Selv om rakettstøyen så vidt har lagt seg og tørrheten i halsen etter forrige ukes nyttårssigar fortsatt river i kroppen, er det tross alt helg igjen. Årets første til og med, og selv om man kanskje aller helst burde ha gått seg en tur, drukket te og slappet av på sofaen, er det jo lov å la være.
Kanskje du skal i en middag, en bursdag eller bare vil hygge deg? Uansett trenger du noe som kan virke like pleiende som den tekoppen du velger bort, om du faktisk skal orke å ta et glass denne helgen også. Mitt råd til deg er derfor å drikke en kabinett.

Selv om kabinett som er en riesling med høyt sukkernivå i mosten, kan få de fleste til å grøsse tilbake til diverse dårlige opplevelser fra ungdommen- har noe skjedd.
Sødmefull riesling er ikke lengre ensbetydende med kvalme og elendige smaksopplevelser, men heller akkurat det du trenger denne helgen- en vin med perfekt balanse mellom sødme og syre.
Du vil ha noe saftig og leskende som flyter som fløyel og olje ned halsen, noe med lav alkohol og høy syre som kvikker deg opp. Du vil ha noe som passer til mat som er alt annet enn julemat, så lag deg en steam bun med and, chili og hoisinsaus. Bestill noe digg sushi eller hva du må crave av asiatisk, spicy mat og kos deg med kabinetten din med god samvittighet. God helg og skål!
Drikk nå:
Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett 2021
Ikke la deg skremme av det lange navnet, det er kun det som er komplisert med denne vinen. Ellers er den som en leskende fruktdrøm fra en av Tysklands eldste produsenter. Kloster Eberbach er statseid og historisk, grunnlagt av Cisterciensermunker i 1136. Vinen dufter som moden appelsin, klementin og gule blomster. Fløyelsmyk munnfølelse med en subtil mineralitet i finishen, lys gulgrønn på fargen. Vinen roper etter asiatisk mat med noe heat, og den vil fint klare kjøtt med en del fett. Det blir en god helg dette, blir det ikke?
Vinen man bør kjøpe nå og lagre noen år
Spar bakerst i vinskapet, klesskapet eller i kjelleren i 5+ år:
Schätzel Riesling Kabinett 2021. Basis, kategori 6 på Vinmonopolet.
Lys gulgrønn i fargen, tropisk frukt som grønn mango, fersken, nektarin og frisk sitron på nesen. Frukten fra nesen finner du igjen i smaksbildet sammen med gule blomster, honning og grønne epler. Vinen har en deilig mineralitet og den klassiske munnfølelsen til en god kabinett. Etter noen år i kjelleren vil sødmen ha dempet seg noe og forandret karakter fra de friskeste eplene til noe mer subtilt som tørket frukt og hvite fersken heller enn nektarin. Kai Schätzel er vinmakeren bak denne perlen. Han er en ung og kjekk kar som vet hva han holder på med, og absolutt en produsent man bør følge med på fremover.
Faktaboks: Kabinett er som nevnt en vin med høyt sukkernivå i druemosten- men det vil ikke si at alle kabinetter er søte. Om alkoholnivået er som ukens anbefalinger (rundt 7-9%), får du en sødmefull, men frisk vin. Om alkoholen er nærmere 12-13%, er sukkeret gjæret om til alkohol og du får en tørr vin. Betegnelsen stammer fra at man tidligere omtalte disse vinene som «kabinett», dvs «skap» som innebar at de var spesielt egnet for lagring på grunn av sin eksepsjonelle kvalitet med konserverende egenskaper som høyt syre-og sukkerinnhold. Så ikke vær beskjeden, kjøp en sekser av sistnevnte vin og spar dem og se hva som skjer- jeg vil anbefale å åpne en flaske i året for å følge med på utviklingen da drikkevinduet vil være fra nå av og 5/6 år fremover.
