Det er nå forventet en dobling av antall mennesker med diabetes type 2 innen 2050. Er det bare jeg som blir urolig, eller kjenner også du denne litt i magen?
Det snakkes nå om en global diabeteskrise. Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver diabetesepidemien som en av de største utfordringene i dette århundret.
Forskere antar at antallet med diabetes type 2 vil mer enn fordoble seg fra 529 millioner til over 1,3 milliarder i 2050.
I 2003 ble det anslått at 333 millioner mennesker ville få diabetes type 2 i 2025. Men det tallet nådde vi altså allerede omkring år 2010.
𝐒𝐢𝐝𝐞𝐧 𝐝𝐞𝐧 𝐠𝐚𝐧𝐠 𝐡𝐚𝐫 𝐚𝐧𝐬𝐥𝐚𝐠𝐞𝐧𝐞 𝐛𝐚𝐫𝐞 ø𝐤𝐭:
- Diabetes vil være en av de ledende årsakene til død og uførhet.
- Det ventes at forekomsten av diabetes ikke vil synke i noen land i verden de neste 30 årene.
Det naturlige forløp
En pasient som får påvist diabetes type 2, blir som oftest satt på medisiner for å regulere blodsukkeret. Mange blir fortalt at de må kunne unne seg sukkerholdige produkter som kake og sjokolade, og at det da bare er å regulere mengden insulin som settes.
Videre snakkes det om det naturlige forløpet, at man risikere å måtte amputere lemmer og miste synet, i tillegg til problemer med hjerte og nyrer. Dette ansees som et naturlig forløp, konsekvenser som kommer som en følge av medisineringen. I mitt vokabular assosierer jeg ikke det å risikere å miste beina og bli blind som naturlig. Hva med deg?
Det jeg opplever som naturlig er å gi kunnskap om hva denne pasientgruppen selv kan gjøre. Løsningen er mer naturlig enn mange forstår. De aller fleste kan bli helt symptom- og medisinfrie dersom de legger om til et råvarebasert kosthold, uten sukker og andre raske karbohydrater. Jeg har selv hjulpet mange mennesker med diabetes type 2, til nettopp dette.
At informasjon om hva pasientene selv kan gjøre holdes tilbake, er det som er høyst unaturlig. Når du har kunnskap, kan du ta et kunnskapsbasert valg. Skal jeg fortsette å spise “hva jeg vil”, og risikere det “naturlige forløp”. Eller skal jeg legge om livsstilen og ha en frisk, lang og glad fremtid i vente?
Nye kostholdsråd
Det interessante er da at man i utarbeidelse av de nye kostholdsrådene som kunne forebygget dette, har hoppet bukk over all ny forskning på den nye maten vår – ultraprosessert mat.
Dette er mat som beviselig fører til mange sykdommer og overvekt, noe som igjen kan lede til diabetes type 2. Her hadde man altså en gylden anledning til å gjøre grep som kunne reversert utviklingen av diabetes type 2, men koker det hele bort i rotete råd. Råd som forskerne som gjennomgikk all nyere forskning rundt kosthold og ernæring, nå nekter å bli assosiert med. Vil du lese mer om denne prosessen, kan du lese om det HER.
Et mulighetsrom
Forsker på diabetes gjennom 30 år, Kåre Inge Birkeland, uttaler at han ser en vanvittig utvikling og at det skjer veldig raskt. Det er skremmende, og skyldes i stor grad fedmeepidemien, sier Birkeland.
Det vi i hvert fall ikke kan gjøre, er å sitte stille å se på denne utviklingen.
For hva vil dette koste samfunnet om denne utviklingen fortsetter? I tillegg til de menneskelige lidelsene som rammer den enkelte.
På et strukturelt nivå må politikerne på banen. De må våge å ta en “Dagfinn Høybråten”. Det er flere paralleller til dagens situasjon knyttet til sukker og usunn mat, enn forskjeller.
Så tenker jeg at her er det også et oppside, et stort mulighetsrom for de som nå er fremoverlente og ser at de kan profittere på et viktig budskap.
Ja for se for deg den butikkjeden som tydelig uttaler at de tar ansvar. At de fjerner noen tonn med sukkerholdige produkter fra butikkene. Det er ikke lenger bare sonen foran kassene som er fulle av sukker. Ta en titt på alle endereolene neste gang du er på butikken.
Apotekene, Maxbo, Plantasjen, bokhandlere, interiørbutikker og lekebutikker kan gå i bresjen og fjerne godteri. Bruk kreativiteten, det finnes andre lønnsomme produkter å eksponere.
Matvareprodusentene kan gå i bresjen og fjerne skjult sukker i maten. Det er i dag tilsatt sukker i 74 % av all innpakket mat. Det vil gjøre en stor forskjell.
Leverandører av brusautomater kan ta ansvar for at det alltid også finnes vann med og uten kullsyre på deres automater. Nå er det brusautomater på idrettsanlegg som kun inneholder brus. Er man tørst, har man altså ikke så mange alternativer.
En folkebevegelse
Vi i mitt selskap Frisk uten sukker, har satt oss et hårete mål om å redusere sukkerinntak i Norge med 20 % innen 2035. Målet viser seg å bli mer relevant og viktig for hver dag som går.
Vi ønsker å skape en folkebevegelse med bevisste forbrukere som tar et aktivt valg om å nære kroppen med mat som er bra for kroppen.
Kunnskapsbevisste forbrukere som snur i døren om en restaurant, café eller kiosk ikke har sunne og smaksrike alternativer. Vi ønsker å skape en folkebevegelse av mennesker som ønsker et godt liv for seg selv og sin familie og som derfor tar mest mulig kloke valg.
Rett og slett en folkebevegelse av mennesker som er friske, glade og opplagte slik at de kan nyte livet med god helse og høy livskvalitet lengst mulig.
Tenk om nettopp vi i Norge kunne vært første land i verden som klarer å reversere disse tallene, er du med?
Jeg er i hvert fall motivert og PÅ!!

Ukens oppskrift:
Her kommer en blodsukkervennlig oppskrift til helgen. Broccolisalat er supert tilbebør til grillmaten. Husk å ta vare på blodsukkeret ditt, bli med i vår folkebevegelse.
Broccolisalat
INGREDIENSER:
1 broccoli
100 g bacon
1/2 rødløk
0,5 dl ristede pinjekjerner
10 valnøtter (tørr ristet i stekepanne)
3 dl créme fraîche orginal
3 ss ekte majones
1 ts sitronsaft
salt og pepper
FREMGANGSMÅTE:
Del brokkolien i små buketter. Skrell stilken og skjær den i terninger.
Skjær rødløk i tynne skiver.
Kutt bacon i små biter og sprøstek. Mot slutten av steketiden, rist pinjekjerner og valnøtter raskt i stekepannen til de er litt gyldne.
Ha brokkoli og løk over i en salatbolle sammen med pinjekjerner, valnøtter og bacon.
Bland resterende ingrediensene til dressingen og vend den forsiktig inn i salaten.
