Bente er aktuell med boken Sukker Detox som er en av bestselgerne til Ark i uke 1 og 2. Bente er skribent hos Investornytt.
Det å spise mye er ikke årsaken til vektøkning, men konsekvensen av en vektøkning. Du blir ikke mager av å spise magert, du blir sulten og får ofte søtsug.
Opplever du at du spiser mye mat eller stadig er sulten? At du legger på deg selv om du har forsøkt å slanke deg? Da bør du kjenne til to hormoner som er med på å regulere appetitten din, leptin og ghrelin. Ghrelin produseres i magesekken og skal sende signaler til hjernen om at du er sulten og trenger mat. Leptin skal fortelle deg at du har spist nok mat, at du er mett og kan stoppe å spise.
Hormonet insulin har som oppgave å senke blodsukkeret når det øker, noe det gjør når du spiser mye sukker og andre raske karbohydrater. Dersom du stadig har et høyt blodsukkernivå og derfor må produsere insulin for å få ned nivået, påvirker dette igjen hormonene som skal regulere appetitten.
Ved høy produksjon av insulin vil det kunne blokkere signalene fra metthetshormonet leptin. Det betyr at selv om du har nok leptin tilgjengelig, så oppfatter likevel ikke hjernen disse signalene.
Hvilken tilbud får man i helsevesenet om man sliter med overvekt eller fedme? Ofte tys det til medisiner eller kirurgi.
Hvert år utføres flere tusen slankeoperasjoner i Norge. Setter vi kniven i feil organ?
Folkehelseinstituttet la i 2020 frem tall som viser en høyere andel nordmenn i kategorien overvektig eller fedme sammenlignet med andre nordiske land. Hele 70 % av den voksne befolkningen og 25 % av barna. Økningen de siste årene har vært enorm.
Kan det virkelig være slik at mennesker med dette problemet er late og ikke hører på myndighetenes råd? Er virkelig løsningen slankeoperasjoner? Nå tilbys selv barn på 13 år slike.
En studie fra Aarhus Universitet viser at 89 % av de slankeopererte opplever magesmerter, diaré, tretthet, gallestein, nyrestein, lavt blodsukker og dumping – ubehag etter måltider. Samt forhøyet risiko for selvmord.
En annen alvorlig konsekvens, er faren for å utvikle avhengighet til alkohol, hvor tall viser at hele 10 – 30% blir rammet.
Kan sukkeret være problemet?
Tenk om vekten er et symptom på et annet grunnleggende problem.
Ved Evjeklikken, som behandler overvekt og fedme, forteller lege Einar K. Tveitå at 25 % av pasientene har vært gjennom en slankeoperasjon og at de sliter med å lykkes med å få resultater.
I dag konsumeres det mye sukker og andre raske karbohydrater (stivelse) som brød, pasta, ris og pizza. I 1977, da amerikanske myndigheter anbefalte et kosthold med mindre fett, kom matvareindustrien med nye lettprodukter. Fettet ble erstattet med sukker og stivelse. Dette har medført at over 74 % av innpakkede matvarer i dag er tilsatt sukker.
Hvorfor snakkes det ikke mer om dette sukkeret, som stort sett omtales som tomme kalorier? Hva om det er sukkeret som gjør at mange ikke klarer å regulere matinntaket?
Spiser du mye sukker og andre raske karbohydrater vil dette påvirke hormonene dine leptin og ghrelin. Da kan du være så viljesterk du bare ønsker, men ingen klarer i lengden å overstyre impulsen til å spise når du er sulten, eller stoppe når du ikke kjenner at du er mett.
Dessuten om du lider av en avhengighet til sukker, trenger du egne råd. Det kan du lese mer om HER.
Hvis du har opplevd å spise mer enn du bør, tenk deg nøye om. Hva spiste du dag?
Jeg har sjeldent hørt noen overspise kokt torsk og brokkoli.
Som regel har du spist noe med sukker eller andre raske karbohydrater som brød, pasta, ris, pizza eller pommes frites. Eller et måltid som består av en kombinasjon av sukker, salt og fett som f.eks. maten på hurtigmatkjedene.
Jeg mener at vi skjærer i feil organ når vi tyr til slankeoperasjoner. Problemet ligger ikke magen, men i hjernen. Det er der vi må ta tilbake kontrollen. Løsningen ligger i hvilken type mat vi spiser, fordi dette vil igjen påvirke dine hormoner. Dette slik at du spiller på lag med din biokjemi og ikke i mot den.
Ved å legge om til et råvarebasert kosthold uten sukker, som jeg anbefaler i mine bøker og via min bedrift Frisk uten sukker, så vil hormonene ghrelin og leptin for de aller fleste regulere seg etter hvert, slik at man igjen oppfatter når det er nok mat, og behovet for å bevege seg oppstår naturlig. Det er helt unødvendig og svært lite vellykket å sulte mennesker ned i vekt.
Håper dette ga nye innsikter og håper. Lider du av overvekt eller fedme, er ikke løsningen å sulte deg ned i vekt, men å spise deg god og mett på ekte råvarer og dermed få kontrollen tilbake på dine hormoner som styrer apetitten din.
Ukens oppskrift er den nye boken min Sukkerdetox på 14 dager:
Ovnsbakt grøt toppet med bringebær og fløte
Denne grøten gir virkelig en god start på dagen. Har du ikke prøvd ovnsbakt grøt før, har du noe å se frem til.

1 PORSJON
250 g gresk eller tyrkisk yoghurt, 10 % fett
1 ss fiberhusk (fås i dagligvarebutikker)
2 ss kokosmasse
1 dl kremfløte eller kokosmelk
litt salt
kanel
10 friske eller en neve frosne bringebær til toppen
FREMGANGSMÅTE
Bland yoghurt, 1⁄2 dl av kremfløten eller kokosmelken, fiberhusk, salt, kanel og 1 ss kokosmasse.
Hell grøten over i en ildfast form.
Strø over ekstra kanel og 1 ss kokosmasse.
Sett formen i ovnen ved 190 grader i 15 minutter, gjerne med varmluft og grill.
Server med ca. 1⁄2 dl kremfløte og bringebær som du fordeler på toppen.
Du kan også toppe med andre bær du liker og f.eks. mynteblader.
