Soiltech ble børsnotert på Euronext Oslo Børs i september 2024. Selskapet spesialiserer seg på teknologiske løsninger for forurenset vann og boreavfall. CEO Jan Erik Tveteraas er en veteran innen olje og gass med flere børsnoteringer bak seg. Investornytt tok en prat om vekstplaner, teknologiutvikling og hvordan selskapet vil posisjonere seg i et marked med økende miljøkrav.
Vi har vist at selv som startup har vi vært lønnsomme fra dag én, med en årlig vekst på 15–20 prosent. Målet er å fortsette denne veksten.
Jan Erik Tveteraas, CEO i Soiltech.
Selskapets mål er å kombinere teknologi og bærekraft for å møte behovene til olje- og gassindustrien. Børsnoteringen har gjort selskapet mer tilgjengelig for investorer og åpnet døren for vekstmuligheter både i Norge og internasjonalt.
Soiltechs ledelse fremhever at det er en økende etterspørsel etter miljøvennlige løsninger i en bransje som står overfor omfattende regulatoriske krav og et økende fokus på ESG (miljø, samfunn og selskapsstyring). Soiltech har bygget sin virksomhet på å tilby løsninger som ikke bare reduserer karbonutslipp og kostnader, men som også forbedrer sikkerheten for personell på riggene. Dette har posisjonert selskapet som en viktig aktør i en industri som beveger seg i en grønnere retning.
I dag har Soiltech totalt 120 ansatte med 20 ansatte på land.
40 års erfaring og fire børsnoteringer
Jan Erik Tveteraas, administrerende direktør i Soiltech, har 40 års erfaring fra olje- og gassindustrien. Han har arbeidet i både riggselskaper, FPSO (flytende produksjon), og teknologiselskaper.
Han har hatt sentrale roller i fem børsnoterte selskaper, som Transocean og Sevan Marine. I tillegg har han vært en nøkkelperson bak fire børsnoteringer. Blant annet tok han Transocean på børs i 1991, som CFO, bare 30 år gammel.
Tveiteraas er en leder som trives med å navigere komplekse og sykliske markeder.
Fra idé til Soiltech
I 2012 grunnla Tveteraas Soiltech sammen med Glenn Åsland og Oluf Bergsvik. Visjonen var tydelig: å møte utfordringene knyttet til avfallshåndtering i olje- og gassindustrien, med teknologi som kunne kombinere effektivitet og bærekraft.
— Da vi startet, var det et klart behov for rensing av forurenset vann, med store mengder som krevde behandling. Vår idé bygget på våre tidligere erfaringer i industrien, forklarer Tveteraas.
Soiltech utviklet også en metode for rensing av borekaks, en prosess som bruker mekaniske løsninger fremfor tradisjonelle, energikrevende termiske metoder. Denne teknologien er per i dag ikke kommersialisert, men Soiltech jobber med det.
— Behovet for å utvikle løsninger som kan håndtere avfall direkte på riggene var tydelig fra starten. Dette reduserer ikke bare miljøpåvirkningen, men gir også betydelige kostnadsbesparelser for kundene våre, sier Tveteraas.
Borekaks er knuste bergartsrester som oppstår under boreoperasjoner i olje- og gassindustrien. Når boret går gjennom berggrunnen for å nå olje- og gassreservoarer, genereres store mengder borekaks.
Borekaks består av en blanding av knust stein, borevæske og olje- eller gassrester.
Utfordring: Det kan genereres opptil 100 tonn borekaks i timen ved boring av enkelte seksjoner. Kaksen må håndteres på en effektiv måte på riggen, hvis ikke stopper boreprosessen. Kaksen skal mellomlagres på riggen før den transporteres til land på supplybåt. Hvis det er dårlig vær og supplybåten ikke kan legge til så gjelder det å ha ulike backupløsninger for lagring på riggen.
Løsning: Effektive backupløsninger og lagringsløninger, samt bruk av Soiltech’s fjernstyrte kontrollsystem for styring av kaks-transport og vektkontroll på riggen bidrar til en effektivisering av kaksbehandlingen. Dette medfører økt sikkerhet, redusert personellbehov og lavere energiforbruk.
Fokus på lønnsomhet og verdiskaping
For Tveteraas er Soiltechs suksess målt i to nøkkelfaktorer: evnen til å vinne kontrakter og å sikre lønnsomhet.
— Det viktigste for meg er at vi leverer en god operasjon til våre kunder, er lønnsomme og kan gi en god avkastning på kapitalen. Det handler om å skape verdier for våre kunder og eiere, sier han.
Han påpeker at det er et sterkt konkurranseinstinkt i organisasjonen, inkludert seg selv.
— Vi elsker å finne gode løsninger for kundene våre. Vi hater å tape. Det tror jeg gjør at vi som team jobber ekstra hardt for å være super gode på operasjon og utvikle nye teknologier.
Som aksjonær i selskapet kombinerer Tveteraas rollen som leder og aksjonær.
— Jeg sitter jo med både aksjonærhatten og daglig leder-hatten. Jeg mener det er en god kombinasjon for aksjonærfellesskapet. Det gir meg en posisjon til å balansere behovene for kortsiktig avkastning og langsiktig vekst, forteller han.
Soiltechs teknologi og tjenester
Når en oljerigg borer etter olje, skapes det to typer avfall: forurenset vann og borekaks. Borekaks er rett og slett steinbiter som kommer opp fra bakken mens boret jobber seg nedover.
— I løpet av en boreoperasjon kan det komme opp til 100 tonn stein i timen, sier Tveiteraas.
Tradisjonelt har store mengder forurenset vann blitt fraktet til land for å bli renset, noe som er dyrt og tar mye tid.
Soiltech har utviklet løsninger som gjør at avfallet kan behandles direkte på riggen. Dette betyr mindre transport, lavere kostnader og mindre forurensning.
En av løsningene deres heter Slop Treatment Technology (STT). Den renser det forurensede vannet slik at vannet kan slippes ut til sjø eller gjenbrukes.
I 2024 behandlet Soiltech hele 120 millioner liter forurenset vann, og sparte miljøet for over 1 500 tonn CO₂-utslipp.
Selskapet har også utviklet fjernstyrte løsninger for borekakshåndtering. Dette systemet reduserer personellbehovet på riggen og gjør det mulig å overvåke og styre prosessene fra et kontrollrom, noe som forbedrer både sikkerhet og effektivitet.
— Fjernstyringen reduserer behovet for at personell må utføre manuelt arbeid i risikofylte situasjoner, legger han til.
Kunder og kontrakter
Soiltech er et teknologiselskap som leverer tjenester til olje- og gassindustrien. Tjenesten består av ulike teknologier for behandling av boreavfall og personell, som kompenseres med dagrater.
— Vi har to hovedtyper kunder. På den ene siden har vi olje- og gasselskaper som Equinor og Aker BP. På den andre siden samarbeider vi med riggselskaper som Transocean og Odfjell Drilling, forklarer CEOen.
Kontraktene har en varighet fra seks måneder, men mange strekker seg over flere år. Selskapet har sikret rammeavtaler med aktørene på norsk sokkel, inkludert en langsiktig avtale med Equinor som varer til 2034, inkludert opsjoner.
—Lange kontrakter gir oss forutsigbarhet og en solid inntektsstrøm, legger Tveteraas til.
Tveteraas understreker at det er helheten i Soiltechs teknologitilbud som gjør selskapet attraktivt for kundene.
— Målet har vært å gjøre løsningene våre mer effektive, mer energieffektive og samtidig redusere utslipp til sjø og luft. Vi har jobbet strategisk for å posisjonere selskapet som en ledende aktør innen det vi kaller bærekraftige teknologier.
Han påpeker at kundene er opptatt av å redusere utslipp.
— Vi har lagt stor vekt på det budskapet og jeg føler vi når frem med det.
Børsnotering i Q3-24
Da Soiltech gikk på børs i september 2024, tok selskapet et viktig steg for å øke sin synlighet og styrke sin posisjon i markedet. Børsnoteringen ble gjennomført uten emisjon, som betyr at selskapet ikke hentet inn kapital direkte. Likevel ser ledelsen store fordeler med å være et børsnotert selskap.
— Vi ser at det kommer en vekst fremover. Børsnoteringen gir oss en plattform for å hente vekstkapital når det blir nødvendig. Aksjonærer som har vært med i mange år ønsker å ha en markedsplass for aksjen, sier Tveiteraas.
Han legger til:
— Vi har en god story og vi må bare få fortalt den.
Inntekter og vekststrategi
Soiltech har hatt seks år med god vekst og lønnsomhet. Med en omsetning som har vokst 15-20 prosent årlig.
Driften er basert på mellomlange og langsiktige kontrakter, med tilbakevendende inntekter og synlig lønnsomhet.
— Vi har solide EBITDA-marginer sikret av egenutviklede teknologier og løsninger, påpeker Tveteraas. I år har vi investert mye i personell og utstyr, som vi vil fra nytte av fremover.
Målet er ambisiøst, men tydelig: Innen 2029 har selskapet en ambisjon om å øke omsetningen til opp mot én milliard kroner.
— Vi må ha noe å strekke oss etter, sier Tveteraas.
Denne veksten skal komme gjennom både geografisk ekspansjon og videreutvikling av selskapets teknologiske portefølje.
Soiltechs vekststrategi inkluderer:
- Utvide leveranser til eksisterende kunder med hele teknologiporteføljen.
- Geografisk ekspansjon for å møte økende global etterspørsel.
- Introdusere nye teknologier for å skape flere inntektsstrømmer.
Global tilstedeværelse
Soiltech opererer i dag i åtte land, inkludert Norge, Storbritannia, Nederland og Mexico.
Midt-Østen trekkes frem som en region med stort potensial. Siden 2019 har Soiltech samarbeidet med ADNOC Offshore i Abu Dhabi. Selskapet ser nå på muligheten for å utvide sin virksomhet til land som Saudi-Arabia.
— Disse markedene innfører nå strengere miljøkrav med en voksende etterspørsel etter bærekraftige løsninger, noe som gjør dem svært attraktive for oss, sier Tveteraas.
Selskapet ser også muligheter i andre regioner.
— Med over 500 mobile rigger globalt, er markedspotensialet stort. Soiltech er i dag tilstede på rundt 30 av disse, sier Soiltech-sjefen.
Selskapet planlegger å bruke sin eksisterende erfaring og teknologi til å utnytte disse mulighetene.
Teknologisk utvikling fremover
Soiltech har investert betydelig i forskning og utvikling, og de neste årene forventer selskapet å lansere flere teknologiforbedringer.
— En av de mest spennende innovasjonene er en teknologi for rensing av borekaks. Vi ser et stort potensiale her, ikke minst i Midt-Østen, sier Soiltech-sjefen, som understreker at teknologien fremdeles er under utprøving.
I tillegg har selskapet investert over 100 millioner kroner i nytt utstyr som kan settes i drift i tiden fremover.
— Våre investeringer i teknologi og personell gir oss muligheten til å vokse uten å øke faste kostnader betydelig, avslutter Tveteraas.