I en tid hvor eiendomsmarkedet blir stadig vanskeligere å komme inn i, ønsker crowdlending plattformen Monio å gjøre eiendomsinvesteringer tilgjengelig for alle.
Siden lanseringen i 2018 har Monio allerede rukket å bli en av Norges største plattform innenfor eiendomsinvesterings muligheter, og selskapet har ingen planer om bremse utviklingen.
Monio er en digital plattform som lar bedrifter komme i kontakt med uavhengige investorer som ønsker å finansiere utviklingsprosjektene deres. Så langt har investorer finansiert prosjekter for mer enn 800 millioner kroner på plattformen, fordelt på 400 lån.
Crowdlending, som er den vanligste formen for crowdfunding, gir muligheten for finansiering til forskjellige prosjekter gjennom et utvalg av investeringer fra privatindivider. Monio har hovedfokus på finansiering for små og mellomstore eiendomsprosjekter som har vanskeligheter med å sikre seg en mer tradisjonell bankfinansiering. De tre andre typene av crowdfunding er, egenkapital–basert crowdfunding, donasjon-basert crowdfunding og reward-basert crowdfunding.
Monios CEO, Marius Dybdahl, sier: «Som regel, hvis du har et ønske om å investere i eiendom, kjøper man enten en bolig til å bo i, eller så kjøper man en eiendom til utleie. Med egenkapitalkravene fra utlånsbankene blir dette stadig mer utfordrende.»
Å investere kommersiell eiendom og prosjekter med høy avkastning er vanligvis forbeholdt mer privilegerte personer som allerede har godt med egenkapital. Det vi ønsker å gjøre, er å demokratisere mulighetene for å investere i lån til denne typen av eiendomsprosjekter.
Fordelaktig for både investorer og utviklere
Investorer på plattformen drar fordelen av høyere rente enn den man får på sparekonto, og man får muligheten til å investere i eiendomsprosjekter over hele Norge. Men, det er ikke bare investorene på Monio-plattformen som drar nytte av tjenesten: Nye, og mindre bedrifter som har vanskeligheter med å skaffe seg finansiering fra banker på grunn av manglende finansiell historikk vil også dra nytte av tjenesten.
Dybdahl sier: «Det er utfordrende hvis man ikke har finansiering til å utvikle en eiendom før man har erfaring. Det blir det samme som å si at alle lederposisjoner krever ledererfaring- det er den sikreste måten for å sørge for mangel på fremtidige ledere.»
Det vil ikke si at hvem som helst kan skaffe seg belåning via plattformen. Monio har høyt kvalifiserte fagfolk som evaluerer hvert eneste selskap og hvert eneste prosjekt før det blir lansert på plattformen. De finansierer en rekke utviklingsprosjekter på tvers av bolig- og næringseiendom. På grunn av dagens reguleringer er det vanskelig å finansiere de største prosjektene i Norge. Reguleringen har satt et tak på investeringer fra crowdfunding på en million kroner per år.
Dette er i ferd med å forandre seg. EU har introdusert felles regler for crowdfunding, som vil bli lansert i de nordiske landene neste år. De nye reglene gjør det mulig for selskapene til å finansiere prosjekter for opp til fem millioner euro, årlig. Med de nye reglene vil Monio få muligheten til å tilby låne-basert crowdfunding og aksje-basert crowdfunding; med dette får investorene muligheten til å investere i lån for forskjellige eiendomsprosjekter, eller ha et mer direkte eierskap.
Fem grunner for å investere gjennom Monio
Monios filosofi er at selv halv-profesjonelle investorer kan tjene penger på å investere i eiendom, og investere gjennom crowdfunding. Så hvorfor bør du velge Monio?
Høy gjennomsnittlig rente
Lav forventning til tap på grunn av sikkerhet i fysisk eiendom
Månedlig utbetaling av renter
Muligheten til å spre risiko over flere forskjellige prosjekter
Lav minstegrense for investeringer, kun 1000 kroner
Sett pengene i arbeid
Ved å investere gjennom Monio får man anledning til å sette pengene i arbeid med en høyere gjennomsnittlig avkastning enn en vanlig sparekonto: Monios historiske avkastning, etter tap, er på syv prosent. Investeringen har ett års løpetid, med månedlige renteutbetalinger. Når man investerer, blir man opplyst om avkastning og løpetid på forhånd, hva renten er og når pengene vil være på konto.
«Vi synes eiendomsinvesteringer gir den beste balansen mellom risiko og forventet avkastning, og det er grunnen til at vi har spesialisert oss i eiendomsinvesteringer. Kapitalen er sikret i fysisk eiendom, hvis låntaker skulle misligholde lånet kan investorer få tilbake pengene, eller deler av dem, ved at prosjektet blir solgt til andre som vil ferdigstille prosjektet» sier Dybdahl.
Det er kostnadsfritt, og det tar bare noen få minutter å registrere seg som investor på Monio-plattformen. Man kan åpne en sparekonto med konkurransedyktige renter, for å så investere når man finner et passende prosjekt. Monio tar bare en liten andel av rentene fra forskjellige prosjekter som administrasjonsgebyr.
«Så langt har godt over 80 000 investeringer blitt gjort av tusenvis av investorer. Vi mener markedet for denne type prosjekter vil vokse fire- fem gangeren i løpet av de neste årene,» sier Dybdahl.
Trenger man bred kunnskap om eiendom eller finans før man starter? Egentlig ikke, ifølge Dybdahl. Hvem som helst kan starte å investere gjennom Monio, og plattformen har en rekke med forskjellige artikler og en investor skole for å lære mindre erfarne investorer om markedet.
Dybdahls konklusjon: «Du trenger ikke å ha masse kunnskap før du starter. Hvis du leser artiklene våre og informasjonen vi publiserer for hvert prosjekt har du en utmerket mulighet for å maksimere avkastningen på investeringene dine.»
Monios beste tips ved investering i eiendomslån
Aldri invester mer enn du har råd til å tape, selv om du i prinsippet har råd til å tape så er det ingen som liker å tape penger. Derfor bør du tenke gjennom hvordan du kan minimere risikoen for tap.
Les prosjektet nøye og evaluer risiko og sikkerheten i hvert prosjekt.
Spre risikoen over flere prosjekter
Renters rente effekten. Reinvester avkastningen regelmessig for å øke avkastningen med renters rente effekten