Investeringer gjennom Monio har gitt historisk avkastning på rundt 8 prosent årlig: – Et godt tilskudd for å spre investeringen over flere aktivaklasser, sier analytiker Elias Magan i Monio.
– Det som er interessant med å låne ut penger til selskaper, er at du har en helt annen risiko og avkastningsdynamikk sammenlignet med andre aktivaklasser, sier analytiker i Monio, Elias Magan.
Aksjekurser svinger fra dag til dag, selv om selskapet leverer gode resultater, kan man likevel få negativ avkastning hvis de leverer dårligere enn forventet.
– Gjennom Monio låner man penger til bedrifter og det handler om at selskapet klarer å betjene gjelden sin. Renten er fastsatt på forhånd. Avkastningen er derfor ikke avhengig av hvordan et selskap leverer i forhold til forventningene, men om de klarer å betjene og tilbakebetale gjelden, sier Magan.
Monio er en digital plattform som setter penger i arbeid ved å koble sammen eiendomsprosjekter med kapital. Selskapet, som er heleid av Sparebank 1 SR-Bank, setter eiendomsutviklere med vekstambisjoner i direkte kontakt med investorer som ønsker god avkastning.
Monio formidler lån og håndterer betalinger mellom långivere og låntakere, og kan også være en god løsning i kombinasjon med banklån. Resultatet er bedre avkastning for investorer og bedre finansiering til norske eiendomsutviklere.
Historisk avkastning på rundt 8 prosent
Elias Magan forteller at nordmenn tradisjonelt har hatt mye penger stående på konto, som gir negativ realavkastning.
Mange har også penger i aksjefond, som historisk har gitt god avkastning.
Analytikeren sier Monios produkt er et godt supplement og kan være en naturlig del av en diversifisert portefølje.
Det er ikke enten eller, men ja, takk begge deler. Investerer du allerede i fond og aksjer, kan Monio være et godt tilskudd for å spre investeringen over flere aktivaklasser.

Siden oppstart i 2018 kan Monio vise til en årlig gjennomsnittlig avkastning på rundt 8 prosent. Det er på høyde med hva man kan forvente i aksjemarkedet over tid.
Investeringen, eller lånet man gir til boligbygger, er sikret i fast eiendom. Det er med på å sikre nedsiden.
Magan forteller at ingen investeringer er uten risiko, men Monios modell gjør at nedsiden historisk sett er lav. Han viser til at det er kun 0,6 prosent av lånene formidlet gjennom Monio som er konstatert tap.
– Vi råder alle å spre investeringene over flere låntakere og prosjekter. Da reduserer man risikoen for å tape. Alle kunder får tilsendt nyhetsbrev løpende med alle nye prosjekter på plattformen. I lånekampanjene finner man informasjon man trenger for å vurdere hvert case, sier Magan.
Enkelt å komme i gang
Alle kunder av Monio får en sparekonto gjennom Sparebank 1 SR-Bank med Monios branding.
Der kan man sette inn kapital, som gir en markedsdyktig rente for en sparekonto. Fra den kontoen kan man investere direkte i prosjekter. Avkastningen man får, kommer automatisk inn på den samme kontoen.
Kontoen er derfor en fin måte å kombinere vanlig banksparing med investering i lån.
Man trenger ikke mye for å komme i gang. Minste innskudd eller lån man kan gi er på tusen kroner og strekker seg opp til én million kroner, som er det meste man kan investere årlig.
Men Magan forteller at mange av Monios kunder har glede av å låne ut penger til boligprosjekter for flere grunner enn bare god avkastning.
– At det kan være en god investering i kroner og øre er den største motivasjonen for å investere, men mange sier også at det er en fin ting å kunne følge et prosjekt.
– Det å kunne følge utviklingen av et hus, hytte eller større prosjekt, som skal stå i mange mange år og som man har vært med på å finansiere, er for mange veldig givende, sier Magan.