etableres over måneder. Det tar mye lenger tid for at investorer er fylt opp med aksjer og en topp er blitt et faktum. En bunn er et event, investorer skal bare ut og det gjerne samtidig. Se bare tilbake på tidligere topper og bunner. En bunn består vanligvis av en V-formet formasjon. Altså en kraftig nedgang, som skaper en rett linje ned, men samtidig så kommer det en like rask oppgang. Selvfølgelig er det også vanlig med at denne første rekylen opp fra en bunn blir solgt ned igjen, siden mange investorer ikke fikk solgt seg ut på den kraftige nedgangen. Da kommer det gjerne en re-test av den første bunnen. Dette er vanlig psykologi.
I dagens marked er det nå lite svært lite med frykt, og det er helt naturlig. Det er bortkastet med å sikre seg. Er du en porteføljeforvalter, som har utilities (strømselskaper etc. har nå vært positive sektorer for de skal levere strøm til AI og server selskaper), andre safe heaven kandidater, Mega Caps og eksponering til øvrige sektorer skapes det ikke usikkerhet hvis 5 av 10 disse sektorene i perioder korrigerer, mens de andre 5 går bra. Det er en normal adferd i et positivt marked, det blir strømninger mellom vekst og value selskaper. Dette balanserer utviklingen positivt. Nå er det litt spesielt da safe heaven, utilities (strøm etc) er mer overkjøpt og har steget mer enn AI og teknologi. Hvor skal man da gjemme seg når en korreksjon kommer, når flere av de trygge havnene har steget mer enn AI?
Problemene, og det vil oppstå en gang de neste uker/mnd, er når alt faller samtidig. Forvalterne kommer i en posisjon hvor det ikke er noen steder å gjemme seg. Da har de et stort problem med sin høye vekt. Slikt skaper usikkerhet, og en slik periode kommer med noen års mellomrom. De vil da måtte stå til ansvar for risk og må rapportere til risk manager hva de har gjort. Alt hva forvalterne gjør må de stå til ansvar for i etterkant, det er derfor, paradoksalt, at det er bedre for forvalterne å sitte i samme båt og tape de samme pengene som andre, enn å gjøre noe som skiller seg ut fra saueflokken.
Hva tenker du, hvis du har et USA fond som ikke har Nvidia? HÆ, har du ikke Nvidia? Kundene må se at de har Nvidia i porteføljen, de kan ikke sitte i et fond som ikke har en basis av porteføljen i Nvidia. Det er sentimentet nå! Ergo så må alle vise at de har aksjen i porteføljen.
På ett fremtidig tidspunkt kommer det en situasjon, hvor det å ha Nvidia ikke er bra, da har du kjøpt høyt og inn i en boble. Jeg er ikke i nærheten av å ha den innsikten med å kunne fastslå når siste kjøper har kjøpt Nvidia. Men med 50 mrd. dollar per dag inn i Nvidia, sett opp mot den totale kapitalflyten den siste uken på 10,7 mrd. dollar inn i vanlige aksjefond og 17,8 mrd. dollar inn i bonds, gjør meg usikker. Her vil det på et tidspunkt skapes en boble, men ikke før siste kjøper er posisjonert. Nvidia er trolig ikke dyr på papiret, men hadde jeg styrt markedet og skulle velge å plage flest mulig er det Nvidia, som er kandiat nr. 1.
Forrige uke var kapitalflyten per dag til NVIDA, 50, 47, 64, 80, 41 milliarder dollar. Apple har et 50 dager volumsnitt på 11 mrd. som er verdens største selskap. Nvidia var i forrige uke på toppen verdens største selskap. Apple har imidlertid 4x omsetningen og 7 ganger earnings sett mot Nvidia. Fredag avsluttet imidlertid Nvidia uken med det laveste volumet og den sluttet uendret?
Kan dette signalisere at investorer begynner å bli mettet. Nvidia er opp 10,3 % for uken, og en rolig dag gjør selvsagt ingen trend, slik at vi kan ikke konkludere for topp. Men når ser vi på tallene til Nvidia sett opp mot hva som går inn i de vanlige fondene/ Apple og 5x høyere enn det som har gått inn i selskapet nr 2 på volumlisten sett over uken, blir jeg både fascinert og litt skremt.
Det indikerer for meg at Nvidia på ett tidspunkt vil bli ekstremt topptung. Med det mener jeg at det kommer så mange investorer inn høyt oppe og når det faller tilbake, vil tilsvarende mange investorer i løpet av en dag eller to komme i tapsposisjon. En slik sterk oppgang har et speilbilde, hvilket også på ett tidspunkt vil komme til å skape mye frykt. Da kommer risk manager inn på morgenmøtet og spør forvalterne hvorfor de har en slik høy vekt i Nvidia og øvrige Mega Caps. Nå er det intet problem, men det kommer garantert til å bli et stort fremtidig problem for forvalterne. Da må de svare på spørsmålet, HÆ, hvorfor har du så høy vekt?
Det er nå lite med frykt i markedet, og få investorer ser noe poeng i å sikre seg. Det gjør meg veldig usikker. Det tekniske er bra ut, investorer er trygge, men det gir meg liten trøst fordi har du noen gang sett et marked toppe ut når det ikke ser bra ut? Når det tekniske ser meget bra ut, det er også da det kan toppe ut. Så vi kan ikke bruke det tekniske til å fastslå en topp, før i etterkant. I etterkant ser det helt opplagt ut, men blir 7 juni en topp? S&P fikk en negativ intra-dag vending og sluttet under torsdagens close, det er slik det kan toppe, men vi får se til uken om siste kjøper er inne.
De investorer, som ønsker sikring for sin portefølje har repriset prisen for dette fullstendig i forrige uke. De er nå ikke interessert i å betale mye for sikring, hvilket indikerer for meg at risken i markedet har gått opp. Dette er ikke en timing-indikator, men beskriver en tilstand, hvilket for meg flasher rødt.
Markedet har en tendens til å gjøre det som er verst mulig for flest mulig. Det er usedvanlig sjelden jeg har opplevet at et marked faller hardt når investorer er posisjonert for nedgang. Har porteføljeforvalterne tatt ned kontantbeholdningen, kjøpt sikring via futures og salgsopsjoner, allokert penger over til mer defensive sektorer er jeg mer sikker på at markedet kan overraske på oppsiden. Da er de forberedt på nedgang. Det er de ikke nå…
Nå har vi imidlertid et speilbilde av dette, hvor kontantbeholdningen er meget lav, maskinene og «systematics» fondene er ekstremt long, hedgefondene har over 200 mrd. long i S&P futures alene, de vanlige fondene begynner også å bli meget bra posisjonert for videre oppgang, retail investorer er på plass og safe-heaven sektorene har steget bra. Hartnett i BoFa på Nvidia: «You know it’s a bubble when everyone starts telling you it’s not a bubble.» Jeg sorterer min Russel 3000 liste etter dollar volum, altså ikke på vanlig aksjevolum, men på dollar volum. Dette gjør jeg for å oppdage selskaper, som får unormalt høyt volum, som dermed kan bli interessante. På denne listen er det stort sett Nvida, Apple, Microsoft etc. øverst på listen.
Nå dukker det opp mange selskaper jeg ikke har hørt om før, som har et volum som et ekstremt høyt, og på linje med de største Mega Caps selskapene. Dette har tidligere indikert at spekulasjonen begynner å bli ekstrem. Ikke en toppindikator, siden alle sentimentindikatorer kan befinne seg i en ekstrem modus over en lengre tidsperiode. I tillegg til å bruke denne listen til å finne kandidater til mine profesjonelle kunder, som er meget aktive på Wall Street, bruker jeg den også til å måle graden av spekulasjon i markedet.
Når Gamestop, AMC Entertainment, samt en rekke selskaper jeg ikke har hørt om stiger fra 1 dollar til 20 i løpet av en dag og dukker opp på skjermen over de aksjene med mest dollar volum, skyver andre Mega Caps selskaper nedover på listen, signaliserer dette at graden av spekulasjon ikke er sunn. Men som sagt, en topp er en prosess og dette er en del av dette.
Ser vi på S&P kan indeksen vise til to høyere topper siden 28 mars, men er kun 1,8 % høyere enn mars toppen per fredag. Gjør jeg samme sjekk for de to foregående månedene fra slutten av januar til 28 mars har S&P steget 8,6 %. Dette kan signalisere at markedet står og spinner og jobber med en topp prosess. Markedet er da inne i et modus for å sørge for å trekke flest mulig investorer inn før det kommer en sterkere korreksjon.
S&P er opp 12,3 % i 2024, trekker vi ut Nvidia er markedet opp 7,9 %, fortsetter vi med å trekke ut «Magnificent 7) er markedet opp 4,9 %. Tar vi ut AI topp 10 selskapene er S&P opp 3,6 %. Det er altså ikke noe generelt bull marked, og det meste av avkastningen er i Mega Caps og AI.
Magnificent 7 er opp 24 % i 2024, hvilket står for 50 % av avkastningen til S&P. For øvrig er det altså ikke noe sterkt bullmarked. Det er store tall involvert og ser vi på de største AI selskapene har disse økt fra 5 trillioner dollar til 13 trillioner siden starten på 2023, de største AI/Mega Caps selskapene har nå en 28 % vekt i S&P.
Dette er selvsagt ikke noe problem så lenge det går opp, men når disse aksjene når et metningspunkt, når det meste er diskontert inn for 2025, 26, 27 da vil markedet få en stor utfordring. Det kommer til å falle så mye at investorer kommer ikke til å forstå hva som treffer dem! BofA – Hartnett: This is the moment in rally, when bears start to talk about their longs”…
Grafen til Bespoke viser antall aksjer som stiger minus de som faller, og de har lagt på et 10 dager snitt for å redusere støy. S&P indeksen gikk i ny all-time high på fredag 7 juni, samtidig som 10 dager for snittet blant bredden av aksjer ikke deltar. Det er spesielt, og kan være et signal for at denne oppgangen/toppen ikke er sunn. Men vi skal selvfølgelig også holde muligheten åpen for at flertallet av de «vanlige» aksjene er oversolgt og kan komme etter indeksen. Men inntil videre arkiverer jeg dette i skuffen for et teknisk- og sentiment negativt bias.