I denne teksten har vi påtatt oss rollen som påtalemyndighet og sammenfattet de viktigste argumentene mot Bitcoin, hvorfor bitcoinprisen skal ned til null. Siden Bitcoins CEO ikke er tilgjengelig for kommentar, har vi også påtatt oss rollen som kryptovalutaens forsvarer.
I del III tar vi for oss tiltalepunktene om at Bitcoin har blitt kapret av Wall Street, og at Bitcoin står i fare for å bli underminert av “Papir-bitcoin”.
- Bitcoin har blitt kapret av Wall Street
- I begynnelsen var Bitcoin anti-Wall Street, og Wall Street var anti-Bitcoin. BItcoin ble skapt da Wall Street kollapset under finanskrisen i 2008. Avisoverskriften «Chancellor on brink of second bailout for banks» ble ikke foreviget i Bitcoins Genesisblokk uten grunn. Bitcoin skulle være et alternativ til det etablerte finansielle systemet. Bitcoin har føniksfuglen som steg opp av asken etter bankvesenet.
- Spol frem 15 år. Bitcoin har kommet til Wall Street og Wall Street har kommet til Bitcoin. I Bitcoinkretser er det svært ambivalente følelser om denne utviklingen, som kulminerte med godkjennelsen og introduksjonen av børsnoterte fond for Bitcoin (spot ETF) tidligere i år. Kritikken om at Bitcoin har blitt kapret av Wall Street er derfor en kritikk en oftere hører fra bitcoinere enn fra utenfor menigheten.
- Bitcoin har gått fra cypherpunk til corporate. Fra Satoshi til Saylor. Fra Hal Finney til Lord Larry Fink. Fra Silk Road og Wikileaks til Blackrock og Fidelity.
- Grunnen til at bitcoinere er ambivalente er fordi på den ene siden antas Wall Streets klamme omfavnelse av Bitcoin å ha en positiv effekt på bitcoinprisen. Number Go Up (NGU). På den andre siden anses alliansen med Wall Street som en pakt med djevelen, i strid med Bitcoins originale etos.
- En som nylig ytret bekymring fra denne utviklingen var teknologiinvestor Peter Thiel, som mener Bitcoin har forlatt sine idealistiske, kryptoanarkistiske, libertære røtter, og istedenfor har blitt ko-optert av Wall Street.
- Slik jeg ser det er det mye substans i denne kritikken. Bitcoin har blitt ko-optert av Wall Street. Men det er både en naturlig og uunngåelig utvikling. Det er en changing of the guard underveis. I 15 år har Bitcoin vært en lekegrind for crypto bros og cypherpunks, scammere og andre sjarlataner. Nå kommer de store gutta og overtar stafettpinnen. Bitcoin har fortsatt ingen CEO. Men hvis noen hadde blitt spurt og svart Larry Fink eller Michael Saylor, kunne man ikke sagt det var helt feil.
- Med Wall Streets inntreden forlates visjonen om peer-to-peer elektronisk cash i bakspeilet. Bitcoins evolusjon til et renspikket verdioppbevaringsmiddel er komplett. Det er ingen som kjøper Bitcoin ETF-er for å betale kaffen sin med.
- Bitcoinere kan se nostalgisk tilbake på kryptovalutaens idealistiske opprinnelse. Men Bitcoins fremtid er på Wall Street, som en integrert brikke i de globale finansmarkedene.
- Og ja, det er å banne i Bitcoinkirken, men for de aller fleste sparere og investorer er en spot ETF et bedre produkt enn å styre med selvforvaring av bitcoin.
- Bitcoin-maksimalister kan rope så høyt de vil om at Staten kan komme og konfiskere bitcoinene dine eller at Blackrock vil gå konkurs. Ja, det kan skje. Men det er mindre sannsynlig enn at folk kødder det til med kald lagring og mister myntene sine på den måten.

- Bitcoin undermineres av “Papir-Bitcoin”
- Det er mange som har brent seg på å investere i Bitcoin. Eller som rettere sagt har trodd at de har investert i Bitcoin. Mens de i virkeligheten har blitt lurt og bedratt. De har eid «papir-Bitcoin». Det er ikke en kritikk mot Bitcoin per se. Men det er likevel et stort problem for Bitcoin. Argumentet rundt papir-bitcoin refererer til bekymringen for at enkelte finansielle produkter lar investorer få eksponering mot Bitcoin uten å eie den faktiske kryptovalutaen. Disse produktene kalles papir-bitcoin fordi de representerer krav på Bitcoin, men ikke faktisk eierskap til den underliggende eiendelen.
- Eksemplene er mange på privatpersoner som har mistet pengene sine til mer eller mindre sofistikerte svindlere. Men problemet med papir-bitcoin stopper ikke der.
- Da kryptokrisen traff i 2022 kom det til overflaten at mange aktører, med kryptobørsen FTX i spissen, ikke hadde i nærheten av nok bitcoin på balansen, som kundene hadde krav på. I skrivende stund har kryptobørsen Coinbase akkurat lansert en Ethereum-basert kryptovaluta som speiler utviklingen til Bitcoin, angivelig fulldekket av bitcoin i Coinbases hvelv.
- Nå som Wall Street har entret Bitcoin for fullt, er bekymringen for papir-bitcoin større enn aldri før. Er det en ting Wall Street liker å gjøre, så er det å stykke opp, dele, og verdipapirisere eiendeler opphøyd i mente. Og når tilbudet er tomt, utstede syntetiske strukturerte produkter helt til det ikke lenger er en eneste nord-norsk kommune igjen å selge dritt innpakket i silkepapir til.
- Det har lenge vært kritisk søkelys på effekten futureskontrakter i Bitcoin har på spotprisen. Med introduksjonen av spot Bitcoin ETF-er har den såkalte basis-traden blitt en populær strategi, der hedgefond går short Bitcoin-futures og long Bitcoin ETF, for å profitere på differansen. Bitcoins merkverdig konsistente fall når Wall Street åpner hver dag, har også ledet til spekulasjoner om markedsmanipulasjon. Men dette var en digresjon.
- Den konkrete bekymringen knyttet til de nye Bitcoin ETF-ene, er om de faktisk eier alle de bitcoinene de hevder at de eier, som kundene har krav på. Eller om de kopierer malpraksisen med fraksjonerte reserver, som får det tradisjonelle bankvesenet til å klappe sammen med ujevne mellomrom. Lar ETF-ene alle kundenes bitcoin ligge urørt i trygg forvaring, eller faller de for fristelsen for å rehypotetikere kundenes bitcoin for å skaffe seg merinntekter, (f.eks. ved å låne bitcoin til tredjeparter)?
- Bitwise har vært eksemplarisk transparente med å dokumentere bevis på de underliggende bitcoin-reservene for sin Bitcoin ETF. Men så hører det med til historien at Bitwise er et krypto-innfødt forvaltningsforetak, i motsetning til de opportunistiske finansforetakene som har krysset veien fra Wall Street.
- Det har lenge vært spekulasjoner, eller konspirasjonsteorier(?), om Blackrock faktisk har så mye bitcoin som de hevder. Det er ingen som betviler Blackrocks solvens. Men mistanken dreier seg om at oppgjøret for bitcointransaksjonene til Blackrocks IBIT ETF ikke gjøres on-chain – altså ikke direkte på Bitcoins blokkjede – men off-chain etterskuddsvis i dollar med deres forvarer Coinbase, (som står for forvaringen for alle ETF-ene med unntak av Fidelity). Kan dette skape risiko for at Coinbase ikke kan levere så mange bitcoin som de lover til betalt pris? Kanskje er dette en nothingburger. Men det er ubesvarte spørsmål om risikoen dette skaper og i hvilken grad det kan forvrenge de reelle tilbuds- og etterspørselsdynamikkene for Bitcoin.
Les mer:

Markus N. Reitan
Utvandret serie-gründer, strategirådgiver, skribent og investor. Utdannet innen tradisjonell finans, men forlengst mistet troen på vestlige statsfinansers bærekraft og sentralbankenes styringsevne. Tror Bitcoin vil spille en stadig større rolle i fremtidens finansielle system. @MNReitan på X. markus.reitan@gmail.com